Katusha avfeier kritikken – lover Kristoff full støtte

Ledelsen forsvarer laguttaket, men Kristoffs lagkamerater var også overrasket over Mørkøv-vrakingen.

Vil du ha Kristoff eller andre Katusha-ryttere på laget? Spill Tourmanager!

Team Katusha og Alexander Kristoff virker å ha bestemt seg for å legge lokk på debatten om uttaket til Tour de France.

Kristoff var sterkt kritisk til lagledelsens avgjørelse om å vrake danske Michael Mørkøv, de siste årene en av nordmannens viktigste støttespillere i jakten på etappeseiere.

Nordmannen sa han oppfattet det som manglende tillit fra laget.

Det avfeier sportsdirektør José Azevedo overfor TV 2.

– Jeg liker ikke å bruke media til å kommunisere, sier Azevedo og trekker pusten før han fortsetter:

– Men det hander ikke om at vi ikke har tillit til ham. Vi stoler på ham. Han var vår kaptein i klassikerne. Da hadde han full støtte fra laget, men resultatene ble ikke som verken vi eller Alexander forventet. Likevel støttet vi ham i Frankfurt, der han vant, og så i Tour of California. Der ble det ingen etappeseirer. Så støttet vi ham igjen i Critérium du Dauphiné. Så jeg er ikke enig i at vi ikke har tillit til ham.

Retter seg etter laguttaket

Også Alexander Kristoff har lagt konflikten bak seg, selv om han ikke legger skjul på at han gjerne skulle hatt sin danske venn på plass.

Da beskjeden kom var Mørkøv i Norge for å trene spurt med nordmannen, men det utgikk.

– Jeg sa min mening, og han sa sin mening. Det er han som tar ut laget, så jeg kan bare forholde meg til det, sier Kristoff til TV 2.

– Mange er overrasket over at Michael ikke er her. Det var ikke bare jeg som stusset over det. Men de som er her er bra de også. Alle er her for å gjøre sitt beste, og har hatt bra sesonger. Jeg kan ikke klage på guttene slikt sett. Det er de som er her og som må samarbeide best mulig sammen.

Også de andre rytterne på Katusha innrømmer overfor TV 2 at de er overrasket over laguttaket, uten at noen av de vil kritisere sjefene.

– Jeg er overrasket, men det kan være mange grunner til at laget har valgt som de har gjort, sier en annen av Kristoffs viktigste hjelpere, Marco Haller.

– Jeg var veldig overrasket. Jeg vet han gjorde en god jobb i Dauphiné. Jeg vet ikke hvorfor han ikke er med. Vi er de ni utøverne som er her, og vi må prøve å gjøre det beste utav det. Men han hadde vært en viktig mann i opptrekket for Kristoff, sier Reto Hollenstein.

De har troen på at opptrekkstoget de har vil være godt nok til å hjelpe nordmannen.

Azevedo avviser også alle spekulasjoner om at laget ikke skal kjøre for Kristoff, men vedgår at uttaket var vanskelig. Han påpeker imidlertid at jobben som gjøres 50 kilometer før mål kan være vel så viktig som selve opptrekket.

– Mangel på respekt

Han sier målet til Katusha er etappeseiere. Først med Tony Martin på tempoetappen som åpner Touren i Düsseldorf lørdag. Deretter Alexander Kristoff på de flate etappene.

På de flate etappene vil Kristoff få uforbeholden støtte av resten av laget ifølge Azevedo. Rick Zabel og Marco Haller får nøkkelroller i opptrekket.

– Jeg mener Alexander har et godt lag, og for meg blir det mangel på respekt overfor Zabel, Haller og resten av laget å bare snakke om Mørkøv. De siste månedene har Zabel gjort en strålende jobb for Kristoff, og det har Haller gjort de siste seks årene. De fortjener respekt. Vi stoler på dem, og de kan sørge for et godt opptrekk, sier den portugisiske teamsjefen.

– Hvis vi hadde vraket dem kunne man spurt hvorfor man ikke tok dem med. Bare ni av 26 på laget kan sykle Tour de France. Det er 17 som blir skuffet. Nå snakker vi om bare én. Det blir litt feil. Vi har tatt ut det laget vi har mest tro på.

Nils Pollit og Reto Hollenstein vil også jobbe i Kristoffs spurttog.

– Alexander har vår fulle støtte på de flate etappene, og hele laget er motivert og klart. Jeg håper han vinner mange etapper. Først én, så tenker vi på neste, smiler Azevedo.

Men ikke alle har tillit til Kristoffs spurttog. FDJs spurtstjerne Arnaud Demare mener at Katusha-laget ikke holder mål.

På den andre siden er han kritisk til de fleste andre også.

– Konkurransen i spurtene er stor, men jeg har god tro på mine sjanser. Når man ser på togene har vi et av de beste lagene. Jeg har et bedre lag enn Kittel, Greipel, Degenkolb og Kristoff, sier Demare til Tourens hjemmesider.

– Inneforstått med rollene

TV 2s sykkelekspert Dag Otto Lauritzen ytret i forrige uke bekymring for at nordmannen raskt kunne miste plassen som førstespurter for Katusha om han ikke innfrir.

Ifølge den norske spurteren selv er alle klar over rollene sine, selv Rick Zabel som slo nordmannen i Tour of California.

– Rick er innforstått med at han er opptrekker og ikke spurter. Han er tatt ut for å kjøre opptrekk. Men man vet aldri. Hvis jeg blir skadet eller syk så får han sjansen, sier Kristoff til TV 2.

Han vil ikke gå inn hvem han ville hatt ut istedet for Mørkøv, men har fått følgende forklaring fra ledelsen om hvorfor uttaket ble som det ble.

– Lederne syns det var viktig å ha noen på kuperte og fjelletapper. Det hadde blitt veldig fokus på de flate etappene hvis de hadde tatt ut enda en i opptrekket, videreformidler nordmannen.

Utvikling på kontraktsfronten

Han føler seg i bra slag, i rett vekt og gleder seg til å komme i gang lørdag.

Det er imidlertid ikke bare sportslig fokus i løpet av Touren. Det vil også pågå videre forhandlinger rundt kontrakten til Kristoff. Den går ut etter denne sesongen, og flere andre lag ligger langflate etter stjernesyklisten.

– Jeg regner med at det skjer noe underveis. Det blir nok samtaler underveis med både Katusha og andre lag. Det skjer ting i TDF, og jeg regner med det gjelder for min fremtid også, sier Kristoff.

– Vi er i forhandlinger. Det er situasjonen akkurat nå. Vi forhandler, så da er det interesse, men nå er det viktig at vi fokuserer på løpet som starter om to dager, sier José Azevedo.

Vil du ha Kristoff eller andre Katusha-ryttere på laget? Spill Tourmanager!