ALLE SYSTEMER STENGT: Denne lappen hos Brødrene Dahl forteller at bedriften er rammet av et virusangrep. Foto: Kenneth Fossheim/TV 2
ALLE SYSTEMER STENGT: Denne lappen hos Brødrene Dahl forteller at bedriften er rammet av et virusangrep. Foto: Kenneth Fossheim/TV 2

VVS-bedrift i Oslo rammet av dataangrep

Alle datasystemene hos Brødrene Dahl på Bryn er stengt etter et virusangrep.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En lapp på døren forteller de ansatte at bedriften er rammet av et virusangrep. De ansatte får beskjed om ikke å skru på pc-en før de har fått beskjed om det.

Økonomidirektør Anders Hoel forteller at Brødrene Dahl er rammet gjennom et angrep på morselskapet Saint-Gobain.

– Alle våre it-systemer er rutinemessig stengt ned. Så det betyr at all it-virksomhet, alle servere, alle pc-er er ute av drift fra og med i går ettermiddag.

Får ikke levert varer

– Hvordan merket dere at dette var på gang?

– Dette er det en egen gruppe sentralt i Saint-Gobain som jobber med. Vi merket det i den forstand at alle våre it-systemer ble stoppet. Nå jobbes det med å kartlegge omfanget, finne feilene og få opp igjen systemene så snart vi er sikre på at viruset er borte.

– Hvordan rammer det dere?

– Det rammer oss på den måten at vi ikke klarer å levere varer til kundene våre på samme måte som vi ellers gjør, så vi har sendt ut en melding om at alle våre servicesentre er åpne som vanlig og oppfordrer kundene til å komme på servicesentrene og hente varene der. Normalt vil vi ha en løsning hvor vi også leverer varer direkte, og det er litt plundrete for oss i dag.

DATASYSTEMENE LAMMET: Økonomisjef Anders Hoel forteller at Brødrene Dahl er rammet via det franske morselskapet Saint-Gobain. Foto: Bjørn Roger Brevik/TV 2
DATASYSTEMENE LAMMET: Økonomisjef Anders Hoel forteller at Brødrene Dahl er rammet via det franske morselskapet Saint-Gobain. Foto: Bjørn Roger Brevik/TV 2

Internasjonalt dataangrep

Tirsdag ble det kjent at et løsepengevirus rammet en rekke selskaper i mange land.

Fra Ukraina ble det meldt om avbrudd og forstyrrelser i kraftforsyning, banker og myndighetskontorer.

Den russiske oljegiganten Rosneft melder også at de har blitt rammet av hacking. Det samme gjør det København-baserte firmaet Møller-Mærsk, som opplyser at de opplever problemer i alle virksomhetene sine.

Beskjeden på skjermene i Ukrainas Channel 24 så slik ut:

«If you see this text, then your files are no longer accessible, because they have been encrypted. Perhaps you are busy looking for a way to recover your files, but don't waste your time. Nobody can recover your files without our decryption service.»

To selskaper i Norge rammet

Nasjonal sikkerhetsmyndighet opplyste at to selskaper i Norge var rammet av hackerangrepet.

Brødrene Dahl AS ble etablert i 1917 og er landets ledende leverandør av tekniske produkter innenfor fagområdene VVS, VA og Industri. Brødrene Dahl eies av det franske industrikonsernet Saint-Gobain.

Ifølge Wikipedia hadde Brødrene Dahl rundt 1500 medarbeidere i 2015 og en årsomsetning på cirka 6 milliarder kroner. Brødrene Dahl eier flere andre selskaper og har et datterselskap i Romania.