UTFORDRER SLÅR STJERNE: Michael Matthews feirer etappeseier foran Peter Sagan i en etappe i fjorårets Tour de France. 
UTFORDRER SLÅR STJERNE: Michael Matthews feirer etappeseier foran Peter Sagan i en etappe i fjorårets Tour de France.  Foto: Lionel Bonaventure

Dette er mannen som kan hindre Sagan i historisk trøyejakt

Peter Sagan er den store favoritten til å vinne grønn trøye for sjette gang på rad, men kan få knallhard konkurranse av Michael Matthews med flere.

Hvem sanker flest poeng i Tourmanager? Spill her!

Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) har vunnet poengtrøyen i Tour de France fem år på rad og kan tangere Erik Zabels rekord med seks titler på rad fra 1996-2001 i årets utgave av rittet.

I 2016 var det i realiteten aldri spennende om hvem som skulle kle seg i den grønne trøyen på podiet i Paris etter endt treukersritt.

Sykkelartisten fikk over dobbelt så mange poeng som nummer to Marcel Kittel (QuickStep) og til slutt vant slovakeren med 252 (!) poeng.

Likevel tror TV 2s sykkelekspert Mads Kaggestad at 27-åringen kan få sykkelhanskene fulle med å forsvare posisjonen dette året.

– Det blir definitivt ikke plankekjøring. Jeg forventer at han får tøffere kamp i år, sier Kaggestad.

– Men det er klart at han er en av de helt store favorittene – den største. Han er jo en rå utøver, som har den fordelen at han kan hevde seg på etapper som har mer bakker, i tillegg til at han på gode dager kan slå alle i en massespurt.

Fordel spurterne

Det som kan tale for et trøyebytte denne gangen er at Tour de France-løypen er uvanlig flat. Hele ni etapper er kategorisert som flate – det kan gavne en mer rendyrket spurter.

Å mestre flere ting enn bare spurtene vil være en viktig faktor også i 2017-utgaven av Tour de France, men en spurter i superform vil kunne samle mye poeng om de klarer å kontrollere eventuelle utbrudd.

Mislykkes Sagan på noen etapper kan det plutselig åpne seg muligheter for ryttere som vil stikke kjepper i hjulene på den slovakiske stjernen.

– Jeg tror Sagan hadde ønsket seg en tøffere Tour-utgave. Tidligere har han lagt mye av grunnlaget for den grønne trøyen med å gå i brudd og sanke poeng på etapper som er for tunge for de beste spurterne. Det er en del ryttere som i utgangspunktet er raskere enn Sagan, som André Greipel, Marcel Kittel, Alexander Kristoff, Nacer Bouhanni, Arnaud Demare, sier Mads Kaggestad.

– Men Sagan kan vinne elleve til tolv av etappene. Jeg tror det handler vel så mye om å vinne etapper for ham, men så betyr det nok en del at han kan tangere Zabels rekord. Han drar nok til Tour de France for å raske med seg så mye som mulig.

Matthews hovedutfordrer

Hos bookmakerne er Sagan selvsagt favoritt, med odds under 1,5 ganger pengene for å satse på slovaken. Blant utfordrerne med lavest odds er de mer rendyrkede spurterne Marcel Kittel, Arnaud Demare (FDJ) og André Greipel (Lotto-Soudal).

Allsidige Greg van Avermaet (BMC) nevnes også om en kandidat, men det er en annen med gode evner i bakker som fanger Kaggestads oppmerksomhet som Sagans hovedutfordrer: australske Michael Matthews (Sunweb).

– Jeg er litt spent på ham. Han er en rytter som går bra i mye forskjellig terreng, og han kan matche Sagan i spurtene. Jeg har forventninger til at det kan bli en duell, sier Kaggestad.

UTFORDRER: Michel Matthews jubler for seier i Baskerland rundt tidligere i år. 
UTFORDRER: Michel Matthews jubler for seier i Baskerland rundt tidligere i år.  Foto: Ander Gillenea

Den tredje etappen mellom Verviers og Longwy vil skille klinten fra hveten i den sammenhengen. Det er en etappe der både Sagan og Matthews bør ha ambisjoner dersom poengtrøyen er målet.

– Dersom Matthews kan matche Sagan der vil han virkelig kunne utfordre ham, sier Kaggestad.

Norske sjanser

Alexander Kristoff (Katusha) nevnes også som en mulig outsider, mens det også er mulig å sette penger på Edvald Boasson Hagen (Dimension-Data).

Gjør du det nå, og nordmannen vinner, kan du være flere hundre ganger innsatsen rikere i slutten av juli. Med Cavendish i noe tvilsom form kan det dukke opp noen muligheter for nordmannen.

– Hvis Kristoff er i form og kommer høyt opp på de elleve etappene han peker seg ut og vinner ett par av dem, så er han helt klart en kandidat til å vinne den grønne trøyen. Da må han også gå for innlagte spurter underveis, sier Kaggestad.

– Når det gjelder Edvald skal det nok en del til. I utgangspunktet skal han hjelpe Cavendish, og da vil han sannsynligvis ikke få noe særlig til sluttplassering. Skal han kunne ha en sjanse må han, som vi ser enkelte ganger for opptrekkere, komme langt opp på resultatlisten. Og er ikke Cav i form, så kan det jo være han blir omdisponert tidlig. Edvalds forse er jo i tilfelle at han også kan hevde seg på etappe tre og andre med bakker. Men potensialet til en grønn trøye-utfordrer er der.

Alexander Kristoff ble nummer to i 2014. Thor Hushovd vant poengtrøyen to ganger (2005 og 2009) og kom på andreplass to ganger (2004 og 2008).

Bare én kandidat

Men misforstå ikke. Sagan er favoritt. De ansatte i sykkelnettstedet Cyclist har uttalt seg om hvem de tror vinner de ulike trøyene.

Skal man tro dem er det ingen tvil om hvem som får den grønne trøyen med seg hjem. De vurderer ikke en gang andre alternativer. Slik svarte redaktører og skribenter:

«– Peter Sagan – selvsagt.
– Peter Sagan – i resten av hans karriere.
– Peter Sagan – med ei mil.
– Peter Sagan – enkelt.
– Peter Sagan – bare gi det til ham fra start og spar bryderiet med å holde kontroll på poengene.
– Peter Sagan – bare fordi han vil gjøre det.
– Selvsagt Peter Sagan – selv om redaktøren vår tippet på ham, så er han fremdeles så god at han vil vinne.»

Poengene deles ut til de 15 beste på hver etappe, i tillegg til de 15 beste på innlagte spurter i løpet.

Hvem sanker flest poeng i Tourmanager? Spill her!

Yates favoritt til ungdomstrøyen

Det kjempes også om andre trøyer i Tour de France, blant annet den hvite ungdomstrøyen til ryttere under 25 år med den beste sammenlagttiden.

– Jeg har troen på Simon Yates (Orica-Scott). Han er min store favoritt til å vinne den hvite trøyen, sier Mads Kaggestad.

– Jeg tror han går for det. Det vil også nok også Louis Meintjes (UAE) og Warren Barguil (Sunweb). Meintjes var bra i Dauphine, mens Barguil var helt rå når han er i form. Det er nok de tre det står mellom.

MER JUBEL? Simon Yates under Tour de Romandie.
MER JUBEL? Simon Yates under Tour de Romandie. Foto: Fabrice Coffrini

Åpent om klatretrøyen

Rafal Majka (Bora-Hansgrohe) vant klatretrøyen i fjor, men har i år en annen posisjon som lagkaptein istedet for hjelperytter.

Majka vil neppe få lov å gå i brudd på samme måten som før, med tanke på at han er en potensiell sammenlagtvinner til hele rittet.

Det og flere andre faktorer gjør at kampen om klatretrøyen er vidåpen før start.

VANT: Rafal Majka med klatretrøyen i 2016.
VANT: Rafal Majka med klatretrøyen i 2016. Foto: Jeff Pachoud

– Katretrøyen er vanskelig å spå. Ofte er det ikke nødvendigvis de beste klatrerne som vinner den trøyen, sier Mads Kaggestad.

– Ofte er det ryttere som går i brudd. Det er nok en som er ganske god til å klatre, men de beste sitter gjerne og kjemper om sammendraget eller for å hjelpe kapteinen sin. Denne trøyen kan vinnes av en sammenlagtrytter som er uheldig og havner langt etter, slik at han får lov til å gå i brudd. Eller så kan det være en hjelperytter som får frie tøyler når kapteinen svikter.

Hvem sanker flest poeng i Tourmanager? Spill her!