STORHET: Steinformasjonen Trollpikken i Rogaland slik den så ut i all sin prakt før det ble oppdaget at den var knekt. Foto: Ingve Aalbu / NTB scanpix 
STORHET: Steinformasjonen Trollpikken i Rogaland slik den så ut i all sin prakt før det ble oppdaget at den var knekt. Foto: Ingve Aalbu / NTB scanpix 

Én person mistenkt i Trollpikken-mysteriet

Politiet har sikret seg viktige spor i jakten på personene som står bak «peniskappingen» i Egersund.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kjetil Bentsen (42) og kameraten Svein Bruno Kallhovd (39) hadde planlagt å gjøre Trollpikken utenfor Egersund til Norges heteste turistmål.

Men lørdag morgen fikk duoen sjokkbeskjeden: Noen turgåere hadde oppdaget at vandaler hadde knekt trollpikken rett av. Det er funnet borehull i steinen, og politiet jakter på den eller de som står bak hærverket.

Så langt er én mistenkt blitt avhørt.

– Vi har hatt en mistenkt inne til avhør. Men vedkommende er ikke siktet i saken, sier politijurist Christina Nessa i Sør-Vest politidistrikt til TV 2 onsdag formiddag.

Det foreligger ikke en formell siktelse i saken. Den mistenkte erkjenner ikke forholdet.

Fant kile

I en pressemelding opplyser politiet at de er i en tidlig fase av etterforskningen, og derfor er tilbakeholdne med opplysninger.

Politiet begynte etterforskningen for fullt mandag. Da var flere vitner var inne til avhør i løpet av dagen.

Tirsdag besøkte politiet åstedet, og undersøkte sporene etter boren. De har også sikret seg en kile som er funnet på stedet.

Bentsen fortalte søndag om kilen som ble funnet i gresset under Trollpikkken.

– En kriminaltekniker fortalte hvordan den skulle behandles for å bevare eventuelle DNA-spor. Hvis de har vært i nærheten av den, så har vi faktisk DNA-et der, sa han til TV 2.

Bentsen har selv fått flere tips om hvem som kan stå bak.

– Det er en del navn som går igjen. Jeg bare gir de videre til politiet, for jeg vil ikke spekulere i hvem det er. Dette er folk som kan stein. Det er voksne folk. Det er ikke ungdom på fylla, for å si det sånn.

Skal gjenreises

Kjetil Bentsen håper at Trollpikken skal ha potensial til å bli en attraksjon på høyde med Preikestolen og Trolltunga.

Dermed arbeides det med å gjenreise Egersunds stolhet. Mandag formiddag er det samlet inn 217.000 kroner til formålet, ifølge innsamlingssiden startskudd.no.

Gravemaskinselskapet lover at Trollpikken er på plass igjen før høsten setter inn.

– Vanligvis river og sprenger og frakter vi bort stein. Nå skal vi gjøre det motsatte. Vi kommer trolig til å lage en stor steinbukk i stål og plassere den på toppen av fjellet. Så må vi lage noen hull i Trollpikken til å feste stroppene, sier daglig leder Øyvind Langmyr i Bertelsen og Garpestad til Stavanger Aftenblad.

Trollpikken ligger mellom Kjervall og Veshovda i Egersund kommune i Rogaland. Stedet er 20–25 minutters gange fra vei.