Politipilot angrep høyesterett med granater fra politihelikopter

En politipilot kapret et politihelikopter og angrep høyesterettsbygningen mens president Maduro talte på TV.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fire granater er kastet fra et kapret politihelikopter mot bygget som huser Venezuelas høyesterett, ifølge landets kommunikasjonsminister.

Det hersket tirsdag ettermiddag tvil om hva som egentlig hadde skjedd etter at et politihelikopter ble observert over sentrum av hovedstaden Caracas og skudd eller eksplosjoner ble hørt.

Hendelsen fant sted mens president Nicolás Maduro talte på direktesendt fjernsyn til journalister samlet ved presidentpalasset.

Sent tirsdag kveld opplyser Venezuelas kommunikasjonsminister Ernesto Villegas at flere offisielle bygg ble angrepet.

Minst 15 skudd ble avfyrt fra et helikopter mot innenriksdepartementet, der det var en mottakelse for 80 personer, før helikopteret fløy videre, og det ble kastet fire granater mot høyesterett.

Politipilot: – Vi har to valg

Piloten er identifisert som politipiloten Oscar Perez, og statsråd Villegas sier at de jobber å pågripe ham.

Perez har publisert en rekke videoer på Instagram, der han oppfordrer til opprør mot det han kaller Maduros tyranni. Han sier han er medlem av Venezuelas etterretning- og etterforskningsorganisasjon, CICPC.

Rundt seg er han flankert av militærkledde menn han kaller for nasjonalister, patrioter og folk som vil forsvare institusjonene mot den onde regjeringen.

– Vi har to valg: Vi kan velge å jages av dårlig samvittigheten for å ikke gjøre noe, eller vi kan kvitte oss med de korrupte maktinnhaverne, sier han i ett av klippene.

På banneret på helikopteret står det «350 Libertad» og refererer til en lov som skal beskytte sivilt opprør mot undertrykking og trusler mot demokratiet. FOTO: @portestasVenezuela
På banneret på helikopteret står det «350 Libertad» og refererer til en lov som skal beskytte sivilt opprør mot undertrykking og trusler mot demokratiet. FOTO: @portestasVenezuela

På sosiale medier verserer også bilder av et politihelikopter med et banner mot regjeringen.

På sosiale medier hevdes det at Maduro med sine påstander om angrepet forsøker å spre frykt, rettferdiggjøre ytterligere aksjoner mot demonstranter i landet og å bygge opp under at landet trenger hans svært kritiserte plan om å innføre en ny grunnlov.

Kaller det terrorangrep

Ifølge Villegas var det israelskproduserte granater fra Colombia som ble brukt i angrepet, to av dem ble kastet mot medlemmer av nasjonale sikkerhetsstyrker utplassert ved bygget. Myndighetene opplyser at det ikke er meldt om skadde.

– Før eller senere kommer vi til å få tak i helikopteret og de personene som står bak dette terrorangrepet, sier president Maduro ifølge nettstedet Venezuelanalysis.com

Ifølge president Maduro er alle tilgjengelig ressurser i hæren og luftforsvaret satt inn og har ifølge ham forhindret et terroristangrep, men ingen er pågrepet.

Maduro sier angrepene er en del av konspirasjonen mot ham og hans sosialistiske regjering.

– Det kunne ført til en tragedie med flere titalls døde og skadde, sier han.

Han hevder piloten hadde kapret helikopteret og at han kan knyttes til tidligere innenriksminister Miguel Rodriguez Torres, som Maduro mener samarbeider med CIA i et plott for å styrte ham.

Hevder USA vil invadere landet

Maduro uttalte seg tidligere på dagen også om andre trusler mot ham og sa at USA planlegger å invadere landet.

Påstanden om USA kommer dagen etter at han erklærte at fem personer er arrestert for å ha planlagt handlinger som skulle bane vei for en amerikansk invasjon.

Det er ikke noe nytt at Maduro raser mot USA og amerikanske utspill mot Venezuela, men tirsdagens harang var av de mer dramatiske verbalt sett.

Han lovet at hvis et amerikanskstøttet kupp skulle sette en stopper for hans planlagte grunnlovsreform, vil han gjennomføre planene likevel, med våpen i hånd.

Maduro hevder at en væpnet innblanding i Venezuelas anliggender vil utløse en krise som vil stille situasjonen i Midtøsten helt i skyggen.

Frykter autoritært styre

Maduro mener landet trenger en ny grunnlov for å hindre det han kaller et «facististisk kupp».

Han sier at en «folkekongress» skal skrive den nye grunnloven. Ikke nasjonalforsamlingen med de valgte politiske partiene.

Opposisjonen mener denne grunnlovsreformen vil føre Venezuela mot et autoritært styre.

Frykter full borgerkrig

Minst 76 personer er drept siden april i daglige opptøyer og sammenstøt i landet. Opptøyene eskalerte etter Maduros tale om grunnlovsreformen 1. mai.

Opposisjonen anklager Maduros regjering for korrupsjon, maktmisbruk og klandrer den for den økonomiske krisen i landet og for mangelen på mat og medisiner.

Den humanitære krisen gjør det oljerike landet til en trykkoker av politiske konflikter. Får man ikke stanset eskaleringen er det frykt for at det hele vil ende i borgerkrig.

(©NTB/TV 2)