Lille, men ustoppelige Subaru er nå verdensledende på biler med firehjulsdrift. 
Lille, men ustoppelige Subaru er nå verdensledende på biler med firehjulsdrift. 

Nå er de verdens største produsent av biler med 4x4

Regelrett gruser Audi på andreplass.

Japanske Subaru er en outsider i bil-verdenen. De er et lite selskap, bruker bokser-motorer, har gjort firehjulsdrift til sin greie, de har et særegent design og er ikke den produsenten som pøser på med store nyheter og modellvarianter i tide og utide.

Men de lager gode biler med et dertil rykte. De har dyrket sin særegenhet, de har valgt å fokusere på det de faktisk kan og valgt å være lykkelige som små.

Liten produsent med store marginer

Det kan se ut som smarte valg. Særlig sett i lys av marginene de klarer å hente ut av bilsalget sitt, som er høyere enn for eksempel Porsche og Jaguar/Land Rover, som er kjent for å være ledende på dette.

I fjor var de også verdens største produsent av biler med firehjulsdrift. Med en andel på 15,3 prosent av 4x4-markedet. Det utgjør 965.000 biler og de leverte med det 245.000 biler mer enn Audi som er nest størst på biler med firehjulsdrift.

USA er det desidert viktigste markedet hvor Subaru selger 60 prosent , eller 615.000, av sine biler. De har også en egen fabrikk i Indiana som i 2017 skal bygge rundt 400.000 biler.

XV er Norges mest solgte Subaru. 
XV er Norges mest solgte Subaru. 

Subaru Impreza WRX: En av de morsomste bruktbilene du kan kjøpe

Kommer med hybrid og selvkjørende biler

Andre store markeder for Subaru er Japan og Kina. I Europa har de ikke helt fått det til å løsne og salget her ligger på rundt 50.000 biler i året.

– I Norge har salget de siste årene ligget på rundt 3.000 biler. Aller best i år selger XV som kom med facelift i fjor. Ellers selger både Forester og Outback jevnt og trutt. Det forteller informasjonsdirektør Stian Thrane i Subaru Norge.

– Tidligere i år presenterte vi Subarus nye Global Plattform som først kommer i nye XV og Impreza til høsten. Denne nye plattformen er klargjort for elektrisk drift og som hybrid. Fortsatt med symmetrisk firehjulsdrift. Subaru har også stort fokus på autonome, eller selvkjørende biler. Så dette er viktige nyheter som vi gleder oss stort til å introdusere på et litt senere tidspunkt, avslutter Thrane.

Les også: Slik skapte Subaru Outback en helt ny trend

Video: Denne lastebilen kommer til Norge