Republikanere inn på teppet hos Trump om helsereform

Inviterte samtlige 52 republikanske senatorer til Det hvite hus for lukket møte.

Republikanerne i Senatet utsatte avstemning om forslaget til ny helsereform, fordi motstanden i egne rekker er for stor. Så måtte de møte opp i Det hvite hus.
 (AP Photo/Susan Walsh)
Republikanerne i Senatet utsatte avstemning om forslaget til ny helsereform, fordi motstanden i egne rekker er for stor. Så måtte de møte opp i Det hvite hus. (AP Photo/Susan Walsh)

Republikanerne i Senatet utsatte avstemning om forslaget til ny helsereform, fordi motstanden i egne rekker er for stor. Så måtte de møte opp i Det hvite hus.

Forslaget til ny helsereform vil tidligst komme opp for avstemning etter 4. juli, opplyste republikanernes majoritetsleder Mitch McConnell til partikollegaer i Senatet tirsdag.

Visepresident Mike Pence og president Donald Trumps stabssjef Reince Priebus var til stede, men lyktes ikke med å svinge partipisken og overtale de fem utbryterne i partiet til å stemme for forslaget.

Republikanerne har 52 av de 100 representantene i Senatet og tåler derfor ikke flere enn to utbrytere om de skal sikre nødvendig flertall for sitt forslag til helsereform.

Lukket møte

I et håp om å tvinge utbryterne til å ombestemme seg, ble samtlige 52 republikanske senatorer tirsdag invitert til Det hvite hus av president Donald Trump. Stemningen skal ha vært laber, og Trump uttalte seg i relativt moderate ordelag mens pressen var til stede.

– Dette blir flott hvis vi får det gjort, og hvis vi ikke får det gjort, blir det bare noe vi ikke kommer til å like, og det er greit, og jeg forstår det veldig godt, sa han til senatorene.

Ifølge Florida-senator Marco Rubio la presidenten i det lukkede møtet etterpå fram hva det vil koste om reformen ikke går gjennom og hvilken betydning det vil få å «ende opp i en situasjon der markedene kollapser og republikanerne får skylda for det».

Fornøyd Trump

Det har vært en av Trumps fremste kampsaker å omgjøre forgjengeren Barack Obamas helsereform, men dette har vist seg vanskelig. Et forslag som ble vedtatt i Representantenes hus i mai, vil ifølge Kongressens budsjettkontor føre til at 22 millioner flere amerikanere vil stå uten helseforsikring i 2026, sammenlignet med Obamacare. Senatets justerte forslag innebærer kun en marginal forbedring av dette, noe som har fått tvilen til å melde seg hos flere av partiets senatorer. Majoritetsleder McConnell var likevel positiv etter møtet.

– Det er et komplisert tema, vi har mange diskusjoner i gang, og vi er fremdeles optimistiske med tanke på å komme i mål, sa han til pressen.

Presidenten selv virker enda mer optimistisk da han kommenterte på Twitter.

– Jeg avsluttet akkurat et flott møte med republikanske senatorer om helsevesenet. De ønsker virkelig å gjøre det rette, i motsetning til Obamacare, skrev han.

Han omtalte videre Obamas helsereform som mislykket, dyr og farlig.

(©NTB)