KOSTET FLESK: Inge Andersen under åpningen av Norway House i Sostsji. Bilagene viser at Jet Set Sports budsjetterte rundhåndet med de antatte utgiftene til VIP-festen. 
KOSTET FLESK: Inge Andersen under åpningen av Norway House i Sostsji. Bilagene viser at Jet Set Sports budsjetterte rundhåndet med de antatte utgiftene til VIP-festen.  Foto: Bendiksby, Terje

Budsjetterte med 300.000 til invitasjoner på glanset papir

Her er hva det omstridte firmaet Jet Set Sports budsjetterte med da de organiserte Norway House for Idrettsforbundet i Sotsji.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var firmaet Jet Set Sports som tok jobben med å etablere og drifte Norway House under Sotsji-lekene.

Det multinasjonale selskapet tok seg godt betalt for jobben. Firmaet ledes av omstridte Sead Dizdarevic, som VG har skrevet om i sin serie av kritiske artikler om Norway House-utgiftene.

Honoraret til Jet Set Sports ble delvis forhåndsbetalt ut fra et budsjett som viser generelle sekkeposter.

  • Direktøren for prosjektet innkasserte nesten en halv million i lønn for jobben, mens de som rent praktisk sto for driften under OL fikk drøye 50 000 norske kroner for 25 dagers jobb.
  • Ifølge Jet Set Sports trengtes det 1,5 millioner kroner i utsmykning av huset. Og bare invitasjonene, som blant annet skulle trykkes på glanset papir, var budsjettert til å koste over 300 000 kroner.
  • I budsjettet har man regnet inn blomster, og dekorasjoner for svimlende 120 000 kroner for 14 dager. Og kaffetrakter og kontorutstyr er kostnadsført til 30 000 kroner.

Ivret etter å få OL

Det finnes ingen spesifisering av utgiftene til Jet Set Sports på de endelige fakturaene som NIF endte opp med å betale. Fra idrettsforbundet får TV 2 opplyst at de har betalt ut pengene. Totalt 10,8 millioner kroner på bakgrunn av en forhåndsavtale, med det vedlagte budsjettet som i dag ble offentliggjort. Noe av disse pengene er betalt tilbake, men det finnes ingen bilag i regnskapene som viser hva pengene faktisk er brukt på.

Informasjonssjef Niels Røine sier Idrettsforbundet ikke har noen grunn til å tro at Jet Set Sports har tatt litt for hardt i på de enkelte postene i sitt budsjett.

– Det jeg generelt kan si er at dette var en avtale som ble laget på et tidspunkt der NIF ville gjøre alt i sin makt for å prøve å få OL til Norge. Og erfaringen vår med Jet Set Sports var bare gode, og inntrykket er at de jobben de gjorde var meget profesjonell, sier Røine til TV 2.

– Men kaffetrakter til 30 000 og blomster til 120 000 kroner høres litt drøyt ut?

– Jeg kan ikke kommentere enkeltpostene, men som sagt så må dette sees i sammenheng på den store iveren vi hadde for å sikre Norge OL i 2022.

Røine påpeker også at prisene ofte skrus opp lokalt under mesterskap, og at det derfor ikke er uvanlig med litt høye summer på tjenester og varer som vanligvis er rimelige.

Spleiselag

Utgiftene til Norway House var et spleiselag mellom NIF, Oslo kommune, og Lillehammer kommune.

Utgiftene til Jet Set Sports var isolert sett største utgiftspost. I tillegg brukte NIF betydelige midler på å fylle det med norsk innhold. Eventbyrået Gyro ble hyret inn for dette og fakturerte 1,2 millioner for jobben.

I tillegg jobbet Marit Røste, kona til skipresident Erik Røste, og flere andre NIF-ansatte dedikert med lobbyvirksomheten rundt å påvirke IOC-toppene og andre innflytelsesrike mennesker til å komme til Norway House der Oslo 2022 ble presentert. Totalt kom NIFs andel av regningen på 6,8 millioner, inkludert reise, opphold, reklame, og såkalte andre kostnader.

Fløy inn idrettsledere

Blant gjestene til Idrettsforbundet i Sotsji var det flere gamle og nye idrettshelter, som ble brukt i arbeidet med å promotere Oslo OL. Sjakkverdensmester Magnus Carlsen, og tidligere skiskyttermester, Liv Grethe Skjelbreid, er blant navnene som figurerer på gjestelistene. Deres opphold ble altså delvis finansiert av idretten.

I tillegg ble de norske idrettslederne med best kontakter internasjonalt, deriblant Svein Arne Hansen (friidrett), og Kjetil Siem (fotball) flydd over for å bruke sine nettverk i forsøket på å få OL til Norge. De to sistnevnte var gjester av Oslo 2022, og deres reiser er etter det TV 2 erfarer ikke betalt av NIF.

Jet Set Sports budsjett for Norway House:

(Dollarkursen lå rundt 6 kroner på den tiden betalingene ble gjort)

Prosjektdirektør $ 80 000

Ass. prosjektdir. $ 60 000

Konuslent $ 50 000

Inspeksjon bygging $ 17 500

Manager $ 8 500 dagspris 340x25

Ass. manager $ 8 500 dagspris 340x25

Vakter $ 15 200

Overnatting $ 31 500

Husleie $ 560 000

Evt. utgifter $ 15 000

Utsmykning: $ 250 000

Kjøkkenutstyr $ 180 000

Invitasjoner $ 50 000

Underholdning $ 17 000

Kontorutstyr/kaffetrakter $ 5 000

Blomster $ 20 000

Catering $ 571 000 80 kuverter, a 420 dollar, i 17 dager.