Selskaper i Norge er igjen rammet i internasjonalt hackerangrep
Selskaper i Norge er igjen rammet i internasjonalt hackerangrep Foto: Dominic Lipinski

Norge rammet i stort europeisk dataangrep

To selskaper i Norge er så langt rammet i et hackerangrep som har skapt kaos i Europa torsdag. Ifølge teknologieksperter dreier det som et nytt løsepengevirus.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) i Norge jobber på spreng for å avverge at angrepet sprer seg. De bekrefter at to internasjonale selskaper i Norge er rammet av et stort dataangrep.

– Det dreier seg om et løsepengevirus som ligner på angrepet tidligere i år som ble kalt WannaCry, sier Mona Strøm Arnøy, kommunikasjonsdirektør i NSM til TV 2.

De jobber nå med å informere alle sektorer for å sørge for at viruset begrenses. Strøm Arnøy betegner det som saktespredende.

NSM oppfordrer folk til å være oppmerksomme på eposter de mottar og ikke åpne vedlegg fra ukjente avsendere. De går ikke ikke ut med hvilke selskap det dreier seg om.

– Selskapene ønsker ikke at vi går ut med navnet, derfor offentliggjør vi det ikke, sier hun.

Det er ikke selskapsnavnet som brukes for å spre viruset videre, etter det NSM kan se.

De har ekstra beredskap tirsdag kveld for å overvåke datatrafikken og finne ut mer om hvordan angrepet spres.

– Vi ser ingen spredning i Norge så langt, utover disse internasjonale selskapene, med kontor i Norge. Altså ikke norske selskap, forklarer Strøm Arnøy.

I forrige lignende hackerangrep ble fire norske selskaper rammet.

Internasjonalt angrep

Selskapet er bare ett av målene for et stort internasjonalt hackerangrep, der utbetaling av løsepenger er målet.

Talspersoner for myndigheter og firmaer i Ukraina meldte tirsdag om avbrudd og forstyrrelser i kraftforsyning, banker og myndighetskontorer.

Ukrainas visestatsminister Pavlo Rozenko publiserte et bilde av en svart dataskjerm på Twitter, samtidig som han opplyste at regjeringens hovedkontor var ute av drift.

Den russiske oljegiganten Rosneft melder også at de har blitt rammet av hacking. Det samme gjør det København-baserte firmaet Møller-Mærsk, som opplyser at de opplever problemer i alle virksomhetene sine.

Ifølge BBC melder også det britiske reklamefirmaet WPP om problemer. Den spanske matgiganten Mondelez og advokatfirmaet DLA Piper melder om det samme. Også et fransk byggefirma hevder å være offer for angrepet.

Reuters melder at et av ofrene er et Ukrainsk mediaselskap. Deres datamaskiner skal ha vært blokkert, og de har mottatt et krav på 300 amerikanske doller i bitcoins for å få tilgang til filene igjen.

Beskjeden på skjermene i Ukrainas Channel 24 så slik ut:

«If you see this text, then your files are no longer accessible, because they have been encrypted. Perhaps you are busy looking for a way to recover your files, but don't waste your time. Nobody can recover your files without our decryption service,»

Ukjent avsender

Det foreligger foreløpig få opplysninger om hvem som står bak, men teknologieksperter som har analysert skjermbildene som har versert i sosiale medier sier det ser ut til å dreie seg om et løsepengevirus.

Slike virus krypterer data, og holder den dermed som «gissel», for deretter å kreve løsepenger for å frigi dataen.

(NTB/TV 2)