Norges eldste basehopper (66) har levd med kreft i ti år

– Jeg er rimelig sikker på at jeg hadde vært død uten basehoppingen, sier Tore Nagel.

Se Ekstremsportveko på TV 2 og Sumo hver kveld kl. 22.40

Han fyrer opp den første av dagens til sammen drøyt 20 sigaretter.

Et stort smil og en tung røykelatter viser tydelig at Tore Nagel (66) elsker livet.

Sørlendingen er ikke på Voss for å se på ungdommen drive med ekstremsport på Ekstremsportveko. Han skal selv kaste seg utfor fjellveggen i Gudvangen med en base-skjerm på ryggen.

– Jeg tror ikke på kjærligheten

Nagel er Norges eldste basehopper, og ble fullstendig bitt av basillen da han kastet seg utfor et fjell for første gang i 1999.

– Det er det sterkeste jeg kan oppleve, og jeg er en type som trenger veldig sterke opplevelser. Det gjelder alle deler av livet. Jeg tror ikke på kjærligheten, men forholdet mitt til basehopping er det sterkeste jeg har til noe eller noen som helst – bortsett fra det jeg føler for min datter, forteller han til TV 2.

66-åringen, som bor alene på en seter i Setesdal, er uten tvil en fargeklatt i miljøet og høster klemmer uansett hvor han går på jordet nedenfor fjellet i Gudvangen.

– Disse sokkene har jeg alltid med meg. De ble strikket av min bestemor til min far, og jeg må hoppe med dem. Jeg har vært på lange turer, og oppdaget da jeg kom frem til dit vi skulle hoppe at jeg ikke hadde dem med meg. Da hopper jeg ikke, sier han og drar på seg et par lange ullsokker.

Ellers består utstyret av en svart overtrekksdress, og en svart lue han knyter under haken. Hjelm hopper ikke Tore Nagel med.

– Når luen begynner å blafre, da vet jeg at det har gått 10-12 sekunder i svevet og at det er på tide å trekke skjermen, sier han og viser hvordan den svarte strikkeluen beveger seg i vinden.

Det er tvers gjennom ekte.

Har levd med prostatakreft i 10 år

Men det er ikke bare smil og glede i 66-åringens liv. For over ti år siden fikk han påvist prostatakreft, men har klart å holde den i sjakk.

For få dager siden var han på nye undersøkelser, og frykter at lungekreften også har tatt han. Svarene kommer om få dager, men Nagel velger å nyte livet så lenge han kan.

– Nå har jeg jo fått litt dårlige nyheter, så nå "gønner" jeg på til jeg sannsynligvis får beskjed om at jeg må slutte å røyke. Så nå røyker jeg veldig mye, sier 66-åringen og tenner en ny røyk med et smil.

Humoren, og adrenalinkicket basehopping gir sender de vonde tankene avgårde.

Nå fokuserer han på hoppet han skal gjennomføre om en drøy halvtime, og spenningen er der hver gang.

– Jeg er veldig spent, også er jeg livredd i helikopteret på vei opp, ler han.

Nok en gang setter han frykten til side, og gjennomfører et perfekt hopp i strålende sol. Til publikums store jubel.

– Hvordan hadde livet ditt vært uten basehoppingen?

– Da er jeg rimelig sikker på at jeg hadde vært død. Jeg har prøvd alt. Aldri vært narkoman, men jeg drakk. Så sluttet jeg å drikke i 1996, så det første jeg gjorde da var å ta førerkort og fallskjermlappen. Så var jeg klar for basehopping i 1999. Uten det tror jeg at jeg hadde begynt å drikke igjen, og tror faktisk at jeg ikke hadde levd i dag. Det blir jo litt kuriøst på en måte, for folk dør jo av dette også, sier han ettertenksomt.