– Mange sivile drept da USA bombet IS-fengsel i Syria

42 personer som satt fanget hos IS skal være drept i et USA-ledet bombeangrep, melder aktivister.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Minst 57 mennesker, blant dem 42 fanger, er drept i USA-ledede luftangrep mot et IS-drevet fengsel øst i Syria, ifølge eksilgruppa SOHR og andre aktivister.

Blant de drepte var også 15 fangevoktere og krigere fra IS, opplyser Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) tirsdag.

Luftangrepet fant ifølge SOHR sted dagen før mot et fengsel drevet av den ytterliggående islamistgruppa i provinsen Deir al-Zor.

– Luftangrepene rammet et IS-fengsel i Mayadeen ved morgengry mandag. 42 fanger og 15 jihadister ble drept, sier SOHR-direktør Rami Abdulrahman.

En talsmann for den USA-ledede koalisjonen sier til Reuters at de vil undersøke saken raskt.

Varierende dødstall

Mayadeen ligger i Eufrat-dalen, rundt 45 kilometer sørøst for den IS-beleirede provinshovedstaden Deir al-Zor.

Den aktivistdrevne mediekanalen Deir al-Zor 24 hevder at minst 60 sivile ble drept i angrepet, og sier fengselsbygningen tilhørte en al-Qaida-leder før IS erobret den i 2014.

Begge aktivistgruppene slår fast at den USA-ledede koalisjonen står bak angrepet, men det er uklart hvordan de mener å ha identifisert kampflyene som utførte angrepet.

Også Russland og Syria utfører jevnlig luftangrep i IS-kontrollerte områder øst i Syria.

Mange barn

SOHR oppga forrige uke at nærmere 500 sivile er drept i USA-ledede luftangrep i Syria den siste måneden.

Bare i Deir al-Zor-provinsen er 222 sivile, blant dem 84 barn, drept den siste måneden i flyangrep som den USA-ledede koalisjonen står bak, ifølge eksilgruppa.

Provinsen kontrolleres for det meste av den ytterliggående islamistgruppa IS.

250 sivile er drept i tilsvarende flyangrep i Raqqa-provinsen, der USA-støttede styrker forsøker å jage IS ut av byen Raqqa og andre områder de kontrollerer. 53 av de drepte var barn, ifølge SOHR.

Flere tusen drepte

Den uavhengige britiske organisasjonen Airwars , som samler og analyserer informasjon fra en rekke kilder, blant annet menneskerettighetsorganisasjoner og offisielle militære kilder i landene som deltar i koalisjonen, mener flere tusen sivile er drept i de USA-ledede angrepene.

Airwars mener å kunne dokumentere at opptil 3.133 mennesker med stor grad av sikkerhet er drept i slike flyangrep i Syria siden høsten 2014, mens opptil 2.131 sivile er drept i tilsvarende angrep i Irak.

(NTB)