HVOR VAR DET JEG LA...?: Mange er glemsomme, og godt er det – glemsomme mennesker tar nemlig de beste besultningene, mener forskere. 
HVOR VAR DET JEG LA...?: Mange er glemsomme, og godt er det – glemsomme mennesker tar nemlig de beste besultningene, mener forskere.  Foto: Colorbox

Forskning: Derfor er det positivt at du er distré

Forskere ved Universitetet i Toronto har en gladnyhet til alle som glemmer nøkler, navn, briller og avtaler.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Er du av typen som av og til glemmer avtaler, et navn eller hvor du har lagt lommeboka?

Da fungerer hjernen din helt perfekt, mener forskere ved Universitetet i Toronto og The Hospital for Sick Children.

De mener at hjernen har lettere for å treffe beslutninger hvis man av og til glemmer de små tingene i hverdagen.

Hukommelsen vår er en av hjernens viktigste funksjoner; at vi kan kjenne igjen situasjoner og oppfatte hvordan tingene rundt oss virker.

Hvis du er av typen som kan finne brillene på hodet eller nøklene et helt annet sted enn der du først lette, så er det ifølge forskerne ingen grunn til å være flau.

FORSKER PÅ HUKOMMELSE: Assisterende professor Blake Richards ved Universitetet i Toronto. Foto: Universitetet i Toronto
FORSKER PÅ HUKOMMELSE: Assisterende professor Blake Richards ved Universitetet i Toronto. Foto: Universitetet i Toronto

Viktig å glemme

Assisterende professor Blake Richards ved Universitetet i Toronto har ledet forskningen, «The Persistence and Transience of Memory», som nylig ble publisert i fagbladet Neuron.

Han skriver dette i en pressemelding publisert på universitetets nettside:

– Det viktigste ved hukommelsen er å kunne ta beslutninger. Det er viktig at hjernen glemmer irrelevante detaljer, og i stedet fokuserer på de tingenes om hjelper til med å ta beslutninger i den virkelige verden.

Richards har funnet ut at hjernen aktivt skaper grobunn for å glemme «irrelevant» informasjon ved å skape nye nerveceller i hjernen.

Tidligere har hjerneforskning blitt fokusert på sterk hukommelse som noe svært positivt, mens disse resultatene altså viser at glemsomme mennesker er flinkere til å treffe beslutninger i hektiske, støyende miljøer.

Her lagres minnene

Uviklingen foregår i hippocampus, som er den delen av hjernen som utvikles kraftig i barne- og ungdomsårene.

Dersom hippocampus skades, som for eksempel ved Alzheimers sykdom, mister man evnen til å huske nye episoder av livet, selv om gamle minner huskes som normalt.

Professoren mener at forskningen hans også kan gi svar på hvorfor voksne ikke husker så mye fra barndommen før de fylte rundt tre-fire år.

Richards mener at med denne undersøkelsen kan hjelpe forskere med å bedre finne sammenhengen mellom glemsomhet og andre funksjoner hjernen har.

Trivia er ikke viktig

Han mener at det faktisk ikke er viktig at vi husker alt.

– Vi pleier å rose de som kan mye trivia, men det er jo ikke viktig å huske hvem som vant Stanley Cup i 1972. Meningen med hukommelsen er å kunne treffe beslutninger under forskjellige forhold, og dette krever at man glemmer noe informasjon, sier han.

Og:

– Poenget med minnet er å gjøre deg til et intelligent menneske som kan ta valg i situasjoner. Et viktig aspekt i å hjelpe deg med dette, er å kunne glemme viss informasjon.