ENIGE: En traktor med bilde av landbruks- og matminister Jon Georg Dale sto parkert utenfor Landbruks- og matdepartementet i Oslo 16. juni i forbindelse med at jordbruksorganisasjonene da sa nei til statens tilbud i jordbruksforhandlingene. 
ENIGE: En traktor med bilde av landbruks- og matminister Jon Georg Dale sto parkert utenfor Landbruks- og matdepartementet i Oslo 16. juni i forbindelse med at jordbruksorganisasjonene da sa nei til statens tilbud i jordbruksforhandlingene.  Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Staten enig med bøndene om ny jordbruksavtale

Staten ble mandag kveld enig med Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag om en ny jordbruksavtale.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Jordelingsforhandlingene startet 21. juni og partene har fordelt en ramme på 625 millioner kroner.

I tillegg er det fordelt 130 millioner kroner fra kapitalen i Landbrukets utviklingsfond i 2018.

Resultatet av forhandlingene er i tråd med føringene fra Stortingets behandling av jordbruksoppgjøret 16. juni.

– Jeg er glad for at vi nå får på plass en jordbruksavtale som styrker grunnlaget for matproduksjon i hele landet. Jeg vil takke jordbruket for konstruktive forhandlinger, sier landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp).

Bondelaget og Småbrukarlaget brøt i vår forhandlingene med staten om jordbruksavtalen, men en enighet mellom Venstre og regjeringspartiene på Stortinget innebar at oppgjøret ble sendt tilbake med enkelte nye føringer.

Den viktigste var at rammen for oppgjøret skulle økes fra statens opprinnelige tilbud på 410 millioner kroner til 625 millioner.