Ousmane Dembele er het på overgangsmarkedet.
Ousmane Dembele er het på overgangsmarkedet. Foto: Odd Andersen

For et rått talent han er

Simen Stamsø Møller tar for seg ti spillere fra Bundesliga som er attraktive for toppklubbene i Premier League.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I denne blogg-serien vil TV 2s Premier League-kommentator Simen Stamsø Møller ta for seg de store ligaene i Europa og presentere de ti spillerne som er mest attraktive for Premier League-klubbene.

Les om Serie A her

Les om Ligue 1 her

Så har turen kommet til Tyskland. Her regjerer Bayern München. Klubben drives forbilledlig, og de har naturligvis full oversikt over spillerne i Bundesliga, og nærmest ”fusvalg” når det kommer til å signere spillere derfra.

Likevel går det absolutt an for engelske klubber å finne gull i forbundsrepublikken. Noen gode eksempler er Dimitar Berbatov, Vincent Kompany, Leroy Sané, Joël Matip og Kevin De Bruyne. En som nesten er god nok for Bayern kan være en nøkkelspiller for et Premier League-vinnende lag.

Allerede er det gjort en del handel i Tyskland. Fra Bundesliga har Bayern hentet Niklas Süle og Sebastian Rudy fra Hoffenheim, samt Serge Gnabry fra Werder Bremen. Borussia Dortmund sikret seg Mahmoud Dahoud fra B. Mönchengladbach, mens Douglas Costa skal være så å si klar for en overgang fra Bayern til Juventus, og er derfor ikke med på min liste.

Prisoverslaget jeg setter er basert på de engelske storklubbenes økonomi, min subjektive verdivurdering og faktorer som kontraktlengder og tilgjengelighet.

10. RENATO SANCHES – SENTRAL MIDTBANE (BAYERN MÜNCHEN)

Renato Sanches.
Renato Sanches. Foto: Maciej Gillert

Selve gullungen i Portugals EM-vinnende lag har hatt en vanskelig sesong etter overgangen til Bayern München. Carlo Ancelotti ga veldig sjelden Sanches en plass i startelleveren, og nylig hentet Bayern inn Colentin Tolisso fra Lyon. Dermed kan en ny overgang nå være aktuelt for midtbanespilleren, som har meget gode basisferdigheter, er sterk i kroppen og moden i spillestilen. Sanches innrømmer selv å ha være i samtaler med Manchester United før han dro til München. Vi husker hvordan det gikk forrige gang United hentet et vidunderbarn fra Portugal. Og nei, jeg tenker ikke på Bebé.

Kan umiddelbart styrke: Manchester United, Arsenal

Tilgjengelighet: 6/10

Prisoverslag: 350-500 millioner kroner

Verdt å vite: Renato Sanches representeres av superagent Jorge Mendes, som også jobber for José Mourinho.

9. NIKLAS STARK – MIDTFORSVAR / DEFENSIV MIDTBANE (HERTHA BERLIN)

Niklas Stark.
Niklas Stark. Foto: Michael Sohn

En ung spiller med stor overvekt av defensive fibre. Rune Jarsteins lagkamerat bytter på å spille i forsvar og på midtbanen. Hans fremste egenskaper er å bryte opp motstandernes spill med god posisjonering og tøffe taklinger. I tillegg er han god i lufta. Uansett posisjon er han ofte delaktig også med ballen – et ansvar han virker å trives bra med. Han spiller på det enkle og skaper sjelden farligheter framover, med mindre det er snakk om dødballer.

Kan umiddelbart styrke: Arsenal, Liverpool, Tottenham, Manchester United

Tilgjengelighet: 6/10

Prisoverslag: 200-300 millioner kroner

Verdt å vite: Stark spiller i disse dager midtstopper for Tyskland U-21 i EM i Polen. Etter to kamper har laget til gode å slippe inn mål.

8. LEON GORETZKA – SENTRAL MIDTBANE (SCHALKE 04)

Leon Goretzka.
Leon Goretzka. Foto: Patrik Stollarz

Tyskland har bestandig produsert gode sentrale midtbanespillere. En av de unge og erfarne er Leon Goretzka. Utviklingen rundt Schalkes høyreiste midtbanesjef skal bli spennende å følge den neste måneden. Han har tidligere blitt sterkt koblet til erkefienden fra München. I disse dager er han i ferd med å gjennomføre en god Confederations. Goretzka er allerede er en midtbanespiller av høy kvalitet, og med den rette tilliten og et bedre lag rundt seg bør han kunne bli en viktig brikke for en av Premier League-kanonen. Han har strålende ferdigheter, scorer en del mål og arbeider over store områder.

Kan umiddelbart styrke: Liverpool, Manchester United, Arsenal, Tottenham

Tilgjengelighet: 7/10

Prisoverslag: 200 millioner kroner

Verdt å vite: Goretzkas nåværende kontrakt går ut om ett år.

7. EMIL FORSBERG – VENSTRE OG SENTRAL MIDTBANE (RB LEIPZIG)

Emil Forsberg.
Emil Forsberg. Foto: Tt News Agency

Åtte år etter at Red Bull kjøpte opp et tysk femtedivisjonslag var de en god stund i 2016/17-sesongen med å utfordre Bayern München om Bundesliga-tittelen. Blant nøkkelspillerne i suksessen finner vi svenske Emil Forsberg. Først ble han trent av Per Joar Hansen i GIF Sundsval, og i 2014 ble Forsberg solgt fra Åge Hareides Malmø til Leipzig. Etter to gode sesonger har han overraskende nok briljert på Tysklands øverste nivå. Han har en herlig innsats og når han får ballen glir han som oftest enkelt forbi motspillere. Men mest imponerende er at 25-åringen fra Sundsvall sto for 22 målgivende pasninger – flest av alle i de europeiske toppligaene. Det må legges til at det kan bli vanskelig å kjøpe spillere fra RB Leipzig, ettersom Red Bull-eier Dietrich Mateschitz har ambisjoner om å styre laget til den absolutte toppen, og er mer interessert i å signere nye stjerneskudd fremfor å selge sin nåværende dyrt.

Kan umiddelbart styrke: Tottenham, Liverpool, Arsenal

Tilgjengelighet: 4/10

Prisoverslag: 250-400 millioner kroner.

Verdt å vite: Til Aftonbladet har Emil Forsberg innrømmet at han sov i Liverpool-sengetøy som liten, ettersom hans pappa er stor LFC-fan.

6. JULIAN BRANDT – KANT/VING (BAYER LEVERKUSEN)

Julian Brandt.
Julian Brandt. Foto: Yuri Cortez

Dette er en av Tysklands beste spillere i sin generasjon. Den blonde kantspilleren er en god allround-angrepsspiller med både ferdigheter og tempo til å gå rett inn på ett av de bedre lagene i Premier League. Brandt kan spille i alle posisjoner framover på banen, er veldig god på små flater og produsere ofte sjanser og mål. De siste sesongene har han naturligvis også utviklet sin taktiske forståelse. Bayer Leverkusen havnet helt nede på 12. plass i Bundesliga, og Brandt, som også han deltar i Confederations Cup, bør være moden for nye oppgaver.

Kan umiddelbart styrke: Tottenham, Arsenal, Manchester United, Liverpool

Tilgjengelighet: 5/10

Prisoverslag: 350-450 millioner kroner

Verdt å vite: Brandt er kjent for å være en reflektert type og uttalte i kjølvannet av vinterens rykter om en overgang til Liverpool eller Bayern at han ”ønsker å spille så mye som mulig før VM i 2018, og at det derfor er meget mulig at han blir i Leverkusen”. Des siste uka har han igjen påpekt at han trives der han er.

5. JUAN BERNAT – BACK/MIDTBANE VENSTRE (BAYERN MÜNCHEN)

Juan Bernat.
Juan Bernat. Foto: Patrik Stollarz

Den 24 år gamle spanjolen kan være løsningen på et av Premier League-storlagenes venstrebacksproblem. Ettersom meget gode David Alaba stort sett har okkupert den posisjonen i Bayern München, startet Bernat kun 13 ligakamper i 2016/17. Det var gått to år siden sist han spilte landskamp for Spania, og med to år igjen av Bayern-kontrakten og ett år til VM bør timingen for en overgang være god både med tanke på spillerens ønsker og klubbens mulighet for å tjene penger på ham.

Kan umiddelbart styrke: Manchester City, Liverpool, Manchester United

Tilgjengelighet: 7/10

Prisoverslag: 200-300 millioner kroner

Verdt å vite: Det var Pep Guardiola som hentet Bernat til Bayern München.

4. JONATHAN TAH – MIDTFORSVAR (BAYER LEVERKUSEN)

Jonathan Tah.
Jonathan Tah. Foto: Martin Meissner

Solide unge midtstoppere er ettertraktede. Jonathan Tah debuterte i Bundesliga som 17-åring, og Bayer Leverkusens 21-åring har allerede to og en halv sesong bak seg i Tysklands øverste divisjon. Såpass bra har det gått at han har tiltrukket seg oppmerksomhet fra klubber som Arsenal og Liverpool. Tah er høy (194 cm) og veldig kraftig – fysisk kan han minne om Vincent Kompany. I tillegg til å være sterk i duellspillet er han også ballsikker. De fleste topplagene i England er ambisiøse i frispillingen bakfra, og ulikt mange som spiller i disse lagene har Tah få åpenbare problemer i denne fasen av spillet. Det er selvsagt heller ingen ulempe at han har spilt for tyske landslag hele veien fra U16- opp til A-nivå. Dette er fort, på alle måter, en framtidig stopperkjempe.

Kan umiddelbart styrke: Liverpool, Manchester City, Arsenal

Tilgjengelighet: 6/10

Prisoverslag: 250-400 millioner kroner

Verdt å vite: Tah mistet store deler av 2016/17-sesongen på grunn av skader i sine store lårmuskler.

3. PIERRE-EMERICK AUBAMEYANG – SPISS (BORUSSIA DORTMUND)

Pierre-Emerick Aubameyang.
Pierre-Emerick Aubameyang. Foto: Michael Dalder

Her ser det ut til å ha åpnet seg en mulighet. Med 72 ligamål, 31 av dem i 2016/17, har Bundesligas toppscorer befestet sin posisjon som en av kontinentets aller beste spisser. Aubameyang er nå 28 år, og har tidligere langt fra lagt skjul på at han kan tenke seg å spille i Spania eller England. Tidligere var han mest kjent for sin ekstreme toppfart, og det er først de siste årene han har vist seg som en bortimot komplett spis og en ekte målmaskin. Dette er en verdensklassespiller i antakeligvis sin beste alder.

Kan umiddelbart styrke: Arsenal, Liverpool, Manchester United, Manchester City, Chelsea

Tilgjengelighet: 7/10

Prisoverslag: 650-800 millioner kroner

Verdt å vite: Den tyske avisa Bild siterer Dortmund-direktør Hans-Joachim Watzke på at de vil lytte til en klubb som ”er villige til å uttrykke sin takknemmelighet for Aubameyang økonomisk”.

2. NABY KEITA – SENTRAL MIDTBANE (RB LEIPZIG)

Naby Keita.
Naby Keita. Foto: Robert Michael

Av spillerne var dette Bundesligas største sensasjon i sesongen som gikk. Den lille 22-åringen fra Guinea har vært hjertet i mirakellaget RB Leipzig. Han har alt man ser etter i en sentral midtbanespiller; god nærteknikk, bra driv med ballen, gode lange og korte pasninger og spilleforståelse. I tillegg dukker han opp og scorer titt og ofte. I 2016/17 endte han med åtte mål og åtte målgivende – stort sett som en av to sentralt på midten i 4-4-2. Hvis de siste rapportene fra vanligvis troverdige kilder i Tyskland stemmer verdsetter Leipzig Keita til 750 millioner kroner – noe som i dag vil bety tidenes nest dyreste Premier League-kjøp.

Kan umiddelbart styrke: Liverpool, Manchester United, Arsenal

Tilgjengelighet: 4/10

Prisoverslag: 500-700 millioner kroner

Verdt å vite: Keita fikk flest stemmer av alle midtbanespillere da fansen bidro i den offisielle kåringen av Bundesligas beste spillere i 2016/17. Han var på 70% av folks ”sesongens lag”.

1. OUSMANE DEMBÉLÉ – OFFENSIV MIDTBANE (BORUSSIA DORTMUND)

Ousmane Dembele.
Ousmane Dembele. Foto: Francois Mori

For et rått talent Ousmane Dembélé er. Nå sikler Barcelona, PSG og de andre største etter ham. Dersom det ikke var for landsmann Mbappé hadde man sagt at dette er en spiller som kun dukker opp én gang i tiåret. Med Rennes tok han Ligue 1 med storm i 2015/16-sesongen. Overgangen til Bundesliga tok han lett som en plett, og med ti mål og 21 assist på 49 kamper var han nok den beste spilleren i Europa under 20 år (fylte 20 i mai) 2016/17-sesongen sett under ett. Han lurer spillere i hver kamp med sine kjappe og presise touch – sist sett da han plaget England med skudd- og pasningsfinter i landskampen på Stade de France. Det vil selvsagt koste enormt med penger for å sikre seg Dembélé, og Borussia Dortmund ønsker for alt det er verdt å beholde ham.

Kan umiddelbart styrke: Hvilket lag som helst

Tilgjengelighet: 3/10

Prisoverslag: 700-900 millioner kroner

Verdt å vite: Dembélé møtte Jürgen Klopp i Paris forut for overgangen til B. Dortmund, men sier at han allerede hadde bestemt seg for å dra til den tyske storklubben.