Karl-Georg ble forbløffet over synet som møtte ham

Da Karl-Georg så måken sikte seg inn på ormen som lå på veien foran ham, stanset han bilen og fant fram kameraet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Og ganske riktig, den velvoksne måken mente ormen var et passende måltid og slukte hele slangen med en forbløffet Karl-Georg Gjervik (34) som vitne.

– Jeg har aldri hørt om noe lignende, sier han til TV 2.

Så måken komme

Hendelsen skjedde i Kallestadvikvegen i Fjell vest for Bergen ved 17.30-tiden mandag. Gjervik forteller at han så ormen da han kjørte hjem fra jobb. Han skulle bare hente rifla for å dra på jegertrening, og snart var han tilbake på stedet der ormen lå.

Ormen hadde da beveget seg et lite stykke langs veien, og en måke var på vei inn fra høyre.

– Jeg stoppet og rygget bilen et par meter for å filme, men jeg hadde aldri trodd den skulle angripe, sier Gjervik.

Men måken er ikke kjent for å være kresen, og slukte byttet som lå og slikket sol på veien.

Gjervik er usikker på hva slags orm det var, men anslår at den var 30-40 centimeter lang.

Vanskelig å ta

Jan Ingar Iversen Båtvik, biolog og førstelektor ved Høgskolen i Østfold, sier til TV 2 at det ikke er veldig vanlig at måke tar orm, men på den andre siden er måker glupske skapninger som stort sett eter det de kommer over.

FILMET DYREDRAMA: Karl-Georg Gjervik var raskt framme med telefonen da han ante hva som var i ferd med å skje. Foto: Privat.
FILMET DYREDRAMA: Karl-Georg Gjervik var raskt framme med telefonen da han ante hva som var i ferd med å skje. Foto: Privat.

– En måke vil jo ta ål som er mye større enn 30-40 centimeter, så det er ikke sikkert dette er så spektakulært. En måke vil ikke se den store forskjellen på en ål og en orm som ligger på land. Det som er litt uvanlig, er at slangen ikke kommer seg vekk. Hoggorm og slettsnok er så kjappe at de ikke er lette å ta for en måke. Men om ormen var påkjørt eller skadd, er den jo mye lettere å ta, sier Båtvik.

Gjervik sier at det absolutt var liv i snoken da måken skulle ta den. Tilsynelatende varmet den seg på asfalten da den møtte sin skjebne. Gjervik forteller at snoken klarte å vri seg løs en gang, men måken snappet ormen og slukte den.

Eter hva som helst

Båtvik bekrefter at det nesten ikke finnes grenser for hva en måke kan sette til livs, uansett om det er levende eller dødt.

– Det er vanlig at måken eter åtsler. Om det flyter i land en dau sel eller nise langs kysten, tar det ikke lange tiden før måken kommer og pikker hull i spekket for å forsyne seg. Den er glupsk, sier biologen.