DELVIS MEDHOLD: USAs høyesterett kom fredag med en foreløpig kjennelse i tvisten om Trumps omstridte innreiseforbud. REUTERS/Jonathan Ernst/File Photo
DELVIS MEDHOLD: USAs høyesterett kom fredag med en foreløpig kjennelse i tvisten om Trumps omstridte innreiseforbud. REUTERS/Jonathan Ernst/File Photo

Trumps innreiseforbud blir delvis innført

USAs høyesterett har gitt president Donald Trump delvis medhold i å stenge landets grenser for personer fra seks muslimske land i 90 dager.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I tillegg får Trump-administrasjonen lov til stanse USAs flyktningprogram i 120 dager, men med ett bestemt unntak: Det vil ikke gjelde personer som har en troverdig tilknytning til personer eller instanser i USA.

Høyesterett skal ta endelig stilling til det omstridte reiseforbudet når de trer sammen igjen etter sommerferien i oktober, men har midlertidig opphevet kjennelsene i lavere rettsinstanser som har hindret innreiseforbudet i å tre i kraft.

Tolkes som seier

Trump utstedte i mars en presidentordre om innreiseforbud for personer fra Iran, Libya, Somalia, Sudan, Syria og Jemen. Domstolenes beslutning mandag kan ses på som en seier for Trump i den største rettslige kontroversen så langt i hans korte presidentperiode.

En føderal dommer satte tidligere i år presidentordren til side, og en ankedomstol i Virginia besluttet 25. mai at innreiseforbudet inntil videre ikke kunne settes i verk. Trump-administrasjonen anket deretter saken inn for høyesterett.

Vil ha folk som elsker USA

I en uttalelse mandag kveld norsk tid sier presidenten at kjennelsen er en klar seier for den nasjonale sikkerheten.

– Som president kan jeg ikke tillate å slippe inn folk med onde hensikter. Jeg ønsker folk som kan elske USA og alle dens innbyggere, og som vil være hardtarbeidende og produktive, heter det i uttalelsen fra Det hvite hus.

I forrige uke uttalte Trump at innreiseforbudet ville tre i kraft 72 timer etter at det eventuelt ble godkjent av domstolene.

Administrasjonen hevder forbudet er nødvendig for å gjennomføre en intern gjennomgang av prosedyrene for hvordan de sikkerhetssjekker folk som søker visum til USA fra de seks aktuelle landene.

(©NTB/TV 2)