Norwegian-kanselleringene fortsetter mandag

Kaoset fra helgen fortsetter for Norwegian mandag. Minst 19 flyvninger ble innstilt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter en helg med store avvik Norwegians reiseplan, som har ført til at nordmenn har blitt sittende på flyplasser i utlandet eller gått glipp av ferieturer, fortsetter kanselleringene mandag.

Da ble minst 19 flyvninger innstilt.

Av dem skulle to flyvninger gått fra Oslo, mens åtte skulle gått fra København, skriver Aftenposten.

Flyvningene fra Oslo skulle ha gått til København og Krakow.

– Vi skal gjøre alt vi kan for å operere i henhold til ruteplanen, men vi kan ikke utelukke uregelmessigheter siden vi også har noen følgeforsinkelser fra helgen, skrev presseansvarlig Daniel Kirchhoff i Norwegian i en epost til NTB mandag.

Flere hundre passasjerer ble rammet av forsinkelsene i løpet av helgen. Grunnen til kanselleringene skal være problemer med å skaffe personell, samt noen tekniske problemer.

– Dårlig planlegging

Ifølge leder i Norwegian Pilot Union, Halvor Vatnar, baserer flyselskapet seg på for høyt nivå av overtidsjobbing blant de ansatte, skriver Dagens Næringsliv.

– Det er åpenbart at selskapet ikke har planlagt sommeren godt nok.

Ifølge avisen har Norwegian de siste dagene hatt problemer med å få pilotene til å akseptere at selskapet kjøper feriedagene deres.

Norwegian har møtt målet om å øke grunnbemanningen med 50 nye piloter, men flere fly og avganger har gjort at bemanningstrykket er det samme.

– For få ansatt

Marit Lindén, leder for Norwegians kabinforrening, er enig i at situasjonen ikke er gunstig.

– Det er klart at dette ikke er noen heldig situasjon. Dette kommer jo i tillegg nå i starten av høysesongen, og det er klart at det er trist for de som ikke får reist, og kanskje har planlagt reisen lenge, sier hun.

– Frykter du flere kanselleringer i dagene som kommer?

– Det kan jeg ikke spekulere i. Jeg håper inderlig ikke at dette vil fortsette. Det er viktig at dette problemet blir løst raskt. De har ansatt for få piloter. Dette er noe de har kjent til lenge, og vi så også lignende problemer i fjor. Dette burde vært unngått ved å ansette flere piloter, sier hun.

Hun legger også til at de kabinansatte har varslet ledelsen en rekke ganger, og forventer at situasjonen vil løse dette raskt.

– Både pilotene og vi i kabinforeningen har sagt tydelig fra til ledelsen om våre bekymringer, sier hun.

Norwegian beklager

Det er ikke første gang flyselskapet sliter på denne tiden. I fjor måtte Norwegian kansellere 18 flyvninger den første helgen i juli. Til sammen ble mellom 4.000 og 5.000 passasjerer rammet.

– Igjen beklager vi overfor de berørte passasjerene, samtidig som vi fullt ut forstår frustrasjonen deres. Dersom det skulle oppstå forsinkelser eller kanselleringer, vil passasjerer få direkte beskjed så fort som mulig. Vi vil gjøre alt vi kan for at færrest mulig blir berørt, sier presseansvarlig Daniel Kirchhoff i Norwegian til TV 2.

Skolekorps og fotballag berørt

Søndag ble seks flyvninger fra Gardermoen innstilt. Blant dem som ble rammet, var Minde skoles musikkorps, som skulle til Berlin søndag kveld. I stedet måtte de overnatte på hotell, og mandag besluttet korpset å avlyse hele turen, melder Dagbladet.

– Vi har planlagt 60-års jubileumstur i tre år. Utallige dugnadstimer og mye arbeid med planlegging er lagt ned. Dette er ufattelig trist, sier dirigent Berit Skorpen til Bergensavisen.

Et annet skolekorps, Tenor fra Indre Østfold, måtte skrinlegge hele sin tur til Genève i Sveits da flygningen ble kansellert søndag morgen, skriver NRK.

Odda sitt G-14-fotballag skulle mandag morgen stått på banen i Barcelona og sunget nasjonalsagen. I stedet satt de ved Sola lufthavn i Stavanger grunnet et kansellert fly søndag kveld, skriver NRK.

– Det er dumt at vi mister åpningsfesten og en av kampene, sier fotballspiller Aksel Folkvord Traa (13).

I fjor måtte Norwegian kansellere 18 flygninger den første helgen i juli. Til sammen ble mellom 4.000 og 5.000 passasjerer rammet.

(©NTB / TV 2)