FØRSTE FILM: Daniel Radcliffe i rollen som Harry Potter i Harry Potter og de vises stein fra 2001.Da filmen kom var Radcliffe kun 12 år gammel.
FØRSTE FILM: Daniel Radcliffe i rollen som Harry Potter i Harry Potter og de vises stein fra 2001.Da filmen kom var Radcliffe kun 12 år gammel. Foto: AP/Peter Mountain

I dag fyller Harry Potter 20 år

Torsdag 26. juni 1997 så Harry Potter og hans magiske univers dagens lys. Forfatter J. K. Rowling takker fansen på Twitter.

Mandag feires 20 år med Harry Potter verden over. Snapchat har et eget Potter-filter, Facebook lar deg bruke trylleformler i statusen din hvis du skriver forskjellige Potter-relaterte ord, mens Twitter har lagd en egen emneknagg-emoji for #HarryPotter20. Og, ja, du gjettet riktig –den forestiller Harrys arr og briller.

Det mange av oss kanskje ikke tenker over, er at det var langt ifra en selvfølge at verden skulle bli trollbundet av den britiske alenemorden Joanne K. Rowlings univers.

– For 20 år siden i dag ble en verden jeg hadde bodd i alene tilgjengelig for andre. Det har vært fantastisk. Tusen takk, skriver Rowling på Twitter mandag.

Hele åtte forlag avviste manuskriptet om den foreldreløse gutten med de spesielle evnene. Årsaken var at boken var for lang.

Da Bloomsbury Children's books endelig valgte å publisere boka, betalte de henne omlag 25.000 norske kroner. I tillegg rådet de henne til å fortsette i jobben hun hadde, og ga henne beskjed om at hun aldri kom til å leve av å skrive barnebøker. Så feil kan man ta.

Tredje rikeste kjendis

20 år senere er Rowling nummer tre på Forbes liste over 100 best betalte kjendiser i verden 2017. Akkurat hvor stor formue hun har vet ingen, da hun er svært privat hva gjelder økonomien. I løpet av disse årene har hun skrevet totalt åtte bøker, oversatt til 79 språk, om Harry Potter og vennene hans ved magiskolen Galtvort.

TREDJE FILM: Daniel Radcliffe, Rupert Grint og Emma Watson sammen med J K Rowling på premieren til den tredje filmen, «Harry Potter og fangen fra Azkaban», i 2004.  Foto: AP Photo/John D McHugh
TREDJE FILM: Daniel Radcliffe, Rupert Grint og Emma Watson sammen med J K Rowling på premieren til den tredje filmen, «Harry Potter og fangen fra Azkaban», i 2004. Foto: AP Photo/John D McHugh

De sju første ble utgitt mellom 1997 og 2007. Den åttende boka kom ikke før i 2016, og var i utgangspunktet et teaterstykke. I tillegg til å bli satt opp på Palace Theatre i London, ble det også trykket i bokformat. Stykket heter «Harry Potter og barnets forbandelse» og skildrer Harry Potters liv 19 år etter eventyrene på Galtvort. Innimellom hovedbøkene er det også kommet til noen tilhørende bøker, som regel basert på Galtvort-elevenes skolebøker, som for eksempel «Rumpeldunk gjennom tidene» fra 2001.

TROLLMANNSKOLE: Rupert Grint og Daniel Radcliffe ble barnestjerner for sine roller Ron Weasley og Harry Potter. Her er de i en scene fra den første filmen, «Harry Potter og de vises stein», fra 2001. Foto: AP Photo/Peter Mountain/Warner Bros. Pictures
TROLLMANNSKOLE: Rupert Grint og Daniel Radcliffe ble barnestjerner for sine roller Ron Weasley og Harry Potter. Her er de i en scene fra den første filmen, «Harry Potter og de vises stein», fra 2001. Foto: AP Photo/Peter Mountain/Warner Bros. Pictures

Rowling har også skrevet nok en bok fra samme univers; «Fantastiske beist og hvor de er å finne» – denne gang med en annen hovedperson enn Harry Potter, nemlig Salmander Fisle. Åtte av de ni bøkene er filmatisert.

Fikk ikke lov av foreldrene

Da den første filmen, «Harry Potter og de vises stein», kom i 2001 fikk leserne se hovedkarakterene Harry Potter (Daniel Radcliffe), Hermine Grang (Emma Watson) og Ronny Wiltersen (Rupert Grint) for føste gang utenfor sin egen fantasi.

Den gang var skuespillerne knappe tolv år, og ingen av dem hadde gjort en så stor filmrolle tidligere. Daniel Radcliffe ble headhuntet av filmens regissør, Chris Columbus, etter å ha blitt oppdaget som den unge Copperfield i BBC One-filmen David Copperfield.

UNGE DEBUTANTER: Skuespillerne var mellom 11 og 13 år da den første filmen hadde premiere. Her er Rupert Grint, Daniel Radcliffe og Emma Watson sammen med Richard Harris, som spilte Humlesnurr, og Robbie Coltrane, som spilte Gygrid, på en pressekonferanse i 2001. Foto: AP Photo/Adam Butler
UNGE DEBUTANTER: Skuespillerne var mellom 11 og 13 år da den første filmen hadde premiere. Her er Rupert Grint, Daniel Radcliffe og Emma Watson sammen med Richard Harris, som spilte Humlesnurr, og Robbie Coltrane, som spilte Gygrid, på en pressekonferanse i 2001. Foto: AP Photo/Adam Butler

Radcliffes foreldre, Marcia Jeannine Gresham og Alan George Radcliffe, avslo egentlig tilbudet, da det var snakk om seks filmer som skulle filmes i Los Angeles. De godtok imidlertid en kontrakt på to filmer, og på daværende tidspunkt var Radcliffe usikker på om han kom til å gjøre mer enn dette.

Siden har Radcliffe gjort flere teater- og filmroller i tillegg til Harry Potter-filmene, men sjokkerte kanskje mest med nakenrollen i stykket Equus ved West End Theatre i 2007.

Fra «bezzervisser» til disneyprinsesse

Emma Watsons karrière skjøt også fart etter den første Potter-filmen. Da eventyret som en bedrevitende bokorm på Galtvort var ferdig, fullførte hun skolegangen, og avsluttet den ved Brown University med en grad i engelsk litteratur.

Siden den gang har hun blitt utnevnt som goodwill-ambassadør for FN, vært frontfigur for Burberry og Lancôme, og blant annet spilt den ikoniske rollen som «Belle» i disneyfilmen «Skjønnheten og Udyret».

Måtte bytte Humlesnurr

Det var stor sorg i Harry Potter-miljøet da skuespiller Richard Harris, den originale Humlesnurr, gikk bort like før premieren på den andre filmen «Harry Potter og mysteriekammeret». I de seks resterende filmene overtok den irske skuespilleren Michael Gambon rollen som magiskolens rektor.

Harris er ikke den eneste av skuespillerne som har gått bort i løpet av de siste 16 årene. De fleste av oss hadde et noe ambivalent forhold til Severus Slur, Harry Potters lærer i eleksir-faget, som til slutt viste seg å ville Harry Potter alt godt. Slur ble spilt av Alan Rickman, som gikk bort i januar 2016 etter å ha tapt kampen mot bukspyttkjertelkreft.

Mange husker nok også den milde, men mystiske, Mr. Olivander, som sørget for at Harry Potter fikk tryllestaven med kristtorn og føniksfjær. Olivander ble spilt av skuespiller John Hurt, som døde i januar i år, 77 år gammel.

FOREVIGET: Rupert Grint, Daniel Radcliffe og Emma Watson fikk støpt sine hånd- og fotavtrykk foran Chinese Theatre. i Hollywood i 2007. Foto: AFP PHOTO/Valerie MACON
FOREVIGET: Rupert Grint, Daniel Radcliffe og Emma Watson fikk støpt sine hånd- og fotavtrykk foran Chinese Theatre. i Hollywood i 2007. Foto: AFP PHOTO/Valerie MACON

Fem fakta du kanskje ikke visste

  1. J. K. Rowling har sagt at dersom Voldemort hadde møtt en Hambuse, hadde den forvandlet seg til hans eget lik, simpelthen fordi det var døden han fryktet aller mest.
  2. Humlesnurr er homofil. Da J.K. Rowling leste en replikk i «Harry Potter og halvblodsprinsen» hvor Humlesnurr nevner at han var forelsket i en jente i yngre alder, informerte Rowling filmskaperne om at hans eneste romanse var trollmannen Grindewald. Det ble derfor en stor skuffelse for trollmannsskolerektoren at Grindewald viste seg å være ond.
  3. Tom Felton, som spiller Draco Malfang, prøvespilte opprinnelig for rollen som Harry Potter og Ronny Wiltersen.
  4. J.K Rowling ble opprinnelig tilbudt rollen som Harry Potters mor Lily Potter, men takket nei. Rollen ble i stedet gitt til Geraldine Somerville.
  5. I rollen som Hedvig, Harrys ugle, ble det brukt tre forskjellige ugler. De tre het Gizmo, Ook og Sprout, men Gizmo ble brukt mest.