Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Utrykningskjøretøyene er på veien for deg og meg, og de er ofte avhengig av å komme fram så fort som mulig.

Det fører dessverre også til ulykker.

Ifølge en analyse av norsk ulykkesstatistikk fra 2005-2014 blir i gjennomsnitt 17 personer skadet eller drept i ulykker med utrykningskjøretøy hvert år. Blant de skadde/drepte i utrykningskjøretøy er de fleste fører eller passasjer i ambulanser (61 prosent), etterfulgt av politibil (30 prosent) og brannbil (9 prosent).

Spare sekunder

Nå har Ford utviklet et nytt system som skal varsle bilførere om hvor utrykningskjøretøyene befinner seg. Her blir et signal sendt fra ambulansen, brannbilen eller politibilen, til alle førere nær kjøretøyet.

Målsetningen er at førerne da kan reagere raskere, og gjennom det spare verdifulle sekunder for utrykningskjøretøyet.

Denne uken demonstrerte Ford det nye systemet på et arrangement i regi av UK Autodrive, Storbritannias største prosjekt for selvkjørende og «tilkoblede biler (biler med teknologi som gjør at de kan kommunisere med hverandre.»

Nå kan bilen varsle om hull i veien

Se kryssende biler

Engelske myndigheter har bidratt med 20 millioner pund (215 millioner norske kroner) i programmet hvor bilprodusenter har jobbet sammen med teknologiprodusenter, lokale myndigheter og akademiske institusjoner for å utforske mulighetene selvkjørende og «tilkoblede biler" gir.

Ford prøver også ut teknologi som skal fortelle sjåfører om faren for trafikkulykker når bilen nærmer seg et kryss. Med dette systemet kan bilen se kryssende biler - hvis disse er utrustet med den samme teknologien, og automatisk regne seg frem til risikoen for en ulykke.

Det opplyser selskapet i en pressemelding.

Bølge av grønt lys

Hvis risikoen for en kollisjon er stor, blir begge bilene advart om dette og bedt om å redusere farten eller stoppe.

Som et ledd i det samme prosjektet, har Ford også utviklet ny teknologi som gjør at bilen kjører på en «bølge av grønne lys» når du kjører i områder med mye lyskryss.

LES OGSÅ: Nektet å slippe forbi ambulanse under utrykning i 170 km/t

Viktige tips ved utrykning:

· Bruk blinklyset. Da forstår sjåføren av utrykningskjøretøyet at du har sett dem.

· Trekk ut til kanten av veien for å gi plass. Du har lov til å kjøre opp på fortauet, kjøre noen meter over sperrelinja i krysset eller snike deg gjennom en høyresving i krysset.

· Ikke stopp midt i en sving. Kjør heller lengre frem før du stanser slik at det går an å kjøre forbi deg.

· Senk gjerne farten, men ikke bråbrems.

· Se på andre trafikanter. Legger alle seg ut mot høyre, så fungerer det best at du gjør det samme.

· På firefeltsvei i tett trafikk vil utrykningsbilen ofte foretrekke å legge seg midt mellom filene. Trekk ut mot høyre hvis du er i høyre fil, og venstre hvis du er i venstre fil.

· Se på utrykningskjøretøyet om sjåføren signaliserer hvor han vil kjøre, for eksempel ved å legge seg midt mellom to filer.

Kilde: NAF

Se hva som skjer når politiet kjeder seg, i videoen under:

Politiet kjørte utrykning – så kikket de i speilet...