Liu Xiaobo er innlagt på sykehus med uhelbredelig leverkreft. Arkivfoto/ AFP PHOTO/ODD ANDERSEN
Liu Xiaobo er innlagt på sykehus med uhelbredelig leverkreft. Arkivfoto/ AFP PHOTO/ODD ANDERSEN

Fredsprisvinner Liu Xiaobo er løslatt på prøve

Xiaobo har uhelbredelig kreft og er prøveløslatt fra fengsel i Kina, melder advokat.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredsprisvinner Liu Xiaobo har fått uhelbredelig leverkreft og er løslatt fra fengsel, opplyser hans advokat.

Løslatt få dager etter diagnosen

– Han får behandling på et sykehus i Shenyang. Han har ingen bestemte planer, han får bare medisinsk behandling for sykdommen sin, sier Xiaobos advokat Mo Shaoping.

Shenyang ligger i den nordøstlige Liaoning-provinsen i Kina.

Advokaten opplyser at Xiaobo ble diagnostisert 23. mai i år og løslatt få dager senere.

– Nyheten om at Liu Xiabo er innlagt på sykehus med uhelbredelig kreft er trist. Våre tanker går til han og hans familie. Det er viktig at han nå får medisinsk behandling, sier kommunikasjonssjef Frode Andersen i Utenriksdepartementet til TV 2.

Politisk fange

Liu ble dømt til elleve års fengsel i 2009 for å ha vært medforfatter av et opprop til støtte for politisk demokrati i Kina, kalt «Charter 08». Han har sittet fengslet i Jinzhou nordøst i Kina.

Liu Xiaobo mottok Nobels fredspris i 2010. Stolen hans sto tom under fredsprisutdelingen.

– Xiaobo burde aldri vært fengslet. Han har en stående invitasjon til å komme til Norge, sier Nobelkomiteen i en uttalelse mandag.

Tidligere direktør for Nobelinstituttet Geir Lundestad er glad for at fredsprisvinner Liu Xiaobo er løslatt. Men nyheten følges av et dystert kreftbudskap.

– Det er jo fint at han har sluppet fri, men det skjer jo på dystrest mulige bakgrunn, i og med at han har fått uhelbredelig kreft, sier Lundestad til NTB. Han var direktør for Det Norske Nobelinstitutt da Liu fikk fredsprisen i 2010.

Kona i husarrest

Lundestad er usikker på om Liu noen gang vil få motta prisen personlig.

– Jeg tror fokuset nå må være å få ham frisk. I tillegg kommer hans kones vanskelige situasjon. Hun har sittet i husarrest i flere år uten å ha vært dømt for noe som helst. Hun har fått møte ektemannen i fengsel en gang i måneden, men det er minimumet av det som kreves etter den kinesiske loven, sier Lundestad.

Tildelingen av Nobels fredspris vakte svært krasse reaksjoner i Kina, som frøs forbindelsene til Norge.

Normalisert forhold

Det skulle ta sju år før forholdet mellom Norge og Kina ble forsøkt normalisert. Statsminister Erna Solberg var i vår på offisielt besøk i Kina med en stor næringslivsdelegasjon.

Solberg ble kritisert for å ikke ta opp menneskerettigheter, eller Kinas behandling av fredsprisvinner Liu Xiaobo under det offisielle besøket.

(NTB/TV 2)