nytt haibesøk skremte turister:

Sander (19) og Linnea (19) var bare meter unna hai på Mallorca

Flere nordmenn har fått strandferien forstyrret av hai-besøk. – Uvanlig med blåhai så nær stranden, sier haiekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sander Pettersen (19) og Linnea Strandmoe Aursland (19) fra Sandefjord er på ferie på Palma Beach på Mallorca.

Paret ankom det populære feriestedet lørdag, og lå på stranden søndag ettermiddag da det plutselig ble stor oppstandelse.

– Vi var litt sjokkerte i starten, sier Sander Pettersen til TV 2.

Han beskriver skremte turister som løp opp fra vannet i all hast, mens badevaktene blåste i fløytene sine.

– Folk sa «oi», og ropte hai. Etterhvert virket det som badevaktene var mest skremte, for det var mange som begynte å ta fram telefonen da de hadde kommet på land.

Lette med vannscootere

Pettersen anslår at haien var rundt 2-3 meter lang. Han sier opplevelsen først var litt skremmende, men at det etterhvert ble spennende.

– Vi ble nysgjerrige, vi har jo aldri sett det før. Det var mange nordmenn på stranda som aldri har sett det før og tok opp mobilene, sier Pettersen.

Etter at haien svømte vekk fra strandkanten, var badevakter ute med vannscootere for å undersøke om haien hadde forsvunnet.

Ving: – Ikke vær bekymret

Mange reiseselskaper tilbyr reiser til Mallorca. Markeds- og kommunikasjonsdirektør i Ving, Tonje Løkaas Fossum, sier de ikke har fått noen meldinger om haier på stranda.

TOMT: Alle var oppe av vannet mens vannscootere lette etter haien. Foto: Kine Kallevåg.
TOMT: Alle var oppe av vannet mens vannscootere lette etter haien. Foto: Kine Kallevåg.

– Vi pleier alltid å få beskjed hvis det er noe, men det har vi ikke gjort her foreløpig, sier Fossum til TV 2.

– Kommer dere til å advare reisende om at det kan være haier på stranda?

– Vi følger alltid det myndigheter anbefaler og advarer mot. Vi kan ikke gjøre noe basert på rykter om observasjoner, sier Fossum.

Hun sier det er helt uvanlig at haier kommer inn på stranda, og forsikrer om at nordmenn ikke skal være redde. Ving kontaktet reisemålet på Mallorca, og fikk til svar at ingen har gitt beskjed om haier ved strendene.

– Nordmenn trenger ikke bekymre seg for å reise til Mallorca, sier Fossum.

Fant hai på land

Jomar Skrunes (18) og Kine Kallevåg (18) fra Haugesund er også på ferie på Mallorca, på en strand like i nærheten av Palma Beach. De så også en hai, men denne lå oppe på land.

– Det var veldig mange som var ute i vannet, også begynte livvaktene å blåse og plystre. Det virket som folk var redde, og alle var raskt oppe på land, sier Skrunes til TV 2.

Jomar Skrunes (18) og Kine Kallevåg (18) kom ned fra takbassenget og fant denne haien liggende ute av vannet. Foto: Privat
Jomar Skrunes (18) og Kine Kallevåg (18) kom ned fra takbassenget og fant denne haien liggende ute av vannet. Foto: Privat

Det er uklart om haien som endte på land, er den samme haien som ble observert i strandkanten på Palma Beach.

Skrunes og Kallevåg var oppe ved takbassenget, da de så at folk trakk seg ut av vannet. Da de kom ned fra bassenget, lå haien oppe på stranda. Skrunes sier den svømte langs strandkanten og plutselig endte opp på land.

– Den var kanskje en meter eller halvannen meter lang. Det var kult å se den på så nært hold, sier Skrunes.

Han sier haien ble bedøvd av badevaktene og deretter båret av gårde.

– Behold roen

Marinbiolog og haiekspert Fredrik Myhre i organisasjonen Hjelp Havets Haier sier det er sjeldent at blåhaien kommer så nære stranden, fordi det er en art som trives best i åpent farvann.

– Akkurat hvorfor de er ved stranden akkurat nå er vanskelig å si. Det kan være et fiskemottak som har sluppet ut fiskeslo. De kan ha forvillet seg inn ved feilnavigering. Uten mer bakgrunnsinformasjon blir det bare spekulasjoner, sier Myhre til TV 2.

Haieksperten understreker at haien svært sjeldent er farlig for mennesker. Han sier man bør forsøke å beholde roen dersom man ser en hai, for å ikke vekke rovdyr-instinktet.

– Når et rovdyr ser at noe flykter fra dem intenst trigger det rovdyrhjernen til å tro at dette kan være et mulig bytte. Det lureste er å beholde roen og komme seg stille og behersket unna. Det kan være enklere sagt enn gjort, men jo mer kontrollert jo bedre er det, sier Myhre.