Bergen drukner i nedbørsrekorder:

Nå har Bergen hatt regn i hele juni

Siden 1860 har bergenserne målt regnværsdager. I dag ble det satt ny van(n)vittig rekord.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Værentusiast Roberg Næss har ført statistikk over Bergens-været i årevis. Til Bergens Tidende kommer han med en regntung nyhet:

Det har regnet hver eneste dag i juni, og det innebærer rekord.

– Ja, det har kommet nedbør alle dager i juni, bekrefter Storm-meteorolog Cecilie Villanger.

Dermed er rekorden fra 1952 slått. For 26 dager med sammenhengende regnværsdager har det aldri før vært registrert i Bergen. I 1952 regnet det i 24 dager i strekk, ifølge Næss.

Facebook: Gratulér bergenserne her!

Se direktebilder fra regntunge Bergen i videovinduet øverst.

Bedring i sikte

Og rekorden vil bli slått med god margin for bygene gir seg ikke.

I natt kom det 27,3 mm på 12 timer i Bergen og det kan komme like mye i løpet av søndagen.

– Det vil trolig komme regn i morgen også, så rekorden blir slått med god margin, sier Villanger. Men så er det bedring i sikte.

– Fra tirsdag ser det ut til å bli noen dager med opphold. Litt usikkert hvor lenge det varer, men i beste fall til helga. Det kan til og med bli litt sol, lover meteorologen.

– Siste prognose viser behagelige temperaturer og en god del sol, sier hun.

Det samme varselet gjelder for hele sør-Norge de kommende dagene.

Flere sommerrekorder har falt

Det mangler ikke på vær-rekorder i Bergen. I fjor ble det registrert mer regn i juli enn på 30 år, og mer regn i et august-døgn enn noengang tidligere.

– Det er nok mange som heller skulle ønske seg sol-rekord, men det er det lite å gjøre med, sier Villand.

22 tusen millioner liter

– Det har falt 48 millimeter nedbør de siste 24 timene, sier en begeistret værentusiast Robert Næss.

Investeringsdirektøren som elsker tall og statistikker, forteller at det i Bergen på disse 24 timene, har falt så mye nedbør at det tilsvarer tilsammen 22000 millioner liter vann.

Og mens regnet fortsetter å lave ned i ufattelige mengder over byen, kan bergenserne nå slå seg på brystet og notere en vanvittig junirekord: Ikke siden 1860 har en sett maken i juni.

– Mengden vann tilsvarer det som skal til for å fylle opp 3100 gigantiske svømmebasseng i Norge. Det vil for eksempel kun ta 26 sekunder å fylle opp et av disse bassengene med syv millioner liter vann, fastslår Næss. Så mye regn faller over Bergen en gjennomsnittlig junidag i 2017.

Regn stopper bråkmakere

På en rekorddag hvor østlendingene kan nyte sol og fine temperaturer gjelder det å finne lyspunktene. Og nedbøren har også sine positive sider, ikke bare for paraplyomsetningen...

– De positive siden for politiet er at vi opplever mindre ordenforstyrrelser, fastslår Rune Vedeler, innsatsleder ved Vest politidistrikt.