I KULDEN: Alexander Isak, her fra en fotballkamp under tiden i AIK, har slitt etter overgangen til Tyskland.
I KULDEN: Alexander Isak, her fra en fotballkamp under tiden i AIK, har slitt etter overgangen til Tyskland. Foto: AFP / TT News Agency / Anders WIKLUND.

– Vi kommer ikke til å ha nytte av ham

Alexander Isak (17) har ikke funnet seg til rette i Borussia Dortmund.

Unggutten tok svensk fotball med storm for ett år siden.

17-åringen gjorde sin første seniorkamp for AIK i februar 2016, og det tok ikke lang tid før spissen var på blokken til flere europeiske storklubber. Med ti mål på noen måneder i Allsvenskan var han brennhet. Ifølge rapportene takket han nei til Real Madrid.

– Må få spille
På vinteren falt valget på Bundesligaen og Dortmund.

I januar fikk stortalentet også sjansen av landslagstrener Janne Andersson. Han fikk sin debut mot Elfenbenskysten, og bare noen dager etterpå kom hans første scoring i kampen mot Slovakia. Han ble tidenes yngste målscorer for det svenske landslaget.

Men siden har det gått trått. På vårparten ble det null kamper og stort sett benketid. Han ble vraket til U21-EM med svenskene, og takket selv nei til spill for U19-laget i EM. Trodde de fleste.

– Om jeg skal være korrekt så har han ikke takket nei til noen ting, eller blitt uttatt til noen ting. For han har aldri fått tilbudet. På øverste nivå må man spille kamper. Isak har ikke spilt fast siden november 2016. Alle fotballspillere behøver å spille kamper for å holde nivået, sier Claes Eriksson, ungdomsansvarlig i Sveriges fotballforbund, ifølge svenske DN.

– Kommer han ikke i gang i Dortmund, vil ikke det svenske fotballforbundet ha noen nytte av ham, uansett hvilket landslag det er, fastslår han.

– Jævlig rart
Isak har selv ikke ønsket å kommentere situasjonen sin - verken den på landslaget eller hos tyskerne.

– Han har valgt å forsøke å konsentrere seg om å komme inn i Dortmund på et bra vis. Det synes jeg er klokt og viktig for ham. Han behøver spilletid. Vi får virkelig håpe det går bra for ham, sier Eriksson.

For noen uker siden sa Eriksson det samme til SportExpressen, at Isak ville konsentrere seg om Dortmund og at han derfor takket nei til spill for U19-laget.

Den tidligere landslagsspilleren Ralf Edström, raser mot Eriksson og forbundet.

– Det høres jævlig rart ut. Det er ikke bra at blir sånn. Det er veldig dumt at det ikke kan komme klare og tydelige beskjeder. At Eriksson sier to forskjellige ting, er ikke bra, sier fotballeksperten.

Dortmund betalte over 90 millioner for unggutten. Med en totalramme på over 90 millioner kroner, ble Isaks overgangssum den største noensinne for en skandinavisk spiller.