Sylvia og Trond Rikard Ensby er usikre på om de noen gang vil få den lille gutten sin tilbake.
Sylvia og Trond Rikard Ensby er usikre på om de noen gang vil få den lille gutten sin tilbake. Foto: Olav T. Hustad Wold

sønnen ble  IQ-testet som baby:

Trond (40) og Sylvia (44) kjemper for å beholde sønnen – barnevernet sier nei

Trond Rikard og Sylvia kjemper i retten for å beholde barnet sitt. Myndighetene mener de ikke har evner til å dekke sønnens behov, men flere psykologer er uenige.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Trond Rikard og Sylvia Ensby har denne uken kjempet sitt livs kamp for å forhindre at sønnen deres blir tvangsadoptert.

Tre psykologer og den rettsoppnevnte psykologen mener paret bør få beholde sønnen sin, mens barnevernet vil tvangsadoptere sønnen.

Og etter fire dager i retten er det bare å vente.

Taper de anke-saken i lagmannsretten får de ikke se sønnen sin igjen, da blir han tvangsadoptert.

– Det kan jeg ikke tenke på. Da vil de knuse oss en gang for alle, sier Sylvia.

– Vi er nødt til å tenke at dette går bra og at han kommer hjem til oss. Hvis vi ikke tenker det så orker vi ikke dette, sier Trond Rikard Ensby.

Omstridt test

TV 2 har satt søkelys på saken der det ble brukt en utviklings-test på babyen, som kan beskrives som en IQ-test.

– For barn under to år så har den ingen betydning i forhold til at den kan vise hvordan det skal gå med barnet senere, sier psykologspesialist Ester Solberg som har vurdert samspill på oppdrag fra foreldrene.

Tingretten la testen til grunn og mente barnet har særskilte behov som foreldrene ikke har god nok omsorgsevne til å håndtere.

Nå håper foreldrene at lagmannsretten kommer til en annen konklusjon.

Sylvia som jobber på KIWI og Trond som er regnskapsmedarbeider har ikke gjort noe straffbart.

– Jeg orker ikke tenke på det. Det viktigste for oss nå er at sønnen vår får lov å til å komme hjem til mamma og pappa. Det er ingenting annet som betyr noe, sier Trond Rikard Ensby.

– Det er veldig tøft. Det finnes ikke ord for det, sier moren Sylvia.

Tok babyen fra dem

Barnevernet tok babyen deres som nå er et og et halvt år, etter at de var på et foreldre barn-senter. I tiltaksplanen sto det noe spesielt.

– Det sto at mor aldri skal være alene med barnet, forteller Sylvia.

Foreldrene mener en gammel utviklingshemmings-diagnose, som TV 2 tidligere har dokumentert feil, er brukt mot Sylvia.

De vant omsorgen for barnet tilbake i fylkesnemnda, men barnevernet anket, og tingretten besluttet altså tvangsadopsjon i forrige rettsrunde.

I lagmannsretten har det vært strid mellom psykologene som er inne i saken.

– Nå er det slik at det er tre psykologer i tillegg til den rettsoppnevnte psykologen som mener at foreldrene har god nok omsorgsevne. De mener man kan tilrå en tilbakeføring ut fra det man har sett hos foreldrene i samspill og i omsorgsevne, sier advokaten deres, Marie Sølverud.

TV 2 vet at BUP Ringerike nok en gang har testet barnet med Bayley lll foran ankesaken, uten å spørre foreldrene.

– Ettersom saken ikke er avsluttet i rettsapparatet ønsker vi ikke å gi en kommentar på nåværende tidspunkt, sier avdelingssjef ved Barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling (BUPA), Vestre Viken, Lars Hammer.

Barnevernets advokat vil heller ikke svare på noen spørsmål så lenge saken er i rettsapparatet.

VIL HJELPE: Mormor Ruth har tilbudt seg på flytte inn hos datteren for å hjelpe.
VIL HJELPE: Mormor Ruth har tilbudt seg på flytte inn hos datteren for å hjelpe.

Familien klare til å hjelpe

Utenfor rettssalen sitter en stor familie som har tilbudt seg å hjelpe, uten å få lov. Søsteren til Trond har to barn og jobber i barnehage. Trond og Sylvia har passet barna hennes da de var små.

– Jeg synes det er helt forferdelig for jeg synes de er gode omsorgspersoner. Det er grusomt at de blir fratatt barnet sitt. Jeg tror de kunne klart dette veldig bra, sier Marit Hammerlund.

Moren til Sylvia har tilbudt seg å flytte hjem til paret for å hjelpe til med barnet.

– Dette er eneste barnebarnet jeg har og kanskje får. Og så snakker de om ham som en pakke som de sender fram og tilbake, sier Ruth Ensby.

Da TV 2 Nyhetene satte søkelyset på testingens som hadde skjedd av babyen i februar, ønsket ikke BUP Ringerike å stille til intervju. De er ikke enig i at «Bayley lll» er en IQ-test som gir et IQ-mål. I en E-post oppsummerte de hvordan de utreder og vurderer spedbarn:

«Utredning av spedbarns utvikling gjennomføres i det norske sped- og småbarnsmiljøet (spesialisthelsetjeneste og barnevernsentre) som oftest ved bruk av den standardiserte og internasjonalt anerkjente utviklingstesten «Bayley Scales of Infant and Toddler Development III» (BSID III). Dette er en utviklingstest og ikke en evnetest. Identifisering av utviklingsvansker/forstyrrelser gjøres ofte ikke før et spedbarn er opp mot ett år gammel (10-12 mnd) eller eldre.

Et spedbarn kan vise tilnærmet normal utvikling i tidlig spedbarnsalder og likevel senere bli identifisert med til dels alvorlige utviklingsavvik. En utviklingstest avgjør ikke alene eventuell diagnostikk av vansker. Det gjøres en legeundersøkelse og ikke minst en klinisk vurdering av barnet funksjonsnivå. Alle vurderinger som gjøres av spedbarn/barn er ferskvare, og det gjøres oppfølgende vurderinger av funksjon, utvikling og hensiktsmessighet ved tiltak.»