Nekter for å ha tatt feil – nå vil UDI sende Mahad til Somalia

UDI mener nå det er en god løsning om Mahad Mahamud reiser frivillig tilbake til Somalia. Men de innrømmer ikke at de har tatt feil i påstanden om at han er fra Djibouti.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mahad har selv søkt om å få reise frivillig til Somalia, og nå er UDI villig til å betale flybillett og gi ham penger til å etablere seg i det Mahad har oppgitt som sitt hjemland.

– Nå har han valgt å søke om assistert retur til Somalia, og somaliske myndigheter aksepterer at han drar dit. Det er også i henhold til våre regler at vikan gi assistert retur til et land man ikke er borger av, så da synes vi det er en god løsning, sier Katinka Hartmann, leder for returenheten i UDI til TV 2.

Saken avsluttet om Mahad drar

Mahad kom til Norge for 17 år siden, og jobbet som bioingeniør på Ullevål sykehus da han ble fratatt statsborgerskapet i fjor.

UDI mener han løy om at han er fra Somalia, og fikk medhold i Oslo tingrett. Ifølge dommen er Mahad fra Djiboti. Men politiet har ikke lykkes i få bekreftet Mahads påståtte djiboutiske identitet.

– Vi er fortsatt i tvil om hans identitet, sier Hartmann.

– Betyr det at politiet ikke behøver å få bekreftet hans eventuelle djibotiske identitet?

– Hvis han nå velger å dra, så er saken avsluttet fra norske myndigheters side.

Vil ha med pensjonspoeng

Svaret er ikke det Mahad håpet å presse fram. Han ønsker en innrømmelse fra UDI om at han er fra Somalia.

– Det jeg ønsker er at de innrømmer det, og jeg kan tilgi dem. Da håper jeg at jeg får mitt vanlige liv tilbake.

Mahad krevde i reisesøknaden at han får ta med seg pensjonspoengene han har tjent opp i Norge, og at innreiseforbudet til Schengen blir opphevet.

– Det kan ikke vi innfri, og deler av kravene ligger delvis utenfor utlendingsmyndighetenes mandat, sier lederen for returenheten i UDI.

Mahad vil ikke reise før han har fått pengene han har opptjent.

– Psykisk greier jeg ikke å holde ut lenge. Jeg håper at de aksepterer de resterende punkt slik at jeg kan få lov å reise til Somalia mens jeg venter på ankesaken min.