En fotografs historie fra stormingen av mosul

«Det er 40 grader og vindstille. Granater sprenges overalt. Så får jeg en gutt i armene»

Terrororganisasjonen IS er i ferd med å bli jaget ut av Mosul og lidelsen til de sivile blir enda synligere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Eric De Castro er fotograf for Reuters. Det er ikke mange pressefolk ved frontlinjen i Mosul. Men de som er der gir oss innblikk i noen av de ekstreme lidelsene de sivile er utsatt for.

Den irakiske hæren tror de er i ferd med å knuse IS i Iraks nest største by, Mosul. I et område i byen som betegnes som gamlebyen, drives det en kamp fra hus til hus mot IS.

Midt inne i området er 100.000 sivile fanget. Noen få har klart å komme seg ut i løpet av helgen, og de forteller at de mange som er igjen mangler mat og vann, i temperaturer opp mot 40 grader.

Ved fronten

De Castro og TV-fotograf Hamuda gikk inn i Mosuls gamleby sammen med irakiske soldater 13 juni. I en bildeserie beskriver De Castro scenene som møtte dem:

«Vi kom til frontlinjen og gikk opp på et tak for å ta bilder av al-Nuri-moskeen og den berømte skjeve minareten som fremdeles var kontrollert av IS. Det var da vi fikk øye på de sivile som forsøkte å flykte fra IS-krigerne ved å presse seg inn i et hull i veggen til en gammel skole»

De to fotografene og en irakisk tilrettelegger, Tim, som hjelper pressefolk med sikkerheten på slike farlige steder, løp over gata for å se hvor disse menneskene ble av.

Bar ut bevisstløs gutt

«Det var brennende varmt med temperatur på 40 grader og vindstille. Folk som rømte fra Vest-Mosul til den relativt trygge gjenerobrede delen av byen, hadde heteslag (...) Med granateksplosjoner overalt, kom en irakisk soldat ut av hullet og ga meg en gutt. Han var sikkert ikke mer enn sju år, og bevisstløs. Hodet hans tippet bakover, og han var glodhet»

Tim bærer den bevisstløse gutten inn i skyggen mens granater sprenger like ved. FOTO: REUTERS/Erik De Castro 
Tim bærer den bevisstløse gutten inn i skyggen mens granater sprenger like ved. FOTO: REUTERS/Erik De Castro  Foto: Erik De Castro
Like etter kommer soldatene ut med et spedbarn.
Like etter kommer soldatene ut med et spedbarn. Foto: Erik De Castro
Barna er dehydrerte og overopphetet.
Barna er dehydrerte og overopphetet. Foto: Erik De Castro
Spedbarnet og gutten legges på et blått teppe i skyggen. Snart kommer også deres mor.
Spedbarnet og gutten legges på et blått teppe i skyggen. Snart kommer også deres mor. Foto: Erik De Castro

Tim tok imot gutten. Han fryktet han hadde livstruende heteslag, og bar ham bort i skyggen. De Castro beskriver øyeblikket da gutten våknet til liv:

«Gutten våknet til og begynte å gråte. Soldatene kom og dryppet vann på hodet, braystet og føttene hans for å kjøle ham ned. Han gulpet etter dråpene de dryppet i munnen hans».

De Castro forteller at soldatene også kom ut med et spedbarn, og etter hvert kom barnas mor ut av hullet. Da fortsatte han å ta bilder av de sivile. Over 100 personer kom ut av hullet i veggen mens fotografene var der.

IS jages bort

I dagene som fulge presset irakiske styrker seg lenger og lenger inn i byen, og onsdag sprengte terrorgruppen IS den historiske Al-Nuri-moskeen i Mosul i Irak.

Sprengingen blir ansett som en erkjennelse av nederlag for IS. Moskeen var svært symboltung både for IS og innbyggerne i Mosul. Det var i Al-Nuri-moskeen at ekstremistgruppens leder Abu Bakr al-Baghdadi erklærte opprettelsen av et såkalt kalifat i store deler av Irak og Syria sommeren 2014.

Da de irakiske regjeringsstyrkene bare var 50 meter unna, valgte IS å sprenge den over 800 år gamle og symbolsk viktige Nuri-moskeen i Mosul. Iraks statsminister sier IS ved å sprenge moskeeen har erkjent nederlaget i landet. / AFP PHOTO / AFP / HO
Da de irakiske regjeringsstyrkene bare var 50 meter unna, valgte IS å sprenge den over 800 år gamle og symbolsk viktige Nuri-moskeen i Mosul. Iraks statsminister sier IS ved å sprenge moskeeen har erkjent nederlaget i landet. / AFP PHOTO / AFP / HO Foto: Ho

Den 840 år gamle moskeen var også et viktig symbolsk mål for de irakiske regjeringsstyrkene som er i ferd med å gjenerobre byen.

Levende skjold

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) frykter at IS kan bruke mer enn 100.000 sivile som levende skjold i kampene mot irakiske styrker i Mosuls gamleby.

– Over 100.000 sivile kan fortsatt befinne seg i gamlebyen. Vi vet at IS tok dem med seg da de forlot områdene der det pågikk kamper. Disse sivile blir i bunn og grunn holdt som levende skjold i gamlebyen, uttalte UNHCRs representant i Irak, Bruno Geddo, i forrige uke.

De sivile mangler mat, vann og elektrisitet, og lever i en stadig verre situasjon preget av nød og panikk.

De irakiske regjeringsstyrkene i Mosul støttes av allierte militsgrupper og amerikanskledede luftstyrker. De har forsøkt å gjenerobre Mosul siden oktober i fjor.