Justisminister Per WIlly Amundsen (Frp) møtte politimester Hans Sverre Sjøvold på Stovner politistasjon i dag. 
Justisminister Per WIlly Amundsen (Frp) møtte politimester Hans Sverre Sjøvold på Stovner politistasjon i dag. 

Justisministeren avviser «svenske tilstander» etter bilbranner

Erna Solberg (H) og Per Willy Amundsen (Frp) har bedt om en orientering rundt de siste tiders bilbranner og grove voldsepisoder.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Statsminister Erna Solberg og justisminister Per Willy Amundsen besøkte fredag formiddag Stovner politistasjon for å få en førstehåndsorientering fra politiet om situasjonen i Oslo.

Politimester Hans Sverre Sjøvold er tilstede, sammen med flere andre polititopper.

Bakgrunnen for møtet er de mange bilbrannene i Oslo den siste tiden, samtidig som det har vært en økning i grove voldsepisoder blant unge under 18 år.

Avviser «svenske tilstander»

Justisminister Per Willy Amundsen er betrygget etter briefingen med politiet. Samtidig mener han at omfanget kan ha blitt overdrevet noe i media.

– Og så er det viktig for meg å understreke at enkelte forsøk på å fremstille dette som såkalte «svenske tilstander» i Norge, og da tenker jeg at vi for det første skal være forsiktig med å ta i bruk det begrepet, og for det andre at det overhodet ikke er situasjonen her, sa Amundsen etter orienteringen.

– Det betyr ikke at man ikke skal ha oppmerksomhet rundt disse problemstillingene, det betyr ikke at vi ikke skal ta det på alvor, men nettopp det oppfatter jeg at politiet i Oslo gjør, sa Amundsen.

Justisministeren påpekte også at han føler seg trygg på at politiet har kontroll på situasjonen, og sto fast på at loven gjelder i alle bydeler i hovedstaden.

– Har nok ikke brent så mange flere biler enn tidligere

– Vi synes det er utrolig positivt at vi får besøk fra statsministeren og justisministeren, som er interessert i å få førstehåndsinfo om det som har vært særlig av bilbranner i den senere tiden, sa politimester Hans Sverre Sjøvold.

Han var samtidig opptatt av at politiet har tonet ned bilbrannene som har skjedd.

– Det har brent noen biler her, men det har nok ikke brent så mange flere biler enn det det har gjort tidligere, presiserte politimesteren.

Natt til onsdag var det to bilbranner med til sammen åtte biler i Oslo, på Furuset og i bydelen Gamle Oslo.

Natt til tirsdag sto til sammen tre biler sto i fyr i Oslo, først to på Mortensrud og deretter en på Høybråten.

Politiet vet ennå ikke om bilbrannene er påtent, men ser brannene i sammenheng. Ingen er så langt pågrepet i forbindelse med brannene.

Statsministeren beroliget av briefing

Statsminister Erna Solberg sa etter briefingen at andelen kriminalitet i samfunnet går ned, og at ungdomskriminaliteten i Oslo også har gått mye ned.

– Det er klart at vi er opptatt av alle faresignaler som sier at det kan være på vei oppover, og det har vært noen bekymringsfulle oppslag knyttet til det. Så må jeg si at jeg føler meg beroliget i det at det kanskje ikke er så stort oppsving som det kan virke, når det gjelder dekningen, men at det er episoder politiet også snur ressurser etter for å ha kunnskap og etterforske, sa Solberg.

Hun mener det er viktig at politiet slår ned på denne typen kriminalitet i en tidlig fase, men påpeker samtidig at Oslopolitiet har håndtert dette bra.

– Jeg opplever at de har god oversikt over miljøene, og det er en veldig viktig del av politiarbeidet i Norge, at man kjenner sitt område.