hjerteskjærende video etter politidrap

Jente (4): – Jeg skal passe på deg, mamma

En hjerteskjærende video viser mor og datter (4) minuttene etter en politimann skjøt og drepte Philando Castile i Minnesota, USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg skulle ønske denne byen var tryggere. Jeg vil ikke det skal være sånn som dette lenger, sier den fire år gamle jenta som sitter sammen med sin mor i baksetet på en politibil.

Dette er noe av det vi får høre i en hjerteskjærende video av jenta og moren, Diamond Reynolds, som akkurat har vært vitne til at Reynolds kjæreste, Philando Castile (32), ble skutt av en politimann.

Forsøker å trøste

Den fortvilte Reynolds er i håndjern, og gråter og skriker. Datteren forsøker fortvilt å trøste henne.

– Vær så snill og slutt og banne og skrike, for jeg vil ikke at du skal bli skutt, sier jenta.

Moren svarer med å be om et kyss.

– Jeg skal passe på deg, sier jenta til mamman sin.

Politibetjent Jeronimo Yanez ble fotografert etter han hadde skutt Philando Castile
Politibetjent Jeronimo Yanez ble fotografert etter han hadde skutt Philando Castile Foto: Handout

Reynolds svarer at det er ok, og da begynner jenta å gråte. Sammen ber de om at Castile er i live, og fireåringen sier at de må si til Gud om at de trenger han også.

Castile var ikke i live. Han døde av skuddskadene i setet på bilen sin.

Offentliggjort etter frikjenning

Videoen er tatt opp av patruljebilens kamera like etter skytingen i i Falcon Heights, Minnesota, i juli 2016, skriver the Star Tribune. Den har blitt offentliggjort av Minnesota Bureau of Criminal Apprehension i etterkant av at politimannen, Jeronimo Yanez (29), som skjøt og drepte Castile ble frikjent for drap.

Castile ble drept etter å ha blitt stanset i en trafikkkontroll fordi politiet hadde fått melding om at han hadde våpen. Både Reynolds og jenta var i bilen sammen med ham.

Hadde våpenlisens

Bildet fra politibilens dashkamera viser øyeblikket før politibetjenten skyter Castile som sitter i den hvite bilen.
Bildet fra politibilens dashkamera viser øyeblikket før politibetjenten skyter Castile som sitter i den hvite bilen. Foto: Handout

Yanez forklarte i retten at Castile ignorerte ordren om å ikke ta fram våpenet og sa han fryktet for sitt liv da han skjøt de fatale skuttene. Reynolds forklarte at Castile skulle ta fram lommeboken for å vise politimannen at han hadde våpenlisens for å bære våpen.

Drapet fikk mye oppmerksomhet i fjor sommer fordi Reynold streamet scenene etter skytingen direkte på Facebook.

Det oppsto store demonstrasjoner og protester i hele USA etter drapet på Castile i 2016. The Guardian har gransket amerikanske politiskytinger og det viser at dødsraten er hele fem ganger høyere for unge afroamerikanere enn for hvite i samme aldersgruppe.