PROFILER: Programleder-profilene Matt LeBlanc og Chris Harris er på plass i Norge. TV-teamet har blant annet gjort opptak i Atlanterhavstunnelen. Foto: Topgear/Instagram/Google Streetview 
PROFILER: Programleder-profilene Matt LeBlanc og Chris Harris er på plass i Norge. TV-teamet har blant annet gjort opptak i Atlanterhavstunnelen. Foto: Topgear/Instagram/Google Streetview 

politiet har startet etterforskning:

Tatt i 244 kilometer i timen under Top Gear-innspilling i norsk tunnel

BBC-programmet Top Gear fikk tillatelse til å bryte norske fartsgrenser. Nå er denne tillatelsen tilbakekalt med umiddelbar virkning.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det populære TV-programmet Top Gear er i disse dager i Norge for å gjøre opptak. Onsdag kveld ble det gjort fartsmålinger på over 200 kilometer i timen i Atlanterhavstunnelen og på Atlanterhavsveien i Møre og Romsdal.

Målingene ble gjort i samme tidsrom som det det populære tv-programmet gjorde opptak på stedet.

TV 2 får opplyst at det har blitt gjort en måling som viser en hastighet på mellom 170 og 180 kilometer i timen på Atlanterhavsveien.

En annen måling inne i tunnelen viser en hastighet på 244 kilometer i timen.

– Vi har hatt et samarbeid med politiet om denne saken, og vi tok kontakt med dem da vi oppdaget målingen, sier Ole Jan Tønnesen, avdelingsdirektør i Statens vegvesen, til TV 2.

Han forklarer at målingen er gjort med en såkalt induktiv sløyfe, som er sensorer som ligger fast i veibanen. Det gikk to timer mellom de to målingene.

Vegvesenet var ikke fysisk til stede, og avdelingsingeniøren kan derfor ikke bekrefte at veien var avstengt akkurat da målingen ble gjort. Top Gear-produksjonen hadde tillatelse til å stenge veien 12 minutter av gangen. Det er imidlertid kjent at Top Gear drev innspilling i de aktuelle områdene i tidsrommet målingene ble gjort.

Tillatelser tilbakekalt

I tillegg til at Statens vegvesen har gitt tillatelse til periodevis stenging av veistrekninger i området, har politiet gitt tillatelse til å overskride fartsgrensene.

– Politiet har gitt Top Gear tillatelse til å gjennomføre filmopptak i Møre og Romsdal i perioden 21. til 24. juni. Herunder til å overskride stedlige fartsgrenser, oppimot maksimalt 140 kilometer i timen. Det er på nærmere angitte strekninger, tidspunkt og vilkår, sier politiinspektør i Møre og Romsdal politidistrikt, Anne Berit Lian, til TV 2.

Hun bekrefter at det er målt hastigheter på over 200 kilometer i timen, noe som er betraktelig høyere inn hva politiet har gitt tillatelse til.

Politiet har iverksatt etterforskning. Samtidig er Top Gears tillatelse til å overskride fartsgrensene nå tilbakekalt.

– Det er på den bakgrunn at politiet har iverksatt etterforskning, og tillatelsene til å overskride fartsgrensen er tilbakekalt, fortsetter politiinspektøren.

Hun presiserer imidlertid at de ikke vet hvem som har kjørt bilen.

– Det er naturlig å undersøke om disse hastighetsoverskridelsene er blitt begått i tidsrommet når veien har vært stengt og blitt benyttet til filminnspilling, sier Anne Berit Lian.

– Hvordan ser politiet på at noen kjører i over 140 kilometer i Atlanterhavstunnelen?

– Det ser vi alvorlig på.

– Samarbeider med politiet

Fredag gjorde Top Gear opptak i Vengedalen i Rauma. Ingen i crewet ville la seg intervjue av TV 2. De henviser til programmets ledelse i London.

– Det lokale politiet i Nordvest-Norge har tatt kontakt med oss om en påstått trafikkoverseelse som skjedde onsdag ettermiddag i Atlanterhavstunnelen. Da Top Gear filmet på avsperrede deler av veien i området samme ettermiddag, samarbeider vi fullt og helt med politiet i etterforskningen av saken, skriver Philip Fleming, kommunikasjonssjef i BBC Worldwide, i en e-post til TV 2.

Han opplyser at verken Matt LeBlanc eller Chris Harris, som leder programmet, var på settet eller i området på det aktuelle tidspunktet.

– Verken Matt LeBlanc eller Chris Harris var med produksjonen, eller i området, rundt tidspunktet da den påståtte overtredelsen skjedde, skriver han.

Avlyste i fjor

Også i 2016 hadde Top Gear planlagt innspilling i Norge, blant annet på Atlanterhavsveien og i Trollstigen. Innspillingen ble imidlertid avlyst. Flere medier skrev den gang at innspillingen ble avlyst på grunn av den lokale lensmannens motvilje til å oppheve fartsgrensene.

– Top Gear-teamet fikk imidlertid aldri et formelt svar på søknaden om å midlertidig oppheve fartsgrensen på Atlanterhavsvegen. Det kan like godt være dette som gjorde at de trakk seg fra innspillingen, har lensmann i Averøy, Stig Lyngstad, sagt til Romsdals Budstikke.

BBC har imidlertid uttalt at avlysningen ikke hadde noen ting med fartsgrensene å gjøre.

– Vi vil gjerne tydeliggjøre at grunnen til at vi ikke fikk filmet i Norge den 27. mai ikke hadde noe som helst med fartsgrensene å gjøre. Den lokale lensmannen har ikke vært noe annet en hjelpsom og gjestfri ovenfor BBC og Top Gear.

Innspilling mange steder

Top Gears innspilling i Norge denne gangen har allerede fått stor oppmerksomhet i mediene. Innspillingen begynte onsdag. Atlanterhavsvegen, Atlanterhavstunnelen, Molde Lufthavn og Trollstigen er noen av stedene som står på opptakslisten.

Det britiske tv-programmet Top Gear har fått stor oppmerksomhet etter at programleder Jeremy Clarkson fikk sparken i 2015, noe som førte til at også medprogramlederne Richard Hammond og James May takket for seg.

I fjor høst ble det klart at den amerikanske skuespilleren Mat LeBlanc hadde signert en avtale som knytter han til tv-serien i to sesonger.

– Jeg er begeistret for at Mat LeBlanc er tilbake i Top Gear. Han er et stort talent, og hans kjærlighet for biler er smittsom, sa BBC Two-redaktør Patrick Holland til BBC den gang.

LeBlanc leder programmet sammen med Chris Harris og Rory Reid.

Top Gear har gått på BBC siden 2002.