Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det tok fire år før jeg fikk diagnosen, først ble jeg fortalt at jeg bare var utbrent og måtte gå hjem å hvile meg litt.

Trude Schei er nestleder i ME-forbundet og har levd med ME i 19 år. Hun har opplevd mye stigmatisering i forbindelse med sykdommen. Mye av grunnen til at ME-pasienter ikke har blitt tatt på alvor er at man vet så lite om sykdommen, ifølge statsminister Erna Solberg.

– Hvis vi går litt tilbake så er det mange som har blitt møtt med en manglende forståelse fordi det er en sykdom vi ikke vet hva er, eller hva som er årsaken til det, sier Solberg.

Gir 30 millioner

Nå gir regjeringen 30 millioner kroner til forskning på sykdommen. Pasienter og pårørende har for første gang fått være med i prosessen med å velge hvilke områder innenfor sykdommen det skal forske på.

– Det at brukerne er med på å velge betyr at man får flere typer forskning, men det betyr også at man kanskje kommer nærmere det pasientene mener kan gi resultater, sier Solberg til TV 2.

Etter 736 forslag, flere utvelgelser og prosesser har Helsedepartementet nå kommet frem til fire prosjekter, som skal dele millionsummen. To av dem handler om årsakene til ME, et om behandling og et om hvordan helsevesenet møter pasientene.

Starter med en gang

Jesper Simonsen, divisjonsdirektør i forskningsrådet, sier forskningen er klar til å starte med en gang.

– Det tar jo litt tid med forskning, men så snart vi får skrevet under kontrakten så er de i gang, sier Simonsen.

For Schei er det gledelig at det blir gitt penger direkte til sykdommen som har preget livet hennes i så mange år.

– Det er ikke så mange forskere som har tatt i dette tidligere, men det ser ut som det er i ferd med å snu nå. Heldigvis, sier Schei.