NY FUNKSJON: Snapchat har lansert et kart som lar deg se hvor vennene dine befinner seg. Foto: Alexander Klanderud/TV 2
NY FUNKSJON: Snapchat har lansert et kart som lar deg se hvor vennene dine befinner seg. Foto: Alexander Klanderud/TV 2

Ny funksjon lar deg spionere på Snapchat-vennene dine

Snapchat vil dele posisjonen din, men du kan stoppe snokerne. – Man må ta et valg med utgangspunkt i sin egen komfortsone, sier norsk ekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvis du har oppdatert Snapchat-applikasjonen på telefonen din den siste tiden, har du kanskje oppdaget en helt ny funksjon. Nå kan du nemlig se hvor Snapchat-vennene dine befinner seg.

I tillegg kan du kikke på bilder og videoer fra nærområdet – eller fra omtrent hvor som helst i verden.

Selv mener Snapchat at brukerne nå kan utforske planeten på en helt ny måte.

– Vi har bygget en helt ny måte å utforske verden på! Se hva som skjer, finn venne dine og bli inspirert til å gå på eventyr, skriver selskapet på sin egen blogg.

MELDING: Flere norske brukere har også fått en melding fra Snapchat om nyheten. Foto: Skjermdump/TV 2
MELDING: Flere norske brukere har også fått en melding fra Snapchat om nyheten. Foto: Skjermdump/TV 2

Bli et spøkelse

Du får tilgang til tjenesten, som passende nok har fått navnet «Snapkart», ved å knipe sammen to fingre for å zoome ut. Dette må gjøres når Snapchat er i «kameramodus».

«Snapkart» lar deg også dele din egen posisjon, og gir deg samtidig mulighet til å bestemme hvem som skal se den. Du kan velge om du vil være synlig for alle vennene dine eller bare utvalgte personer.

Ønsker du å være helt usynlig? Da kan du aktivere «Spøkelsesmodus», ifølge Snapchat.

– Du bestemmer om du vil dele posisjonen din med venner, eller bare holde den for deg selv med «Spøkelsesmodus», lover de.

SPØKELSE: Du kan skjule posisjonen din ved å velge spøkelsesmodus, ifølge Snapchat. Foto: Skjermdump/TV 2
SPØKELSE: Du kan skjule posisjonen din ved å velge spøkelsesmodus, ifølge Snapchat. Foto: Skjermdump/TV 2

Hvis du velger å være synlig for andre, vil posisjonen oppdatere seg når Snapchat-applikasjonen er åpen. Hvis en bruker ikke har åpnet applikasjonen på noen timer, vil posisjonen forsvinne fra kartet, skriver Los Angeles Times, som siterer en talsperson for det Venice Beach-baserte selskapet.

Du får også tilgang til innstillingene for kartet ved å klikke på tannhjulet i oppe høyre hjørne.

KARTET: Slik ser Snapchats nye kart ut. Foto: Skjermdump/TV 2
KARTET: Slik ser Snapchats nye kart ut. Foto: Skjermdump/TV 2

Varmekart

På kartet kan du se såkalte «actionmojies» som viser hvor vennene dine befinner seg, så sant de har valgt å dele posisjonen sin.

I tillegg fungerer kartet omtrent som er varmekart. I praksis betyr dette at du ser punkter med ulike farger på kartet. Punktene viser stedene hvor andre brukere har delt bilder offentlig ved å bruke «Our Story»-funksjonen. Ved å klikke på sirklene kan du se «snappene».

Hvis du selv ønsker å gjøre en «snap» tilgjengelig for Kari og Ola, kan du altså sende den til «Our Story».

AKTIVITET: Fargene på kartet viser hvor brukerne er aktive. Foto: Skjermdump/TV 2
AKTIVITET: Fargene på kartet viser hvor brukerne er aktive. Foto: Skjermdump/TV 2

– Må selv ta valget

Det nye kartet har allerede fått oppmerksomhet i utlandet.

– Snapkart er en annen måte «å stalke» vennene dine på i sanntid, skriver teknologinettstedet Engadget.

– Snapchat setter «snappene» dine på kartet, konkluderer CNET.

Ekspert på sosiale medier og høyskolelektor ved Handelshøyskolen BI, Cecilie Staude, tror mange vil ønske funksjonen velkommen, selv om det alltid finnes noen skeptikere.

– I stor grad er slike tjenester mer til glede og nytte enn motsatt. Men det finnes alltid noen tilfeller der personlig informasjon du har lagt igjen etter deg kan bli misbrukt, sier hun til TV 2.

Hun oppfordrer folk til å være bevisste på sporene man legger igjen etter seg, og eventuelt bruke funksjonene som finnes å begrense disse.

– Det er et valg man selv må gjøre med utgangspunkt i sin egen komfortsone. Den komfortsonen utvides mer og mer, og man blir mer komfortabel med at det går helt greit å dele, forklarer hun.

– Du kan enten godta at posisjonen vises eller la være. Det er ditt eget valg hvor tilgjengelig og synlig du vil være i bybildet for vennene dine, sier Staude.

Hun påpeker imidlertid at Snapchat har mange unge brukere, og ber derfor foreldrene om å være oppmerksomme.

– Når du har brukere helt ned 12-13 årsalderen, er det viktig at også foreldrene kjenner til denne type tjenester og forklarer de yngste brukerne hvordan man skal bruke tjenestene på en fornuftig måte, forteller høyskolelektoren.

– Mange har mislyktes

Den nye kartfunksjonen kommer etter at flere konkurrenter er blitt beskyldt for å kopiere Snapchat.

Bloomberg Technology skriver at Snapchat har sikret seg den franske oppstartbedriften Zenly i bytte mot 200 millioner dollar i kontanter, det vil si nesten 1,7 milliarder kroner, og aksjer. Ifølge nettstedet er denne teknologien grunnlaget for Snapchats nye kartfunksjon.

Joseph Bayer, assistentprofessor ved Ohio State University, kjenner Snapchat godt. Han mener det er interessant at selskapet har laget en funksjon som er basert på brukernes plasseringer.

– De går hovedsaklig en vei hvor mange har mislyktes. Men forskjellen her er at Snapchat har syslet med stedsdeling før, og de har funnet en måte å gjøre det mer vellykket, sier han til Los Angeles Times.

Snapchat har lenge hatt såkalte «geofiltre». Funksjonen lar brukerne legge til grafikk på bildene sine, som viser hvor de befinner seg.