SATTE REKORD: Den kanadiske spesialstyrken er kjent for sine utmerkede skarpskyttere. Forrige måned slo en av deres alle rekorder i Irak Illustrasjonsfoto: Scanpix. 
SATTE REKORD: Den kanadiske spesialstyrken er kjent for sine utmerkede skarpskyttere. Forrige måned slo en av deres alle rekorder i Irak Illustrasjonsfoto: Scanpix. 

Skarpskytter knuste alle rekorder:  Drepte IS-soldat fra 3450 meter

Terrorgruppa skjønte ingenting da en av deres egne plutselig falt om. 3450 meter unna lå en skarpskytter fra de kanadiske spesialstyrkene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En ikke navngitt skarpskytter i den kanadiske spesialstyrken i Irak knuste alle rekorder da han forrige måned skjøt og drepte en IS-soldat på 3450 meters hold.

Kilder bekrefter overfor The Globe and Mail at et medlem i den såkalte Joint Task Force 2-gruppa drepte IS-soldaten med en McMillian TAC-50.

Snikskytteren skjøt fra et høyt punkt under en operasjon i Irak i mai. Avstanden til målet var så stor at tok ti sekunder før kula traff målet.

– Det aktuelle skuddet forstyrret faktisk et IS-angrep på irakiske sikkerhetsstyrker, sier en kilde i militæret til nettstedet.

Og:

– I stedet for å slippe en bombe som kunne ha drept sivile i området, var dette en korrekt maktutøvelse. Fordi det var så langt unna, hadde ikke de «bad guys» peiling på hva som skjedde.

– Rekorden blir kanskje aldri slått

Rekordskuddet skal ha blitt filmet av den kanadiske spesialstyrken.

– Dette er helt utrolig. Det er en verdensrekord som kanskje aldri blir slått, sier en annen kilde.

Foreløpig verdensrekordholder er den britiske snikskytteren Craig Harrison, som skjøt en Taliban-soldat med en .338 Lapua Magnum fra 2475 meters hold i 2009.

I 2002 var verdensrekordholderen den kanadiske korporalen Rob Furlong, som skjøt en afghansk, bevæpnet opprører under aksjonen «Operation Anaconda».

I verdensklasse

Canada – til tross for sine små militære styrker – er kjent for sine skarpskyttere.

– Canada har et skarpskyttersystem i verdensklasse. Det er ikke bare en skarpskytter. De jobber i par. De har en observatør, sier en kilde i militæret til nettstedet.

Han eller hun forteller at skarpskytteren som skjøt IS-soldaten på 3450 meters hold brukte både mattekunnskaper, godt syn, presisjon og erfaring for å sette rekorden.

– Med denne distansen må du ikke bare ta høyde for ballistikken, som forandrer seg over tid og med distanse, men du må ta høyde for vind, og vinden ville vært virvlende, sier en person som trener de kanadiske spesialstyrkene.