FAVNER BREDT: Ap-leder Jonas Gahr Støre holder døren åpen for både sentrum og venstresiden. Her er Ap-lederen på et medietreff på Utøya 13. juni.
FAVNER BREDT: Ap-leder Jonas Gahr Støre holder døren åpen for både sentrum og venstresiden. Her er Ap-lederen på et medietreff på Utøya 13. juni. Foto: Åserud, Lise/NTB scanpix

frir til sentrum:

Støre vil ha flere partier på laget

– Jeg vil ha et solid flertall, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Drøyt 11 uker før valget tyder TV 2s gallup på at Jonas Gahr Støre blir statsminister etter valget.

Om TV 2s siste måling ble valgresultatet, ville Arbeiderpartiet og Senterpartiet kunne dannet flertallsregjering uten andre alliansepartnere.

Åpen dør til sentrum

Men Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre vil gjerne ha flere partier med på laget. I et intervju på Nyhetskanalen torsdag morgen sier Støre at han ønsker å lede en regjering med en så solid plattform som mulig.

– Jeg ser for meg at en flertallsregjering selvfølgelig må ha med flere partier, og så må vi se hva valget gir av resultater, sier Støre.

– Hvilke partier ser du for deg da? Er det KrF du tenker på?

– Vi har samarbeidet med SV og Sp. Det har vi vist. Vi har vært alene i mindretall. Det nye nå er at vi sier ganske tydelig at vi har en åpen dør til sentrum, sier Ap-lederen.

Står friere enn tidligere

Støre viser til at situasjonen i år er annerledes enn ved valgene i 2005 og i 2013 på den måten at verken Arbeiderpartiet, KrF eller Venstre sitter i regjering.

– Nå er de i en slags samarbeidsavtale som de jo sier de ikke ønsker skal fortsette. Jeg ser de har andre førstevalg, men jeg lukker ikke døren for dem. Jeg mener det er viktig å få til samling om de veldig viktige og krevende valgene Norge må ta i årene som kommer.

– Så du vil ha med deg flest mulig på laget?

– Jeg vil ha et solid flertall.

– Nederlag for Erna

– Statsminister Erna Solberg går til valg på dagens regjering med Siv Jensen. Du har ikke et klart alternativ. Bør ikke velgerne få vite hva slags regjering du ønsker?

– Det velgerne vet om borgerlig side, er at de to støttepartiene sier at de vil bytte regjering. Så det er et ganske annet utgangspunkt. Det er et nederlag for den visjonen Erna Solberg hadde for fire år siden om at de fire skulle være i regjering sammen. Mister de fire flertallet, så blir det regjeringsskifte. Og vi må sørge for at de mister det solid slik at den nye regjeringen får en ordentlig plattform.

– Men bør ikke velgerne få vite hvilket alternativ dere har?

– Jo, de får en Ap-ledet regjering.

– Men sammen med hvem da?

– Ja, det er med de partiene som vil bytte ut denne regjeringen. Det må velgerne avgjøre. Du har pekt på Senterpartiet, det kan være SV og det kan være partier i sentrum, sier Støre.