Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I Norge er det 14.000 personer som er på rømmen, som unndrar seg straffeforfølgelse eller soning.

Som TV 2 avslørte onsdag er det minst 2000 av disse som mottar støtte fra NAV.

Mange av disse er svært vanskelig å finne, men får altså skattepenger fra NAV til livets opphold.

Har ikke lov

Etterlyste som mottar penger fra NAV oppholder seg gjerne i utlandet, som gjør det ekstra utfordrende for politiet og norske myndigheter.

– Norske myndigheter finansierer personers muligheter for å unnvike norske myndigheter, sier leder av Felles Kriminalenhet i Oslo politidistrikt, Egil Jørgen Brekke, til TV 2.

Seksjonssjef i NAV, Magne Fladby sier til TV 2 at dette er personer som har rettigheter til ytelser fra NAV.

– Vi har ikke grunnlag til å stoppe de ytelsene, selv om disse er på rømmen. Det har vi ikke lovhjemmel til, sier Fladby.

Han sier likevel at det er enkelte tilfeller de kan stoppe utbetaling av penger.

– Hvis de oppholder seg utenlands, og vi får melding om det fra politiet, og det er snakk om en ytelse de ikke har lov å ta med seg til utlandet – så har vi muligheten til å stoppe det, sier Fladby.

Kan gi politiet adresse

Men de som gjemmer seg innen Norges grense vil ha full rett til sine ytelser.

– Ifølge dagens lovverk har de en rettighet i trygdesystemet til å ha en ytelse. Da er det ikke noe lovhjemmel for oss til å stoppe det, selv om de er på rømmen, sier han.

Politiet har meldt fra om problematikken til NAV flere ganger tidligere.

– Vi har visst om dette i flere år. Vi har et samarbeid med politiet, for er det sånn at noen er på rømmen fra en alvorlig forbrytelse, så har vi i enkelte situasjoner mulighet til å gi dem en adresse politiet ikke har. Men det må være snakk om en alvorlig forbrytelse, sier han.

– Vi ser selvfølgelig at det er uheldig at disse personene mottar en ytelse fra NAV. Dette er en politisk sak, og alle har vært klar over det. Justisdepartementet tar tak og vil se på regelverket, sier Fladby.

Utlandet

Politiet har mange konkrete eksempler på saker der de vet at kriminelle etterlyste har dratt til utlandet. TV har fått innsyn i noen av dem:

  • X.X. Siktet for seksuell omgang med barn under 14 år. Han har mottatt penger fra NAV i 2017 til en utenlandsk konto. Oppholder seg sannsynligvis i Egypt eller Syria.
  • X.X. Dømt for mishandling i familieforhold. Er etterlyst for innkalling til soning i fengsel av 4 år og 3 måneder. Oppholder seg sannsynligvis i Algerie.
  • X.X. Dømt for bedrageri. Etterlyst for soning av dom på 1 år og 6 måneder i fengsel. Oppholder seg i Rwanda

Nå lover justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) å gjøre noe med saken.

– Dette er en uakseptabel problemstilling at personer som har begått straffbare handlinger, skal leve på trygd, finansiert av skattebetaleres penger. Det er jeg veldig opptatt av at vi skal gjøre noe med, og vi kommer til å gjøre noe med det, sa justisminister Per-Willy Amundsen til TV 2 onsdag.