Nelly (5 mnd) skal gå sammen med mammaene sine i homoparaden Pride

De ønsker å vise at de er en helt vanlig familie, selv om det ikke finnes noen pappa.

For første gang skal den lille familien delta i Pride sammen, som en familie. De to mammaene Therese Aanonli og Julie Aahlberg Øyan (30) skal også gå for dem som ikke tør å gå i toget selv.

– Vi vil være synlige og åpne, for å opplyse folk, slik at når Nelly blir stor så er det ingen som spør lenger – for da skal det være helt vanlig, forteller Therese Aanonli (32), som er èn av mammaene til lille Nelly.

Pride Parade går av stabelen søndag 1. juni.

«Hvem er pappaen?»

De har ikke møtt på mange negative kommentarer selv, men de er vel vitende om at det finnes mennesker som mener at det ikke er normalt med to mammaer.

Aanonli skrev tidligere i sommer et blogginnlegg under tittelen «Mamma + Mamma = Nelly». Et innlegg som ble mye delt på sosiale medier.

NELLY OG MAMMAENE HENNES:  – Vi håper at når Nelly blir stor så er det ingen som spør lenger, for da skal det være helt normalt, sier mamma Therese Aanonli og Julie Aahlberg Øyan. 
NELLY OG MAMMAENE HENNES:  – Vi håper at når Nelly blir stor så er det ingen som spør lenger, for da skal det være helt normalt, sier mamma Therese Aanonli og Julie Aahlberg Øyan. 

– Det er viktig å vise fram at vi er en familie som alle andre familier, bare med to mammaer.

For det er mange som har spørsmål. De vet at det som regel ikke er vondt ment, oftest bunner det i uvitenhet.

Det er et spørsmål som ofte gjentar seg. Det er «hvem er pappaen?»

– Det vil folk vite, men Nelly har ingen pappa. Hun har jo en donor. Det syns jeg er viktig å få fram, for hun har ingen pappa. Pappa er en rolle, men den rollen er det ingen som har i hennes liv, for hun har jo to mammaer. Det er vi som er foreldrene hennes.

Barn av regnbuen

Oslo Pride er en årlig festival over ti dager som feirer skeiv kjærlighet og mangfold. Festivalen er tidligere kjent som «Homodagene» og «Skeive dager» og ble startet i 1982 av Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH). Senere ble festivalen utvidet til å også inkludere intersex-personer, men i praksis feires alle kjønnsuttrykk, seksualitet og livsstiler under regnbuens farger.

Pride-festivalen arrangeres nå av Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold (FRI) som arbeider for likestilling og mangfold, og mot diskriminering i Norge og i resten av verden. Årlig deltar over 30.000 nordmenn i den fargerike paraden i Oslo, og over 70.000 deltar på festivalen.

Paraden starter søndag klokken 13 på Grønland i Oslo og avsluttes i Pride Park med inngang i krysset Universitetsgata og Karl Johan et par timer senere. Under parolene går også tusenvis av heterofile nordmenn for å vise sin støtte til friheten og mangfoldet, og det er lang tradisjon for at både kjendiser og politikere markerer seg på festivalen.

Oslo har også vært vertsby for Europride to ganger, i 2005 og i 2014.