TA EN RUNDE: Forsikringsselskapene råder deg til å ta en runde rundt huset, alliere deg med naboen og ha lys i vinduet når du reiser på ferie.
TA EN RUNDE: Forsikringsselskapene råder deg til å ta en runde rundt huset, alliere deg med naboen og ha lys i vinduet når du reiser på ferie. Foto: Åserud, Lise

Ferietid: Dette må du huske før du reiser fra hus og hage

– En halvmeter gress funker veldig dårlig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Spania, Frankrike, USA eller et par uker på hytta? Mange av oss pakker snart kofferten for å reise på årets sommerferie.

Kalenderen viser snart juli, som betyr at mange av oss skal tilbringe uker vekk fra hus og bolig.

Alliere deg med naboen

Men før du setter deg i bilen eller på flyet bør du ta forholdsregler som gjør at det blir like hyggelig å kommer hjem igjen fra ferien.

– Huset ditt må ikke se forlatt ut! En halvmeter med gress i hagen funker veldig dårlig. Få huset til å se bebodd ut, selv om det kanskje ikke er det, sier kommunikasjonsdirektør i Gjensidige Forsikring, Øystein Thoresen til TV 2.

Å alliere seg med naboer eller andre som kanskje skal tilbringe ferien hjemme er en god idé.

– Stopp eller omadresser posten, eller få naboen til å ta den inn. Det er også smart å la naboen kaste noe av søppelet i din søppelkasse. At noen klipper gresset for deg én gang kan være til stor hjelp, sier Thoresen.

Forlatte hus og ferieglade nordmenn kan være populært blant omreisende innbruddsbander. De siste årene har det vært brukt flere ulike modus for å finne ut om folk er hjemme.

– Omreisende bander overvåker hus, gjerne boligområder og konkrete gater. De har flere triks, som å legge mynter utenfor inngangspartiet eller legge papirstrimmel i dørkarmen, sier Thoresen.

Se video: Slik sikrer du deg mot innbrudd.

Hagemøbler og grill

Har du naboer, bekjente eller familiemedlemmer som er hjemme – råder forsikringsselskapene deg til å be dem ta en tur innom.

– Det er veldig smart å få noen du kjenner til å stikke innom en gang mens du er bortreist, sier Ole Irgens, kommunikasjonssjef i Tryg.

Han mener det ikke skal mye til før tyvene faktisk velger å gå forbi ditt hus.

– Målet må være at tyvene tenker: Dette her blir stress – jeg velger et annet hus. Vær bevisst alle tingene du har utendørs, som dyre hagemøbler, grill og tilhenger, sier Irgens.

For mange kan det være utfordrende å huske alt man eier. Derfor råder han alle til å sikre seg en god oversikt før man drar på tur – dersom uhellet først er ute.

– Dokumenter hva du eier før du reiser på ferie. Ta bilder eller video, og gå gjerne fra rom til rom og film det du har av verdier, sier Irgens.

Har du ekstra verdifulle gjenstander, som blant annet kunst og bunad, er rådet å være ekstra nøye med å dokumentere det.

I dagene før du skal av gårde kan det også være smart å lage seg en liten huskeliste.

– Man skal ikke sette himmel og jord i bevegelse før man drar på ferie, men det kan være et par ting som er greit å ha kontroll på, sier Jon Berge i If Forsikring til TV 2.

Han råder folk til å stenge hovedkranen og ha ett eller flere lys på i huset.

– Det er også mulig å fjernstyre lys, både uten- og innendørs. Dette kan til og med styres via apper på telefonen, så da kan du har kontroll på ferien, sier Berge.

Ikke farlig med Facebook

Om sommeren kan været være meget ustabilt, og det kan komme svært mye nedbør på kort tid. Derfor råder Berge alle til å ta en sjekk rundt huset.

– Det kan potensielt komme mye regn, så ta en sjekk i takrenner og avløpene rundt huset. Det kan forhindre en ubehagelig overraskelse når du kommer hjem, sier han.

I løpet av ferien kan det være fristende å dele bilder og statusoppdateringer på sosiale medier. Tidligere har enkelte advart mot at det kan friste tyver til å robbe huset. Det mener Berge bare er tull.

– Dra på ferie, ta bilder og del på Facebook. Det finnes ikke et eneste eksempel på at noen er blitt utsatt for innbrudd etter en statusoppdatering på Facebook. Vi må da leve også! sier han.

Thoresen i Gjensidige er helt enig.

– Tyver skal være rimelig systematisk hvis de skal finne ut og følge folks ferievaner på Facebook. Man vet jo ikke detaljene om tidspersepektiv eller om det faktisk er andre folk hjemme. Derfor mener vi det har svært liten betydning om man deler ting på Facebook eller andre sosiale medier, sier Thoresen.