INGEN HJELP: Marit Gjellestad (33) fikk sønnen Sverre (2,5) etter å ha reist til Finland for eggdonasjon. Hun syns det er fortvilende at norske par som sliter med å få barn, kun får hjelp dersom det er mannen det er noe galt med.
INGEN HJELP: Marit Gjellestad (33) fikk sønnen Sverre (2,5) etter å ha reist til Finland for eggdonasjon. Hun syns det er fortvilende at norske par som sliter med å få barn, kun får hjelp dersom det er mannen det er noe galt med. Foto: Privat

Fikk sverre etter eggdonasjon i finland:

– Menn får hjelp. Er du kvinne og det er noe galt, får du ingenting

Marit Gjellestad (33) er fortvilet over at norske politikere ikke tar stilling til spørsmålet om eggdonasjon. Selv valgte hun å reise til Finland for å bli mor til Sverre (2,5 år).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nok en gang har regjeringen og helseminister Bent Høie (H) unnlatt å stilling til om eggdonasjon skal bli tillatt i Norge.

I forslaget til ny bioteknologilov, som ble lagt frem forrige uke, har regjeringen ikke tatt stilling til verken eggdonasjon, assistert befruktning av enslige eller innføring av tidlig ultralyd.

– Dette er vanskelige etiske problemstillinger hvor regjeringen ikke har falt ned på en endelig konklusjon, men problemstillingene er løftet frem med alle argumenter for og imot. Jeg mener at denne stortingsmeldingen vil gi et godt grunnlag for videre debatt i Stortinget, har helseminister Bent Høie (H) uttalt.

Norge er ett av få land i Europa som forbyr eggdonasjon.

For fire år siden var Marit Gjellestad (33) nødt til å ta et valg som i praksis betyr at hun trosser norsk lov.

Hun er fortvilet over at norske politikere ikke klarer å ta et valg om eggdonasjon skal bli lov for norske kvinner.

Turners syndrom

Marit er født med Turners syndrom, som blant annet gjør at man ikke utvikler eggstokkene på normal måte. Svært få kvinner som får diagnosen kan bli gravid på normal måte.

For å få barn hadde Marit og kjæresten mulighet til å adoptere eller benytte seg av eggdonasjon. Sistnevnte innebar å reise ut av landet for å sette inn et egg fra en donorkvinne.

Turners syndrom:

 • En medfødt sykdom som skyldes feil i kroppens arvemateriale.
 • Tilstanden rammer kun jenter.
 • Genfeilen fører til mangefull utvikling av eggstokkene og østrogenmangel.
 • Kjenntegn: Kortvoksthet, manglende kjønnsmodning og visse spesielle kroppstrekk.
 • Rammer ca ett barn per 2500 fødte.
 • Ingen behandling som kan helbrede.

Kilde: Norsk Helseinformatikk

– Hadde det vært mannen min det hadde vært noe galt med, så hadde vi fått all mulig hjelp her i Norge. Men når det er meg det er noe galt meg, så får vi ingen hjelp overhodet. Det er veldig sårt å tenke på, sier hun.

De siste årene har spørsmålet om eggdonasjon vært oppe en rekke ganger. Bioteknologirådet har i sin anbefaling gått inn for å tillate eggdonasjon i Norge. I nabolandet Sverige har det vært tillatt siden 2003.

Men sittende regjering, med helseminister Bent Høie (H) i spissen, har ikke villet ta stilling til spørsmålet. På Høyres siste landsmøte i mars ble også spørsmålet utsatt.

Både statsminister Erna Solberg og helseministeren argumenterte for at saken trenger bred debatt, og ytterligere diskusjon før partiet tar en avgjørelse.

Innad i partiet er det stor uenighet om det kontroversielle temaet. Regjeringspartner Fremskrittspartiet ønsker å tillate eggdonasjon. Det samme vil samarbeidspartiet Venstre. Kristelig Folkeparti sier nei.

– Det er tragisk at man skal måtte vente så lenge på å ta en avgjørelse. Jeg ble veldig skuffet da de nok en gang ikke tok noen beslutning, sier Gjellestad.

Hun føler seg stigmatisert av norske politikere.

– Er du dame og det er noe galt med deg, så vil de ikke hjelpe. Det skal ikke være mulig i Norge i 2017, sier hun.

Donoregg i Finland

For over fire år siden begynte Marit og kjæresten å stille seg spørsmålet – skulle de ha barn? Og hvordan skulle det eventuelt forsøke å få det?

Et valg om eggdonasjon innebar mye penger og reise ut av landet. For Marit var det mange ting å ta stilling til.

– Vi brukte vel nærmere ett år på å bestemme oss. Jeg var usikker på om kroppen min ville tåle en graviditet, men da legen sa det ikke var noe som sto i veien – da bestemte vi oss for å prøve, sier Marit.

Marit, som har Turners syndrom, trodde ikke hun kom til å kunne gå gravid, men ved eggdonasjon i Finland gikk drømmen i oppfyllelse. Foto: Privat
Marit, som har Turners syndrom, trodde ikke hun kom til å kunne gå gravid, men ved eggdonasjon i Finland gikk drømmen i oppfyllelse. Foto: Privat

I juni 2014 dro paret til Finland, hvor et egg fra en donor ble befruktet og satt inn i Marit. Prosessen var krevende, men gikk likevel over all forventning.

– Fordi det var meg det var noe galt med så fikk vi ingen hjelp. Vi måtte finne et land, en klinikk og stå helt alene, sier 33-åringen.

På første forsøk ble Marit gravid. For 2,5 år siden kom Sverre til verden hjemme i Sandnes. Å bli mor og kunne bære frem et barn var aldri selvsagt for Marit, og hun beskriver det som en helt fantastisk opplevelse.

– Jeg mener ikke det er en menneskerett å få barn, og man skal alltid – uansett situasjon, tenke nøye gjennom et slik valg. Å måtte gå gjennom ekstra hindre for å bli gravid, som ved eggdonasjon, gjør trolig at man tenker ekstra nøye gjennom det, sier hun.

Ingen forskjell

Venner av Marit har fått barn ved hjelp av sæddonasjon i Norge. For 33-åringen er det vanskelig å se forskjellen. Og det er vondt å se at menn får hjelp, og ikke kvinner.

– Utfordringene min sønn eventuelt møter vil jo være veldig lik barn som har blitt født etter sæddonasjon. Mor og far betyr like mye, og det vil oppleves likt, og muligens vanskelig for begge parter, at man har et annet genetisk opphav, sier Marit.

Hun har selv opplevd massiv støtte etter å ha fortalt åpent om eggdonasjonen, og hvordan Sverre kom til verden.

– Jeg tror folk flest er klare for å tillate eggdonasjon. For meg er det enkelt – Sverres genetiske mor er donoren, og jeg syns det er viktig at Sverre har muligheten til å finne ut hvem denne personen er i fremtiden. Men det er jeg som er mamma til Sverre, fordi jeg gir ham kjærlighet, omsorg og alt han trenger.

Å finne en forskjell på sæd- og eggdonor klarer hun ikke.

– De har begge en tilknytning til barnet, men det er de som oppdrar barnet som er mor og far.

Frp: – Håpløst

Leder av Helse- og sosialkomiteen på Stortinget, Kari Kjønaas Kjos (Frp) har lenge kjempet for at eggdonasjon skal bli tillatt i Norge.

– Jeg syns det er håpløst at menn i alle år har kunne få hjelp ved en sæddonor, mens kvinner ikke får hjelp, sier Kjønaas Kjos til TV 2.

Hun mener at spørsmålet om eggdonasjon burde vært avklart.

– Det er jo et flertall i Stortinget for eggdonasjon, men Høyre utsatte jo spørsmålet på sitt landsmøte. Derfor var det langt fra overraskende at forslag til ny lov var uten å ta stilling til det, sier hun.

For Kjønaas Kjos er det vanskelig å forstå hvorfor kvinner ikke skal få hjelp, når norske menn får det.

– Ved sæddonasjon vokser barna opp med en far, men får etter hvert vite at de har gener fra en annen. Jeg klarer ikke å se at det er en forskjell på det og på eggdonasjon, sier hun.

Ap: – Handler om likestilling

Også Arbeiderpartiet ønsker også at eggdonasjon skal bli tillatt i Norge.

– Det viktigste argumentet for å innføre eggdonasjon er at flere kan få hjelp til å bli foreldre ved ufrivillig barnløshet, og det vil fremme likestilling mellom kjønnene, sier Ingvild Kjerkol (Ap), som sitter i Helse- og omsorgskomiteen.

Også hun mener at mor og far betyr like mye.

– Ap stiller seg uforstående til at kvinner ikke skal få samme mulighet som menn til å motta hjelp via sæddonasjon. Argumentasjon om at biologisk mor er viktigere enn biologisk far, slik flere i Høyre fremholder, kan vi ikke stille oss bak, sier Kjerkol.

Nå sier partiet at de vil kjempe for at eggdonasjon skal bli tillatt dersom de kommer i regjering til høsten.

– Vi har oppfordret regjeringspartiene til å fristille stortingsrepresentantene sine da vi tror det er et reelt flertall for å si til eggdonasjon blant politikerne. Vi er ikke overrasket, men skuffet over at regjeringen fortsetter å trenere kvinners mulighet til å få de barna man ønsker seg ved hjelp av eggdonasjon. Hvis vi vinner valget til høsten ønsker vi å få behandlet dette tema i stortinget, sier hun.

Hensyn til barnet

Kristelig Folkeparti (KrF) er glad for at det ikke er kommet forslag til store endringer i bioteknologiloven.

– KrF mener eggdonasjon krysser grensen for hva som bør være tillatt i Norge. Det er ingen tvil om at ufrivillige barnløse sitt ønske om å få et barn er dyptliggende og sterkt, og at de vil kunne være svært gode omsorgspersoner. Men som politiske partier som skal bidra til gode rammer for samfunnet vårt, må vi tenke prinsipielt og overordnet, sier Olaug Bollestad, helsepolitisk talsperson i KrF til TV 2.

Hun mener partiet først og fremst tar hensyn til barnet.

– Jeg mener at dette ikke handler om like rettigheter for voksne og likestilling mellom kjønnene. KrF ønsker at denne debatten skal være med utgangspunkt i hva som er best for barna. Vi vil føre debatten på barns premisse, sier Bollestad.

For Marit er det ingen tvil om hva som er viktig for barnet – foreldre som gir barna kjærlig og omsorg.

– Det er jeg som gir barnet mitt kjærlighet, og det er jeg som trøster. Og det jeg er som er mor, sier hun.

Eggdonasjon:

 • Kvinner som skal motta eggdonasjon gis hormoner som stimulerer eggstokkene til å modne flere eggceller.
 • Eggceller høstes fra donor ved ultralyd-guidet nål føres inn i skjeden og stikkes gjennom skjedeveggen frem til eggstokkene.
 • Nålen føres inn i modne eggposer i eggstokkene og suges gjennom til nålen ut i et oppsamlingskammer.
 • Høstede eggceller befruktes med sæd fra partner, og ett av de befruktede embryoene settes inn i livmoren til mottaker.
 • Overtallige embryoer fryses ned og kan oppbevares til eventuelle framtidige forsøk.

Kilde: Bioteknologirådet