I HUSTRØBBEL: Tone Damli Aaberge med kjæresten Markus Foss var glade for huskjøp i 2014, men porblemene har ballet på seg. Foto: Vegard Wivestad Grøtt
I HUSTRØBBEL: Tone Damli Aaberge med kjæresten Markus Foss var glade for huskjøp i 2014, men porblemene har ballet på seg. Foto: Vegard Wivestad Grøtt

Jevnet villa med jorden – nå må Tone punge ut

Kommunen mener firmaet som rev villaen til Tone Damli og Markus Foss kjente til søknadsplikten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bærum kommune har vedtatt å gi et gebyr på 400.000 kroner for ulovlig riving av villaen til Tone Damli og Markus Foss på Blommenholm. Dette skriver avisen Budstikka.

Ifølge avisen kommer dette frem i et vedtak som kommunen har sendt til Kopperud Bygg Invest AS, som er selskapet som stod for rivingen. Kommunen skriver at det er åpenbart at selskapet kjente til søknadsplikten for riving på det tidspunktet rivingen ble utført.

Tone Damli og Markus Foss kjøpte Villa Solum i 2015, men er fortsatt langt unna en permanent adresse på Blommenholm i Bærum kommune. Tidligere i år ble det kjent at Damli og Foss rev huset fra 1924 uten tillatelse fra kommunen.

Høyt gebyr

Rivingen av eneboligen blir karakterisert som en «svært alvorlig overtredelse». Ifølge kommunen gjør allmennpreventive hensyn seg særlig sterkt gjeldende og tilsier et høyt overtredelsesgebyr.

– Bygningssjefen begrunner dette med at det nettopp kan være det uopprettelige ved å rive ulovlig, som kan motivere foretak, tiltakshavere eller andre til å rive bygning uten søknad og tillatelse. Ved å unnlate å søke om tillatelse på forhånd, vil tid og kostnader som påløper til å utforme søknad om riving og engasjere foretak som kan erklære ansvarsrett, kunne spares, skriver kommunen i sin begrunnelse.

Robert Kopperud i Kopperud Bygg Invest, som sto for rivingen, har klaget på gebyret.

– Min klient har mottatt vedtaket og vi har klaget på boten som vi mener er alt for høy. Kommunen hadde godkjent at de aller fleste elementer kunne fjernes, og det bygget som er søkt om og godkjent vil bli oppført på millimeteren, sier hans advokat, Stian Finne Lange, til VG.

HUSET:.
Villa Solum på Blommenholm ble revet i januar.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
HUSET:. Villa Solum på Blommenholm ble revet i januar. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Ikke entydig

I april ble det klart at paret risikerte å få opp mot 400.000 kroner i bot fra Bærum kommune, 200.000 kroner i gebyr for rivingen de mener ikke var godkjent, og ytterligere 200.000 kroner fordi avfallet etter rivingen kan ha vært miljøskadelig.

Bærum kommune har hevdet at Tone Damli og Markus Foss kun hadde fått tillatelse til ombygging og utvidelse av boligen – ikke riving.

Kopperud Bygg Invest AS har sagt at avgrensningen mellom rivning og total ombygging ikke var entydig i byggetillatelsen kommunen ga i november i fjor.

– Under kartleggingen av bygningens tilstand, ble det avdekket at hovedkonstruksjoner var i svært dårlig forfatning. Sikkerhetsmessige årsaker var derved medvirkende til behov for riving, skrev Tore Kopperud i svaret til kommunen.

Samtidig understreket firmaet at at alle bestemmelser ble ivaretatt under rivearbeidene. Derfor mente de at det ikke er grunnlag for ilegge gebyr.