NY SJEF: Hoffenheim-trener Julian Nagelsmann blir Håvard Nordtveits nye sjef. Han er bare tre år eldre enn nordmannen. 
NY SJEF: Hoffenheim-trener Julian Nagelsmann blir Håvard Nordtveits nye sjef. Han er bare tre år eldre enn nordmannen.  Foto: AFP PHOTO / Amelie QUERFURTH.

– Det er alderen som gjør ham unik

Julian Nagelsmann er bare 29 år og har ledet Hoffenheim til fjerdeplass i Bundesliga. Nå venter Champions League-kvalifisering for Håvard Nordtveit i hans nye klubb.

Tirsdag ble det klart at Norges landslagsstopper forlater West Ham og Premier League til fordel for tyske Hoffenheim.

Klubben, med 29 år gamle Julian Nagelsmann som hovedtrener, havnet på en imponerende fjerdeplass sist sesong. I august spiller de playoff for å komme til gruppespillet i Mesterligaen.

Nagelsmann ble tidenes yngste trener i Bundesliga da han fikk hovedansvaret for Hoffenheim i februar 2016.

Klubben lå på 17. plass da den unge treneren tok over, sju poeng fra trygg grunn. Med sju seire på de 14 resterende kampene unngikk laget nedrykk med knapp margin.

Ligner Guardiola
Trenertalentet skulle ta over for Huub Stevens i juli det året, men da Stevens måtte gi seg grunnet hjerteproblemer, ble Nagelsmann kastet i ilden.

Lagets formkurve fortsatte på høsten og inn i 2017. De tapte ikke én kamp før kalenderen viste januar.

Ved sesongslutt kunne Nagelsmann & Co. feire fjerdeplassen. Mannen fra byen Landsberg am Lech hadde ført den lille klubben ut i Europa for første gang i dens historie. I mars ble han kåret til årets trener for 2016 av det tyske fotballforbundet (DFB).

Nagelsmann blir kalt ekstraordinær, og omtales som et av de største managertalentene verden har sett på lang tid. Bare storklubbene Bayern München og Borussia Dortmund har tatt flere poeng på de 13 månedene han har styrt.

– Det er alderen som gjør ham unik. Han er en moderne trener som har tatt med seg de gode tingene fra de tyske toneangivende trenerne. Han er flink til å variere presshøyde og plassere spillerne rundt på banen. Han er litt som Pep Guardiola. Han har litt den samme måten å sette opp laget på. Han har også revitalisert noen karrièrer, noe som kan love bra for Nordtveit. Han er flink med mennesker, sier Eivind Bisgaard Sundet, som kommenterer tysk fotball for Eurosport.

– Uheldig i England
Nordtveit kommer til en veldrevet og liten klubb, som Bisgaard Sundet mener må forsterke ytterligere om de skal hevde seg i Europa.

– De trenger en breiere stall. Tyske klubber har en tendens til å få problemer når de skal ut i Europa hvis de ikke har vært der på en stund. Uten spill i Europa trengs ikke en like stor stall som for eksempel i England og Premier League.

– Tror du Nordtveit vil passe bra inn i Nagelsmanns system?

– Han har en høy stjerne i Tyskland etter perioden i Borussia Mönchengladbach, og de trenger spillere. Nordtveit var en viktig brikke da Gladbach var i Europa. Han fikk mange kamper, og gjorde alltid en god jobb. Det er også et behov i Hoffenheim. Nagelsmann er opptatt av motstanderne og å forhindre rom. Nordtveit er anvendelig. En slik spiller er fin å ha dersom man ønsker å forandre ting underveis. Og så har de uttalt at han er en type de vil ha i garderoben. Han snakker tysk og kan lett integreres i gruppen. Hoffenheim er opptatt av forarbeid, og har truffet med mange spillerkjøp.

– Hvorfor passer han bedre i Bundesliga enn i Premier League?

– Jeg skjønner ikke helt hvorfor. Han har god duellkraft. Det har kanskje noe med at han var uheldig i England. For jeg ser ikke den store forskjellen. Da han var i Tyskland hadde han høy stjerne og selvtillit. Det har nok noe med at du føler deg ønsket og verdsatt, sier Bisgaard Sundet, som ikke tror nordmannen kommer til å bli rendyrket som midtstopper i sin nye klubb.

– Han er ideell
Nordtveit har skrevet under på en kontrakt som strekker seg til 30. juni 2022, med klubben som Tarik Elyounoussi spilte for fra 2013 til 2016. TSG 1899 Hoffenheim er fra den lille byen Sinsheim sørvest i Tyskland.

– Han har en flott personlighet og erfaring fra Bundesliga. Samtidig hadde spilleren et stort ønske om nye utfordringer, sier Nagelsmann selv om Nordtveit-overgangen, til klubbens hjemmeside.

– Signeringen av Håvard gir spillet vårt flere dimensjoner. Han er ideell i rollen som en midtstopper i både en trebackslinje eller med fire mann i forsvaret. Han kan også spille defensiv midtbanespiller, sier Nordtveits tre år eldre trener.

Håvard Nordtveit fyller for øvrig 27 år 21. juni, mens Nagelsmann har bursdag 23. neste måned.

Kilder: Bundesliga.com, altomfotball.no og Wikipedia.