I SKATTETRØBBEL: Lionel Messi, Cristiano Ronaldo og Neymar.
I SKATTETRØBBEL: Lionel Messi, Cristiano Ronaldo og Neymar.

Derfor sendte «Beckham-loven» fotballstjernene ut i alvorlig skattetrøbbel

Skrotingen av den såkalte «Beckham»-loven i 2010 fikk myndighetene til å trappe opp jakten på fotballstjernenes skjulte formuer.

José Mourinho er den siste profilen som nå etterforskes av spanske myndigheter for skattesvindel.

Portugiseren under etterforskning for å ha unndratt så mye som rundt 35 millioner kroner i tiden mellom 2011 og 2012.

Tidligere har som kjent fotballstjerner som Lionel Messi, Cristiano Ronaldo og Neymar blitt etterforsket for skattesnusk.

Bakgrunnen for at spanske myndigheter nå har trappet opp jakten på fotballprofilenes skjulte formuer er skrotingen av den såkalte «Beckham-loven» i 2010, skriver BBC.

«Beckham-loven» ga stjernene lavere skatt
For kort tid etter at fotballikonet David Beckham skrev under for Real Madrid i 2003 ble en ny og spesiell skattelov innført i Spania for å trekke til seg de største stjernene og artistene fra flere sektorer til nasjonen.

EGEN LOV: En ny skattelov innført i 2003 ble kalt Beckham-loven etter David Beckham, siden fotballstjernen fikk nye godt av den.
EGEN LOV: En ny skattelov innført i 2003 ble kalt Beckham-loven etter David Beckham, siden fotballstjernen fikk nye godt av den. Foto: Paul White

Den nye loven sa at fotballstjerner og artister fra andre sektorer kun måtte betale en artistskatt på 24 prosent av sin totale inntekt, inkludert såkalte «image-rettigheter». Det var nær halvparten av hva en vanlig lønnstaker i Spania måtte betale i gjennomsnittlig inntektsskatt.

Loven fikk raskt kallenavnet «Beckham»-loven, fordi David Beckham var den første fotballstjernen som kunne nyte godt av den nye skatteloven og altså kun måtte betale 24 prosent i skatt av sine samlede inntekter.

Skrotet etter massive protester
Men etter heftige protester og rop om en urettferdig skattepolitikk ble den såkalte «Beckham»-loven som tidligere nevnt skrotet i 2010 for personer med en inntekt på over 5,5 millioner kroner per år fra sin arbeidsgiver.

Ifølge BBC førte dette til at både fotballstjerner, artister og personer fra næringslivet begynte å plassere deler av sine inntekter i såkalte skatteparadis. Dette gikk selvsagt ikke upåaktet hen hos spanske skattemyndigheter.

De iverksatte en stor etterforskning for å finne personene med skjulte formuer i utlandet. Ikke uventet gikk myndighetene først og fremst etter de mest kjente personene, og Lionel Messi, Neymar, Cristiano Ronaldo og José Mourinho var altså blant fotballprofilene som fikk rettet søkelyset mot seg.

– Linjen mellom unngåelse og unnvikelse er veldig liten i disse tilfellene. De siste årene har Spanias skattemyndigheter intensivert etterforskningen blant fotballspillere og deres firmaer, og har undersøkt om de har større inntekter enn det de faktisk oppgir, forklarer Carlos Cruzado, som er direktør for skattemyndighetene i Spania, til BBC.

– Mistenkens for å bruke det samme systemet
Den Madrid-baserte journalisten James Badcock har fulgt skattesaken som involverer fotballstjernene i Spania tett de siste årene.

Han forteller at myndighetene mistenker at alle bruker det samme systemet for å snyte på skatten.

– Cristiano Ronaldo og José Mourinho er begge klientene til fotballagenten Jorge Mendes. Andre Mendes-klienterer som det er rettet mistanker om skattesvindel mot mens de spilte i La Liga inkluderer Ricardo Carvalho, Ángel Di Maria og Radamel Falcao, forklarer han til BBC.

– Alle mistenkes for å benytte seg av det samme systemet. Inntekter etter såkalte image-rettigheter, eller kommersielle rettigheter, plasseres til selskaper som har base og er registrert på De britiske Jomfruøyer eller Panama, for så å føres tilbake til klientene, fortsetter han.

Mendes har imidlertid avvist at han hjelper sine klienter med å snyte på skatten eller gjemme penger i såkalte skatteparadis.

– Vi har overhodet ikke sendt direktiver med den hensikt å gi økonomiske eller skattemessige fordeler for våre klienter, uttalte agentens firma Gestifute forrige uke.

– Ronaldo risikerer sju år i fengsel
Lionel Messi og faren Jorge ble som kjent tidligere i år idømt 21 måneders fengsel for skattesvik.

Argentinerne slapp imidlertid å sone dommen, fordi den er under to år og ingen av dem har noe kriminelt rulleblad fra før. Det samme vil gjelde om Neymar blir funnet skyldig.

BBC skriver imidlertid at det ikke er sikkert at Cristiano Ronaldo slipper fengsel om Real Madrid-stjernen blir funnet skyldig i skatteunndragelse av 140 millioner kroner.

Tre av de fire tilfellene i påtalemyndighetenes tiltalepunkter mot Ronaldo beskrives som mer alvorlig enn tilfellet rundt Lionel Messi.

Dersom Ronaldo blir funnet skyldig i tre av punktene i tiltalen kan han måtte sone to år i fengsel. Om Ronaldo blir funnet skyldig i alle fire tiltalepunktene kan Ronaldo risikere å måtte sone i hele sju år i fengsel i Spania, ifølge BBC.

Om Ronaldo innrømmer skyld og betaler det han skal ha unndratt i skatt i rettssaken som er berammet 31. juli, kan han imidlertid slippe langt billigere unna. Da vil superstjernen mest sannsynlig få en betinget dom siden han i likhet med Messi ikke har noe kriminelt rulleblad fra før.

De mest profilerte fotballstjernene og profilene som er blitt beskyldt for skattesnusk i Spania:

  • Barcelona-stjernen Lionel Messi fikk betinget fengselsdom på 21 måneder og ble dømt til å betale en bot på 19 millioner kroner. Faren Jorge, som var økonomisk ansvarlig for Messi, ble også dømt.
  • Barcelonas forsvarsspiller Javier Mascherano – også han fra Argentina - sa seg skyldig i skattesvindel og fikk ett års betinget fengelsstraff.
  • Barcelonas og Brasils stjernespiss Neymar etterforskes for skatteunndragelse i forbindelse med overgangen til spansk fotball i 2013. Spanske myndigheter mener Barcelona betalte langt mer enn oppgitt for Neymar, og at en stor sum gikk rett i lommen til Neymar og hans foreldre og plassert i et utenlandsk skatteparadis. Denne saken er en pågående etterforskning.
  • Tidligere Barcelona-president Sandro Rosell ble arrestert i mai, mistenkt for hvitvasking av penger. Det er uklart når saken kommer opp for retten.
  • Spanske skattemyndigheter mener ifølge El Mundo at Ronaldo skal ha unnlatt å betale 14,7 millioner euro (140 millioner kroner) i skatt i perioden mellom 2011 og 2014. AFP får også bekreftet fra offisielt hold at påtalemyndigheten har levert inn søksmål der det hevdes at Real Madrid-spilleren har drevet med skattesvik.
  • Spanske myndigheter har satt i gang etterforskning etter Jose Mourinhos tid som manager i Real Madrid. Myndighetene anklager Mourinho for å ha unndratt om lag 3,3 millioner euro i skatt i 2011 og 2012. Det tilsvarer i overkant av 30 millioner norske kroner.

Kilder: BBC, The Guardian, Der Spiegel, Marca