PENGER: Sepp Blatter ble utestengt fra fotballen på grunn av en ulovlig pengeutbetaling. 
PENGER: Sepp Blatter ble utestengt fra fotballen på grunn av en ulovlig pengeutbetaling.  Foto: Fabrice Coffrini

Sepp Blatter snakker ut: – De ville gi meg Nobels fredspris

Den tidligere FIFA-presidenten hevder at han var en kandidat til Nobel-prisen. Samtidig langer han ut mot varslerne som felte ham.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sepp Blatter måtte som kjent gå av som FIFA-president i 2015 etter å ha brutt fotballens etiske regelverk da han utbetalte 17 millioner kroner til tidligere UEFA-president Michel Platini.

I likhet med Platini er Blatter fremdeles utestengt fra all fotball.

I et dybdeintervju med Guardian-journalisten David Conn forteller den tidligere presidenten litt om hva som skjedde under hans siste tid i FIFA.

Blatter avviser alle anklager og mener at han ble utpekt som en syndebukk av omverdenen. Noe av grunnen til hans store fall mener han ligger på sine sveitsiske landsmenn:

– Du skal ikke være for suksessfull i Sveits, det liker man ikke. Jeg har et bedre rykte i de fleste andre land enn jeg har her, sa han til Guardian.

Blatter forteller også om hvordan han klarte å komme seg helt til topps på FIFA-stigen.

– Jeg er en arbeidsnarkoman. Da jeg var i Zurich var jeg på kontoret klokken syv om morgenen. Det var ikke nødvendig, men det var et prinsipp. Og jeg var den siste som forlot kontoret. Det ga meg en fordel. Dette er viktig; det var min metode, sa Blatter.

Nobel-prisen

I intervjuet med Guardian hevder Blatter også at han var en aktuell kandidat for Nobels fredspris, men at han ikke ønsket den, noe som nok vil overraske mange.

– Vi hadde møter med Nobels fredspris' organisasjon. Jeg var der, og det jeg spurte om, virkelig spurte, var at de skulle gi fredsprisen til fotball, ikke til en enkelt mann. Det er organisasjonen, for FIFA.

Et ikke-navngitt høytstående medlem av FIFA som Guardian har pratet med, forteller at Sepp Blatters fall fra toppen var det største antiklimakset man kunne tenke seg.

– Der var han som 79-åring, etter å ha stått imot alle angrep. Han trodde han skulle toppe det hele med å få kloa i Nobel-prisen da alt i stedet ble tatt fra ham.

Ingen angrende synder

Sepp Blatter fremstår ikke som en angrende synder i intervjuet med Guardian, og han benekter alle anklager.

Han sier også at han ikke har noe til overs for varslere, og han går så langt som å kritisere den russiske friidrettsutøveren Julia Stepanova.

Hun var en av de viktigste bidragsyterne i avsløre den statsorganiserte dopingen i hjemlandet. 68 friidrettsutøvere ble opprinnelig utestengt, men Stepanova var en av to som skulle få delta under IOC-flagget. Etter at Den olympiske komité (IOC) valgte å utestenge alle russere som har sonet en dopingdom, måtte også hun bli igjen hjemme.

Det mener Blatter var en rett beslutning.

– Om ikke lenge vil varslere få lov til å delta overalt. Bare fordi du er en varsler. Det er heller ikke korrekt. På skolen, hvis det var noen som sladret til læreren, da... avslutter den tidligere presidenten megetsigende.