Foreldrene har kommet med en uttalelse som er gjengitt av ABC News og en rekke andre nyhetsmedier.

– Klokken 14:20 i dag døde Otto med sin nærmeste familie rundt seg, skriver de.

– Med den grufulle mishandlingen han ble utsatt for i Nord-Koreas hender, kunne ikke utfallet blitt annerledes, legger de til.

Stjal en plakat

I fjor ble Otto Warmbier dømt til 15 års straffearbeid for å ha stjålet en propagandaplakat i Pyongyang i Nord-Korea.

Arrestasjonen fant sted på flyplassen i landets hovedstad. Pågripelsen skjedde etter at at politiet hadde observert tyveriet på en overvåkningsvideo.

For en drøy uke siden ble han løslatt fra fengsel og fraktet til en amerikansk militærbase i Sapporo. Warmbier kom hjem til Cincinnati sent om kvelden den 13. juni.

Omfattende hjerneskade

Da Warmbier kom hjem, var uten språk. Han responderte heller ikke når noen snakket til ham, opplyser familien.

Studenten skal ha ligget i koma i omkring et år, men var våken da han kom hjem.

Leger ved sykehuset i Cincinnati har uttalt at 22-åringen hadde pådratt seg omfattende og alvorlige hjerneskader.

– Denne formen for hjerneskade er vanligvis sett som et resultat av hjertestans, der blodtilførselen til hjernen er utilstrekkelig for en periode, noe som fører til at hjernevev dør, sier Daniel Kanter, en ekspert på nevrologi, til CNN.

Takker sykehuset

Nord-Korea har hevdet at sønnen falt i koma som følge av botulisme og en sovepille. Denne forklaringen fester ikke familien lit til.

– Selv om man tror på at botulisme og en sovepille forårsaker koma - noe vi ikke gjør - finnes det ingen unnskyldning, for en hvilken som helst sivilisert stat, for å ha holdt hans tilstand hemmelig og for å ha nektet ham den ypperste behandling for så lang tid, sa Ottos far på en pressekonferanse, skriver CNN.

Familien retter en takk til legene ved sykehuset i Cincinnati som gjorde alt de kunne.

– I en stund som denne er det lett å tenke på alt vi har mistet, men vi velger å fokusere på tiden vi fikk med denne bemerkelsesverdige personen, skriver familien i uttalelsen.