MØTTE BRANN-OFRENE I LONDON: Prins William på vei inn på senteret der ofrene for storbrannen i London har fått midlertidig husvær.
MØTTE BRANN-OFRENE I LONDON: Prins William på vei inn på senteret der ofrene for storbrannen i London har fått midlertidig husvær. Foto: REUTERS/Hannah McKay

Prins William gjorde som Diana – brøt de kongelige reglene

Prins William brøt alle kongelige regler i møte med de overlevende fra London-brannen.

Fredag besøkte prins William (34) de overlevende etter den voldsomme brannen som tok minst 79 liv i London forrige onsdag.

Besøket på krisesenteret har fått stor interesse i utenlandske medier, ettersom prinsen brøt med den kongelige protokollen under møtet.

Klemte ofrene

I motsetning til bestemoren, dronning Elizabeth, klemte nemlig William ofrene han møtte. Bilder av prinsen i omfavnelse med en av kvinnene som overlevde brannen, har spredd seg på nettet.

– Det er ikke ofte vi ser de britiske kongelige gi klemmer til folk de møter når de er ute og representerer. William synes sikkert som de fleste andre at ofrene for denne tragedien må ha gjennomgått noe spesielt grusomt – og at de derfor fortjener en ekstra trøst, sier TV 2s kongehusekspert, Kjell Arne Totland.

Et innlegg delt av Mo Congress (@congy99)

Skal ikke ha fysisk kontakt

Ifølge britiske tradisjoner og kutyme, skal ikke vanlige folk ta på eller klemme de kongelige. Den eneste fysiske kontakten man skal ha med en kongelig, er en korrekt håndhilsen.

De tradisjonelle reglene har vært oppe flere ganger før – blant annet da basketball-stjernen LeBron James la en hånd på skulderen til hertuginne Kate i 2014, og da daværende president Barack Obama holdt en tale til dronning Elisabeth på feil tidspunkt i 2011.

OPS DA. LEBRON: Basketball-stjernen fulgte ikke kutymen da han la en hånd på hertuginne Kate i 2014. Foto: AP
OPS DA. LEBRON: Basketball-stjernen fulgte ikke kutymen da han la en hånd på hertuginne Kate i 2014. Foto: AP

– Helt siden middelalderen har de kongelige blitt sett på som utpekt av Gud, så de har blitt sett på som guder. De har derfor krevet å bli behandlet som guder, har den britiske historikeren Kate Williams forklart til BBC.

Det britiske kongehuset selv, opplyser på sine sider at det ikke lenger er noen påbudte regler for møte med de kongelige, men de oppgir likevel en rekke tradisjonelle regler: Blant annet hvordan man skal hilse på dronningen, og at man skal omtale henne som «Deres majestet» og «Ma'am».

Går i Dianas fotspor

Det er kun i møte med små barn at vi tidligere har sett den britiske kongefamilien i hjertelige omfavnelser. Én som har skilt seg ut, er imidlertid prinsesse Diana. Hun hadde for vane å dele ut klemmer til de hun møtte.

– William går i Dianas fotspor – hun var jo kjent for å klemme folk hun ville gi trøst, sier Kjell Arne Totland.

Ikke strengt i Norge

Her i Norge har vi ikke de samme reglene som i Storbritannia, selv om vi også har føringer fra gamle dager.

– Det er ingen regler for hvem de kongelige kan klemme i Norge, men er godt tips er nok å vinne tremila i Kollen først, sier kommunikasjonsjef ved Slottet, Marianne Hagen.

– Det er helt frivillig hvordan man hilser på de kongelige. Det vanligste er nok å bukke eller neie og si «God dag, Deres Majestet» eller «God dag, Deres Kongelige Høyhet», hvis det er Kronprinsen eller Kronprinsessen.Det er en hyggelig og respektfull måte å hilse dem på. Men andre sier også enkelt og greit «hei!», sier Hagen videre.

LATTERMILD SITUASJON: Mens lokalbeboende Stine Berg hilser på kongen med et korrekt håndtrykk, ble det mye latter da Arne Strøm Tingstad «tok» en klem fra dronningen. I bakgrunn står Fosnes sin daværende ordfører Kristen Dille og ler av det hele. Foto: Gorm Kallestad /NTB Scanpix
LATTERMILD SITUASJON: Mens lokalbeboende Stine Berg hilser på kongen med et korrekt håndtrykk, ble det mye latter da Arne Strøm Tingstad «tok» en klem fra dronningen. I bakgrunn står Fosnes sin daværende ordfører Kristen Dille og ler av det hele. Foto: Gorm Kallestad /NTB Scanpix

Kjell Arne Totland forteller at kongelige klemmer er langt vanligere her i Norge.

– Det er ikke dagligdags med klemmer her hjemme heller, men vi har opplevd en rekke ganger at de har gitt trøstende klemmer, særlig kongefamiliens kvinner. Jeg tenker spesielt på da kongefamilien besøkte overlevende fra Utøya dagen etter tragedien 22. juli 2011, sier Kjell Arne Totland.