I nesten tre timer hadde den dobbetdrapssiktede 16 år gamle Kristiansand-gutten forklart i detalj om hvordan han 5. desember 2016 knivstakk og drepte tenåringen Jakob og familiekvinnen Tone Ilebekk før han fikk spørsmål om hva han nå tenker om det han har gjort.

Like rolig som han forklarte om sine drapstanker og selve drapshandlingene, svarte han at han angrer på det han har gjort.

– Jeg synes ikke det var et lurt valg å ta, og jeg angrer på det jeg gjorde, sier tenåringen.

– Jeg angrer ikke bare for min del, men for alle som har blitt rammet av dette, svarte han på aktors spørsmål.

– Hvorfor angrer du?

– For min del så går jeg jo glipp av en stor del av livet mitt ved å være i fengsel, men den smerten de pårørende kan ha opplevd er også ganske kjip å vite at man har utsatt dem for, sa den tiltalte.

Overrasket over oppmerksomhet

Da bistandsadvokat Tone Karlsen Westbye, som representerer Tone Ilebekks etterlatte, konfronterte ham med at han i avhør hadde sagt at drapene ikke var noen «Big deal» fordi han «bare hadde drept to mennesker», svarte han:

– Det var teit sagt.

– Er du overrasket over at saken skaper så mye oppmerksomhet?

– Ja egentlig.

– Syns du det er en stor sak?

– Ja. Eller, i Kristiansand i allefall, svarer den tiltalte.

Uttalelsen vekker hoderisting hos flere av de etterlatte som sitter bare få meter fra den drapstiltalte 16-åringen.

Forklarte om kniv-interesse

Tidligere på dagen fortalte den tiltalte gutten om at han hadde tenkt på å drepe 14-åringen, og også uttalt dette ønsket overfor flere kamerater. Den skjebnesvangre dagen, pakket han med seg en kniv han selv beskriver som en butterfly-kniv, et våpen, før han gikk på skolen.

Kniven ble senere på dagen drapsvåpenet.

– Jeg liker generelt kniver, forklarte tenåringen.

Jakobs far: – Veldig tungt

Alle detaljer rundt drapene blir presentert i retten, og for de etterlatte er det en påkjenning å høre på hva tiltalte forklarer.

– Dette er veldig tungt. Det er tøft å sitte å høre på, sier Jakobs far til TV 2.

Da bilder fra åstedet ble vist frem på storskjerm valgte noen å ikke se på, og da bildet av kniven som kostet to mennesker livet ble vist frem, ble det for mye for 14-åringens mor.

Gråtkvalt forlot hun rettssal 1 i Kristiansand tingrett.

Les referat fra første del av tiltaltes forklaring her.

Aktor i saken, statsadvokat Jan Tallaksen, fortsatte etter en lengre pause fredag med å stille den tiltalte tenåringen spørsmål om hans interesser, blant annet om hva han søker etter på internett.

Som TV 2 tidligere har fortalt, fant politiet 1721 nettsøk som blant annet omhandlet seriemordere, terror, Baneheia-saken og Anders Behring Breivik.

– Jeg har hatt perioder der jeg har surfet en del på seriedrapsmenn, bekrefter tiltalte.

– Hvorfor søkte du på seriedrapsmenn, spurte Tallaksen.

– Det var en periode jeg hadde lyst til å bli psykolog og da begynte jeg å se på visse personer, og hvordan hjernene til slike personer fungerer.

Kopierte Breivik-hilsen

Han bekrefter at han også har hatt en spesiell interesse for Anders Behring Breivik, men avviste i retten at han hadde sympati for terroristen. Han forteller at han likevel, på tull, brukte en hilsen som terroristen brukte under en av rettssakene.

– Det var en vennehilsen, sier gutten.

16-åringen forteller at bakgrunnen for at han var veldig sint på 14 år gamle Jakob Hassan, var at han mente han flere ganger hadde lurt ham i forbindelse med 600 kroner Hassan skyldte ham.

– Han stjal penger og tok fra meg æren, sa tiltalte da.

Les referat fra første del av tiltaltes forklaring her.

Det er satt av tre dager til behandlingen av drapssaken i Kristiansand tingrett.

Forsvarer Svein Kjetil Stallemo skal ikke føre noen vitner i løpet av de fire dagene rettssaken skal pågå. Han bekrefter at hans klient har vært gjennom omfattende og brede undersøkelser med tanke på tilregnelighet og risiko for ny voldsatferd.

– Konklusjonen på dette er at han er tilregnelig, og at det skal være lav risiko for ny voldsatferd, sier Stallemo til NRK.