16. mai i år holdt gikk det fryktelig galt for et lite barn som badet ubevoktet på et svømmesenter i Kina.

Daily Mail skriver at gutten lekte på svømmesenteret Leyou Baobei i Zhaoyuan City, da baderingen hans snudde seg.

Leyou Baobei kan oversettes til «Den glade, svømmende babyen».

Gutten, som ser ut til være to eller tre år gammel, havner med hodet under vann – uten sjanse til å komme seg opp igjen.

Kjemper for livet

I videoen du ser over, ser man gutten kjempe for livet med beina i været, uten at noen får med seg det som skjer.

Han spreller og spreller, og man kan se at han blir svakere og svakere.

Det tar 72 sekunder fra gutten havner under vann, til det som skal være en ansatt på svømmesenteret som kommer løpende til.

Hun drar gutten opp fra vannet og legger ham på en benk, og en kollega kommer styrtende til.

Det kinesiske nettstedet Netease skriver at ansatte ved Leyou Baobei bekrefter at ulykken fant sted, og at gutten ble fraktet til sykehus like etter.

Han skal ha kommet fra ulykken uten varige mén.

Råd ved drukning

I Norge har de fleste svømmehaller og badeland en regel om at barn under 10 år ikke skal bade uten oppsyn av voksne.

TV 2 skrev tidligere denne måneden at det i mai var flere alvorlige drukningsulykker der barn var nær ved å drukne i norske bassenger.

Sykehuset i Kristiansand fikk inn to av disse tilfellene.

Overlege ved barne- og ungdomsavdelingen ved sykehuset i Kristiansand, Ole Bjørn Kittang, sa at det var helt avgjørende med hjerte- og lungeredning på stedet.

– Det viktige er at jo raskere man kommer til med hjelp, jo raskere man får luft inn i de som druknet, og jo raskere man får i gang sirkulasjon, jo større sannsynlighet er det for at det går bra.

Han oppfordret til tre ting:

– Lær deg HLR, tren på det, og ikke vær redd for å gjøre noe. Det er ikke farlig å gjøre noe, det er farlig å ikke gjøre noe. Man skal ikke være redd for at man gjør noe galt.

I alle tilfellene i mai var barna livløse da gjenopplivingen startet. Overlegen sa at det er viktig å ikke gi opp.

– Nei, ikke gi opp! Man skal holde på helt til profesjonelle kommer. Også i de tilfellene der det ikke er puls og pust. Jo raskere man kommer i gang, jo større sjanse er det for at det går bra.

– De roper ikke på hjelp

Sjefen på Østfoldbadet, David Koht-Norbye har vært med på å utvikle «norm for sikkerhet», som en samlet bransje står bak.

Han ber folk være klar over at bassengene ikke kan ta det fulle ansvaret for barn, og minner om at det er 10-års aldersgrense for å bade uten oppsyn av voksne.

Han ber også besøkende om å være årvåkne, og kikke på bunnen.

– Det er en utbredt misforståelse at folk som er nær ved å drukne, roper om hjelp. Slik er det ikke. De kommer ikke opp for å trekke pusten, og forsvinner til bunnen, sier han.

Slik kan du redde livet til en livløs person: