NYE REGLER? IFAB har sluppet et dokument med forslag om en rekke nye regler som vil endre fotballen drastisk.
NYE REGLER? IFAB har sluppet et dokument med forslag om en rekke nye regler som vil endre fotballen drastisk. Foto: Mal Fairclough

Slik vil de endre fotballen radikalt: – En stille revolusjon for å gjøre fotballen bedre

Organisasjonen som bestemmer fotballreglene, IFAB (International Football Association Board), vurderer å innføre en rekke endringer. Blant annet vil de redusere spilletiden fra 90 til 60 minutter.

Den organiserte fotballen oppstod en gang på midten av 1800-tallet på de britiske øyer.

I 1886 ble IFAB (International Football Association Board) opprettet for å avgjøre reglene. Det var de nasjonale forbundene i Wales, Nord-Irland, Skottland og England som stod bak IFAB, ifølge Expressen.

Etter at Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) ble stiftet i 1904 har de fulgt reglene som IFAB har bestemt, skriver The Times.

– En stille revolusjon
Alle nasjonale fotballforbund har rett til å komme med sine forslag og innspill om endringer til IFAB, som samles for å vurdere mulige regelendringer to ganger per år.

Nå har organisasjonen sluppet et nytt dokument med en rekke radikale og revolusjonerende forslag til endringer i fotballreglene.

IFABs direktør, David Ellery, er klar over at forslagene til endringer i fotballsporten er drastiske.

– Det er et radikalt dokument. Du kan si det er en stille revolusjon for å gjøre fotballen bedre, sier Ellery til The Times, og fortsetter:

– Mitt utgangspunkt var å se på reglene og vurdere hvorfor de ble brukt. Og om de ikke var gode nok så kunne det være bra for sporten å endre dem, fortsetter han.

Vil ta tid å teste ut og innføre
Forslagene til de nye fotballreglene, som du kan lese nederst i denne artikkelen, vil nok neppe tre i kraft før om flere år.

IFAB testet ut videodømming i U20-VM som England nylig vant, og selv om reglene fikk gode tilbakemeldinger, vil det ta tid før de implementeres i internasjonal fotball permanent.

– Det kommer til å drøye i minst ni måneder før noen av forslagene implementeres. IFAB må først avgjøre om å teste noen av forslagene til nye regler ved vår neste årlige møte, poengterer Ellery.

Her er noen av forslagene til de drastiske endringene som kommer frem i dokumentet lekket til The Times:

  • Spillere kan slå frispark til seg selv
  • Innspark kan ikke forlate straffeområdet
  • Frispark kan slås mens ballen ruller
  • Det skal dømmes scoring om en spiller blir dømt for hands på mållinjen
  • Dommeren får kun blåse av en kamp om ballen er ute av spill (dødball)
  • Straffespark til motstanderlaget om keeperen tar opp ballen med hendene ved tilbakespill fra spiller på eget lag
  • Etter et misset straffespark blir det dømt utspill fra keeper, uansett om keeperen redder eller ballen går utenfor
  • Dommeren stopper klokken hver gang ballen er ute av spill (effektiv tid som i ishockey) og kamptiden reduseres fra 90 til 60 minutter