Anna Holmlund kjemper seg tilbake etter ulykken.
Anna Holmlund kjemper seg tilbake etter ulykken. Foto: Sergei Grits

– Er jeg verdens beste skicrosskjører?

Den svenske skicrosstjernen Anna Holmlund har snakket med mediene for første gang etter den alvorlige ulykken før jul.

29-åringen pådro seg alvorlige hjerneskader under et stygt fall på trening i italienske Innichen i desember i fjor. Hun var lenge bevisstløs etter uhellet, og en stund var det uklart om Holmlund ville våkne igjen.

I mai ble det kjent at hun hadde kviknet til fra koma og kunne kommunisere i korte setninger.

Nå har Holmlund flyttet hjem til Sundsvall igjen. I et intervju med Dagens Nyheter svarte hun følgende på spørsmål om hva hun vil trene på:

– Hoppe. Løpe. Senere.

Holmlund har kommet seg lenger enn hva man kan forvente etter en hjerneskade på nivå tre. Nivå fire betyr at man er hjernedød.

– Legene sier at det ikke burde vært mulig å komme seg så langt som hun allerede har gjort. Er det noen som skal klare det, så er det Anna, sier pappa Lars.

– Hjernen holder på å reparere seg. Vi har ikke gitt opp håpet om at det skal bli ytterligere forbedringer, sier mamma Margaretha.

Av egne minner fra karrieren er det ikke mye Holmlund husker. Da hun fikk se en tegning av seg selv som verdens beste skicrosskjører, spurte hun moren følgende:

– Er jeg verdens beste skicrosskjører?

Holmlunds nye leilighet i Sundsvall ligger i umiddelbar nærhet til den behandlings- og rehabiliteringshjelp som hun trenger. Den er tilpasset pleien og treningen som står på Holmlunds program framover.

(©NTB)