Gjør narr av Dæhlie etter klaging på formueskatt

Skilegenden og multimillionæren skulle snakke om hvorfor næringslivet har dårlig omdømme.

Det var på et frokostmøte arrangert av tankesmien Civita at Dæhlie valgte å kritisere formueskatten.

Møtet skulle handle om hvorfor næringslivet har dårlig omdømme, men da Dæhlie fikk ordet uttrykte han tydelig frustrasjon over formueskatten han som suksessfull næringslivsmann har blitt godt kjent med.

Ifølge VG, som omtalte saken først, har Dæhlie nær 350 millioner i formue, og betaler derfor 3 millioner kroner i formueskatt hvert år.

Foran de frammøtte sa han at han er overrasket over den «medaljen» han fikk da han fikk suksess i næringslivet.

For mens han var vant til å bli premiert med gullmedalje og komme på podie når han hadde suksess i skisporet, ble han i næringslivet premiert med en skatt.

– Det er en uforståelig ting for meg at jeg må stå opp om morgenen og vite at jeg skal betale 10.000 kroner den dagen i formueskatt. Det er ganske tungt, sier han.

Se Dæhlie snakke om formueskatten i videovinduet øverst.

Utgiften på 3 millioner i formueskatt årlig, fører til at han må ta ut 6 millioner kroner fra selskapet for å betale regningen. Det opplever han som urimelig, skriver VG.

– Jeg betaler min normale skatt både privat og gjennom mine selskaper med glede, men med ett stort unntak, og det er formueskatten som en får i fleisen når en lykkes i næringslivet, forklarte han.

Dæhlies innlegg på frokostmøtet har engasjert mange. Det koker på Twitter og Facebook etter at utspillene ble kjent.

«Tenk at Dæhlie gikk fra å være en idrettshelt til en drittfyr på ett møte hos Civita», skriver en som kaller seg Urkrafta, på Twitter.

Nyhetssjef i Klassekampen Mimir Kristjansson har sett et annet poeng med Dæhlies skattebelastning.

Han skriver «Dæhlie hevder han betaler sin «normale skatt» med glede. Og står oppført med 0 - NULL - i inntekt i skattelistene. «Normal skatt my ass».

Les Dæhlies eget svar på oppstyret.

«Tenn lys»

Andre sier de gjerne kan overta skikongens formue hvis det er så belastende å ha 350 millioner kroner i formue. Brukeren «ren samvittighet» spør:

«Har noen en oversikt over hvor mye Bjørn Dæhlie fikk i støtte fra Olympiatoppen, midler fra det samme fellesskapet han ikke vil bidra til?»

«KSteigen» skriver «La oss tenne et lys for Dæhlie dere. Jeg kan nesten ikke tenke meg en verre skjebne. Våre glemte helter: forretningsmennene!»

– Demokratisk problem

Kristin Clemet er leder i Civita, og mener ironien er komplett når dette er debatten som kommer i etterkant av møtet som handler om næringslivets omdømme.

– Det er helt urimelig. Det blir jo et demokratisk problem når en kort omtale av formueskatten blir møtt på denne måten, sier hun til TV 2.

Hun mener dette illustrerer noe av problemet med næringslivets omdømme – at folk ikke skjønner hva som er realitetene.

– Forstår de som kommenterer dette, at dette ikke er penger han har under hodeputa, men at det er verdier i bedriftene han eier og eventuelt driver? Det han er imot er jo formueskatt på såkalt arbeidende kapital, det vil si penger som gjerne skulle blitt brukt til videre investering i bedriftene, forklarer Clemet.

Hun mener hetsen i sosiale medier, om et tema nesten hele næringslivet er enige om, vil gjøre det enda vanskeligere å få næringslivsledere i tale.

– Dette gjentar seg gang etter gang. Det er virkelig et tankekors, sier hun.

Stor risiko

Dæhlie var på møtet også opptatt av at næringslivsledere tar stor risiko når de forsøker å skape nye arbeidsplasser. Han sier at overgangen til næringslivet var krevende, og at det er et poeng som er underkommunisert i offentligheten.

Civita er en partipolitisk uavhengig tankesmie som har som ambisjon å «bidra til økt forståelse og oppslutning om liberale verdier og løsninger». TIdligere er det kjent at det er Stein Erik Hagen, Johan H. Andresen og Jens Ulltveit-Moe som støtter Civita økonomisk.

Dæhlie har selv skrevet et svar, les det her.