Derfor bør du pleie forholdet i sommer

Samlivsterapeuten mener det er viktig å avklare forventninger, ha alenetid, partid og sex.

Sommerferien er lang, man har forventninger, mange planer og man går i for mange feller. Det fører til høysesong for parterapi om høsten.

Samlivsterapeut Eva Tryti mener det er viktig å avklare forventninger på forhånd; både de du har, forventningene til partneren, barna og ungdommene.

– Tenk at alle skal få noe av det de ønsker og ikke legg opp for tett program. Har man store ambisjoner kan det bli mer strev enn moro, man må legge inn dødtid.

Et viktig råd Tryti mener alle trenger er alenetid.

– Det er lov med alenetid og noen har mer behov for det enn andre.

Terapeuten anbefaler å ta en gåtur alene, reise på café eller noe annet som får deg til å roe ned hodet. Men man trenger partid også.

– Skal du på campingen eller hytta med papirtynne vegger, så bør man kanskje får noen til å ta barna en liten stund hvis man skal kose seg.

Ta pause fra svigermor

Mange bruker ferien til å være med venner, slekt og svigerfamilie, men Tryti understreker at man ikke kan være med andre hele ferien.

Hvordan kommuniserer man det til de andre?

– Man må bare si det eller ta det i forkant. Det er også lurt å ha tid med bare kjernefamilien også. Hvis man er med andre, må man grensesetting og si ifra at "nå må vi kose oss litt alene, nå trenger vi en utflukt bare vi". Det er lov å si!

Det er viktig å tenke at alle skal ha tid – det kan være spesielt utfordrende for gjengifte familier:

– Når barna fra første kull kommer, vil de gjerne ha noe tid med sin forelder. Man må tenke at alle enheter skal ha tid, derfor kan man ikke ha for tett program.

– Hvis du har for mye å gjøre, kan du utsette deg selv for litt fare. Hvis ferien er fullbooket bør du roe ned dit du kommer.

Trytis råd for å roe ned er klem, kos, natur og "sosetid".

Ha tid til sex, kos og gode samtaler

Men man kan ikke bare være alene. Sex og kos er utrolig viktig, men mange har skyhøye forventninger til sex når ferien kommer.

– Du kan ikke gå fra null til hundre. Man må håpe på mer klem, kos og sex i ferien, men man må tilrettelegge for det.

I tillegg til sengekosen er det viktig å kommunisere i ferien.

– Snakk sammen som man ikke gjør til hverdags, men som man kanskje burde ha rukket.

Tryti forteller at mange glemmer å snakke sammen, og at man må slå av medier og sette seg ned en halvtime-time. Hvis man klarer det hver dag, mener Tryti det vil hjelpe masse.

Alkohol kan være en felle

Ferien er tiden for å kose seg ekstra med god mat, godt selskap, musikk og alkohol. Men sistnevnte kan være en felle for parforholdet.

– Alkohol er ikke favoritten til barn, for å understreke det. Velg enten den "franske" måten og drikk litt hver dag, eller mer kun én dag, men ikke begge deler.