Robin (31) fikk en isblokk i hodet, men har kjempet seg tilbake til livet

Da han våknet etter fem måneder i koma, fikk Robin Vedvik Helmersen beskjed om at han mest sannsynlig aldri kunne gå igjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Robin Vedvik Helmersen var en sosial og aktiv fyr, som ville bli fysioterapeut.

Vinteren 2010 tok livet en brå og dramatisk vending. Han var på feil sted til feil tid. En stor, tung isblokk falt ned fra et tak på Frogner, og traff den da 24 år gamle Robin i hodet. Kraniet hans sprakk, og han ble liggende i koma i fem måneder.

Han måtte kjempe en beintøff kamp fysisk, men også mentalt. For når livet blir snudd på hodet, blir også identiteten man hadde revet vekk.

– Jeg var lam og tenkte, «herregud er det sånn livet skal bli?»

Nå – syv år senere – går han, og han har fått talen tilbake.

– Egentlig er det et mirakel. Jeg ville ikke dø og her sitter jeg, sier han på God morgen Norge.

Et møte som endret alt

Robin har fått veldig god støtte og hjelp av foreldre, søsken og venner etter ulykken. Han har også vært til behandling i utlandet.

Men så, i 2015, kom det til et punkt hvor han trengte hjelp videre med det mentale. Han søkte på nettet etter noen som kunne hjelpe ham. Da dukket navnet til Karina Hollekim opp.

– Jeg tenkte at «hun må hjelpe meg». Det var noe i øynene hennes, som fortalte meg at det stemte, og hun skjønte bare alt, forteller han.

Det var KK som først omtalte møtet mellom Robin og Karina.

– Det ble veldig følelsesladet

I 2006 opplevde Karina Hollekim en ulykke som endret livet hennes totalt. Hun var en av verdens beste basehoppere og frikjørere. En dag åpnet ikke fallskjermen seg og hun dundret inn i en steinblokk og knuste hele underkroppen.

Robin Vedvik Helmersen lå fem måneder i koma. Mot alle odds har han kjempet seg tilbake til livet. Foto: Privat 
Robin Vedvik Helmersen lå fem måneder i koma. Mot alle odds har han kjempet seg tilbake til livet. Foto: Privat 

Nå jobber hun som mentaltrener. Da Robin kontaktet henne, skjønte hun at dette møtet ble annerledes.

– Jeg var veldig usikker på hva jeg kunne tilby han. Det første møtet ble veldig følelsesladet. Jeg skjønte fort at jeg måtte bruke min egen historie. Dette var et personlig møte mellom to mennesker, forteller Hollekim.

Hun forteller videre at de har funnet veldig mange paralleller i historiene sine.

– Du har en identitet som en aktiv person, så blir det revet bort over natten. Du må begynne på nytt igjen.

Ny identitet og nye verdier

Karina har hjulpet Robin med å finne en ny identitet og nye verdier.

ET HELT SPESIELT MØTE: – Da jeg møtte Robin skjønte jeg at dette blir annerledes, det ble veldig følelsesladet. Vi har funnet mange paralleller i historiene våre, forteller mentaltrener Karina Hollekim.
ET HELT SPESIELT MØTE: – Da jeg møtte Robin skjønte jeg at dette blir annerledes, det ble veldig følelsesladet. Vi har funnet mange paralleller i historiene våre, forteller mentaltrener Karina Hollekim.

– Vi har snakket mye om hvem han ønsker å være nå. Han hadde reist seg fra rullestolen, lært seg å gå, det var helt rått den jobben han hadde gjort. Men jeg opplevde at han levde i fortiden og ønsket å være der han var før. Så vi måtte jobbe med å akseptere at situasjonen er sånn, istedenfor å kjempe i mot.

Da Karina var fire år forlot faren hennes moren. Moren ble hardt skadet, var fire måneder i koma, mistet hukommelsen, og bodde mange år på rehabiliteringssenter.

– Da jeg ble litt eldre syns jeg dette var fryktelig egoistisk, og jeg kunne ikke forstå det brutale valget.

– La all sin kjærlighet i meg

Hun turte aldri å spørre faren om dette, før etter mange år.

– Da sa pappa at et liv var allerede ødelagt; mamma sitt. Han hadde meg, et barn, han hadde ansvaret for. Han måtte sørge for at ikke to liv, egentlig tre, gikk dukken samtidig. Da skjønte jeg det, og jeg fikk en nyvunnet respekt. Så stort av ham egentlig. Han la all sin kjærlighet, energi i meg, for at jeg skulle få en trygg og god oppvekst.

Karina og Robin har snakket om mye. Det ble slutt mellom Robin og kjæresten en stund etter ulykken.

– Det å dedikere livet sitt for å hjelpe et annet menneske er for noen fint, men for en jente som var i 20-årene så er nok ikke det det riktige valget for henne. Hun skulle leve sitt liv. Robin kom fram til det at det å elske henne, det var å gi henne livet sitt tilbake, forteller Karina.

– Hun fortjener et godt liv, legger Robin til.